REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Accesul la surse de finanțare - o preocupare permanentă

1/3/2022

0 Comments

 
Picture
​Grup Șerban Holding este un grup de firme cu capital românesc care activează în șase domenii, precum agricultura, comerțul cu cereale, plante oleaginoase și legume, creșterea păsărilor, panificație.
În agricultură lucrează peste 12.000 ha în județele Vaslui și Bacău, iar în domeniul zootehnic deține trei ferme de creștere a puilor, a căror nutriție este asigurată în proporție de 70% din cereale produse în cadrul grupului. Fabrica de nutrețuri combinate (FNC) pe care o deține are o capacitate de producție de 7 t/h.
În toate domeniile de activitate grupul dezvoltă noi proiecte și își consolidează afacerile iar sursele de finanțare sunt diverse.
„Tot timpul urmărim politica agrară comună, modificările pe care aceasta le aduce și înțelegem foarte bine că trebuie să ne aliniem obiectivelor pe care CE ni le trasează, dar mai înțelegem că trebuie să găsim resursele financiare necesare pentru a ne asigura baza de creștere pentru viitor. Grup Șerban Holding (GSH) este un exemplu în acest sens: în ultimii 28 de ani a reușit să parcurgă acest drum, identificând de fiecare dată următorul pas. S-a vorbit mult despre faptul că avem oportunități foarte mari, că în următorul ciclu financiar sunt alocate României, atât din bugetul multianual, cât și din PNRR, sume aflate la maxime istorice.
Avem la dispoziție 79 miliarde de euro pe un ciclu de 7 ani. Azi avem o șansă reală, dar trebuie să ne mobilizăm cu toții și să înțelegem că rolul nostru este de a face următorul pas întocmind proiecte și a găsi surse de finanțare. Este foarte important să avem alături de noi băncile comerciale, societățile de leasing, piața de capital, investitori etc.
Grup Șerban este acum o companie de talie mare însă nu a fost întotdeauna așa, dar de fiecare dată am încercat să identificăm soluțiile potrivite de creștere, apelând la surse de finanțare. Au fost șanse de a accesa fonduri europene, vor fi și în continuare și încurajăm pe toată lumea să o facă, să își găsească consultanții potriviți, să vină alături de companii mari, cum sunt cele de talia Grup Șerban Holding, astfel încât împreună să maximizăm rezultatul. Suntem deschiși în a împărtăși experiențele noastre în proiecte pe care le-am început de la "0".
Pentru a decide unde plasăm banii, ne-am uitat cu atenție asupra deficitului comercial al României. Avem un deficit comercial de 1,5 - 2 mld de euro anual în ce privește produsele agroalimentare, agricultura contribuind cu 5% la PIB, necesitând un efort suplimentar pentru a face următorul pas.
Ne dorim să aducem produse competitive pe piață, care să fie oferit consumatorului la un preț care să ne permită să ne reluăm ciclul, să capitalizăm o parte din veniturile pe care le realizăm și să le ducem mai departe, crescând investițiile pe care le vizăm”, a susținut Ovidiu Bucătaru, Chief Financial Officer (CFO) Grup Șerban Holding, în cadrul conferinței organizată de INS despre agricultură post-pandemie.
 
Pentru a-și menține ritmul de creștere, compania are în vedere continuarea investițiilor în infrastructura de irigații.
„În 2,5 ani vom iriga cu 1.000 ha mai mult. Poate părea puțin, având în vedere că România are un potențial de a iriga 3 milioane de hectare, dar demersul acesta l-am făcut înțelegând faptul că, pe lângă suportul pe care îl putem primi de la statul român - investițiile în infrastructura primară, avem și noi investiții în infrastructura terțiară, căci în cea secundară am rezolvat prin OUAI, accesând fonduri europene, cu granturi de până la 100%.
Ne-am interesat ce înseamnă o astfel de investiție, sumele cuprinse între 2.000 și 4.000 euro/ha fiind greu de suportat fără a fi într-o organizație.
Înțelegem foarte bine că toate demersurile noastre pot fi accelerate doar dacă ne asociem. Totodată, ne-am uitat spre culturile care ne-ar putea aduce valoare adăugată suplimentară și care să ne permită să putem amortiza investițiile în irigații într-o perioada de 10 ani.”
 
În 2020 compania a început să producă legume. Cultura de cartof este destinat pentru consum și pentru producerea de chips-uri.
„Următorul pas pe care îl facem este în zona depozitării pentru că înțelegem foarte bine că pentru a obține valoare adăugată și un preț competitiv acum este un moment oportun pentru a investi și a crea acele capacități de stocare care să ne acorde posibilitatea ca pentru o perioadă de 6 - 8 luni să putem livra pieței un produs pe care altfel îl importam. Acest lucru ne avantajează pentru că obținem un preț superior celui din perioada de recoltare - atunci când toată lumea vine cu marfă pe piață, cu atât mai mult cu cât azi vorbim de inflație.”
La ora actuală, compania are o capacitate totală de depozitare a cerealelor, plantelor oleaginoase și legumelor de peste 130.000 tone, legumele putând fi stocate până la o cantitate de 1.500 tone.
 
Parteneri în comercializarea produselor Ferma Vegetală Șerban sunt: Cargill, Pepsico, producători și distribuitori de legume, retail și mici lanțuri de magazine alimentare locale. Compania dorește sa atragă investitori din industria procesatoare de cartofi, de amidon, fulgi și praf de cartofi și alte legume.
 
Mesajul transmis de Ovidiu Bucătaru, CFO Grup Șerban Holding, în cadrul conferinței online desfășurată de INS, a cuprins un îndemn pentru fermieri, ca să caute permanent surse de finanțare pentru a-și dezvolta afacerile.
„Încurajăm pe toată lumea să aibă în vedere și fără teamă finanțările bancare, accesarea de fonduri europene sau a unor instrumente specifice care sunt legate de piața de capital. Așa am început și noi, acest lucru îl facem, și mai departe ne uităm și la piața de capital pentru a atrage un plasament privat astfel încât să accelerăm proiectele noastre pentru că fără finanțare orice idee bună am avea nu am putea s-o punem în practică.”
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE