REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

A X-a ediţie a „Forumului privind Viitorul Agriculturii“

15/4/2017

0 Comments

 
Picture
EUGENIA DRAGNEA, director executiv LAPAR

Marți, 28 martie a.c., delegaţia membrilor Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România a făcut o deplasare în capitala Belgiei pentru a participa la cea de-a X-a ediţie a „Forumului privind Viitorul Agriculturii“, conferinţă ce a avut loc la centrul de conferinţe „The Square“, situat în centrul oraşului Bruxelles.
Evenimentul care urmăreşte an de an dezvoltarea continuă a politicilor agricole şi de mediu la nivel naţional şi european este organizat de către Organizaţia Europeană a Proprietarilor de Teren (ELO), organizaţie în LAPAR este membră, în parteneriat cu compania Syngenta. Printre invitaţii de marcă a „Forumului privind Viitorul Agriculturii 2017“ s-au numărat Kofi Annan, fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Kofi Annan, cel de-al şaptelea secretar general al Naţiunilor Unite (1997-2006), Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, şi Jyrki Katainen, vicepreşedinte pentru locuri de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate Comisia Europeană.

„Creşterea populaţiei la nivel mondial şi creşterea prosperităţii ar putea creşte cererea de alimente cu 50% până în 2050. Dar graniţele noastre planetare şi-au atins deja limitele lor. Terenuri şi resursele de apă dulce, însăşi baza producţiei noastre de alimente, sunt sub stres şi oceanele, pădurile şi alte ecosisteme sunt degradate, la o scară fără precedent. Conflictele de resurse şi efectele devastatoare ale riscului schimbărilor climatice împing milioane de oameni în sărăcie şi foame. Şi, ca întotdeauna, lumea cea mai săracă este cea care suferă cel mai mult. Vedem acest lucru acum în Yemen, Sudanul de Sud, Somalia şi Nigeria de Nord, unde mai mult de 20 de milioane de oameni sunt în nevoie disperată de asistenţă alimentară“, a declarat Kofi Annan, fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Kofi Annan, cel de-al şaptelea secretar general al Naţiunilor Unite (1997-2006), Laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Obiectivele de Dezvoltare durabilă ONU (Sustainable Development Goals, SDGs) aşa cum sunt definite în Agenda 2030 a Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă împreună cu Acordul de la Paris privind Schimbările Climatice COP21 stabilesc calendarul dezvoltării durabile pentru viitor.

Cu toate acestea, implementarea calendarului rămâne principala provocare şi reprezintă calea succesului în atingerea obiectivelor stabilite. Astfel, în contextul acestor acorduri internaţionale importante, temele de discuţie ale „Forumul privind Viitorul Agriculturii 2017“ s-au concentrat asupra modului în care Obiectivele de Dezvoltare durabilă ONU încep să fie aplicate în practică şi ce impact au acestea deja în Europa şi în lume. Evenimentul din acest an dedicat identificării acelor măsuri necesare pentru dezvoltare durabilă a marcat şi câteva elemente de noutate, printre care şi mesajul video transmis de Papa Francisc pentru fermieri. „Odată am auzit ceva frumos: pământul nu este o moştenire pe care am primit-o de la părinţii noştri, ci o îndatorire pe care copiii noştri ne-au dat-o pentru ca noi să îl conservăm şi dezvoltăm pentru ei. În mod paradoxal, agricultura nu mai este considerată un sector primar al economiei şi totuşi continuă să fie importantă pentru politicile de dezvoltare şi pentru abordarea siguranţei alimentare şi problemele din viaţa comunităţii rurale. Într-adevăr, nu există omenire fără cultivarea pământului, nu există viaţă bună fără mâncarea care se produce pentru bărbaţii şi femeile de pe fiecare continent. Prin urmare, agricultura îşi arată rolul central.

Opera celor care cultivă pământul, dedicând cu generozitate timp şi energie, pare a fi o adevărată vocaţie, merită să devină recunoscută şi adecvat valorificată şi în politici economice concrete. Pământul ne-a fost încredinţat pentru că poate fi ca o mamă pentru noi capabilă să ne oferă cât avem nevoie fiecare pentru a trăi. Este mâncare pentru toţi, dar nu toţi pot mânca, în timp ce risipa, consumul excesiv şi folosirea alimentelor în alte scopuri au fost mereu sub ochii noştri. Acesta este paradoxul! În faţa acestor întrebări, lansez un apel şi o propunere. Apelul este acela de a redescoperi dragostea pentru pământ, ca şi «mamă» - ar fi spus Papa Francisc -, din care suntem făcuţi şi la care suntem chemaţi în mod constant să ne întoarcem. Şi de aici apare şi propunerea: să protejăm pământul, făcând o alianţă cu el ca să poată fi în continuare, aşa cum vrea Dumnezeu, o sursă de viaţă pentru întreaga familie umană“, a fost mesajul emoţionant al Papei. Un lucru de remarcat a fost acela că în cadrul mesajul video al Papei au fost inserate şi imagini cu tarabele de legume ale ţăranilor din pieţele româneşti.

În 2017, „Forumul privind Viitorul Agriculturii“ a marcat al zecelea an, reînnoindu-şi angajamentul de a cataliza şi a urmări idei care să susţină sustenabilitatea în cadrul lanţului valoric alimentar, de la fermă la farfurie. Printre subiectele de maxim interes abordate în cadrul forumului se numără: importanţa agriculturii pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă; impactul obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU privind elaborarea politicilor care să permită schimbarea. De asemenea, dezbaterile din cadrul evenimentului şi-au propus să găsească răspuns la următoarele întrebări: Este Politica Agricolă Comună (PAC) pregătită să răspundă provocărilor legate de dezvoltarea sustenabilă?; Tranziţia durabilă a lanţului alimentar: cum să transforme provocările în oportunităţi?

Printre concluziile generale ale „Forumului pentru Viitorul Agriculturii“ se numără reducerea amprentei climatice a agriculturii şi trecerea către surse regenerabile de energie, acţiune ce ajută fermierii să evite, pe de o parte, catastrofe climatice, iar pe de altă parte, creează noi oportunităţi pentru investiţii, creştere economică şi ocuparea forţei de muncă. În acelaşi timp, trebuie consolidată rezistenţa agricultorilor la şocurile legate de climă, inclusiv prin intermediul sistemelor informatice meteorologice şi de programe de asigurare a culturilor. Nu poate exista o dezvoltare pe termen lung fără pace şi securitate. Şi nici o societate nu poate prospera mult timp fără respectarea statului de drept şi a drepturilor omului. Aşa că discursul celor care au vorbit în cadrul forumului organizat în capitala Belgiei îi îndeamnă pe cei implicaţi direct în procesul de producţie să se gândească la obţinerea unui aliment sigur şi durabil.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE