REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Adevarat sau fals !

15/8/2010

0 Comments

 
Picture
Prin tratamentul cu imidazolinon, hibrizii de floarea-soarelui rezistenți la Orobanche cumana (lupoaie) sunt modificați genetic?


Alina Crețu, director de marketing Limagrain România

„Fals. Acești hibrizi, de tip Clearfield, sunt convenționali, iar caracteristica de a rezista la tratamentul cu imidazolinon este dobândită printr-un proces de ameliorare clasică. În urma acestui proces au fost selecționați doar cei care au manifestat rezistență la tratament. În același timp, avem în portofoliu și hibrizi cu rezistență genetică la rase avansate ale parazitului Orobanche. Dar pentru că rasele de Orobanche evoluează uneori mult mai repede decât posiblitatea fizică a cercetătorilor de a le ajunge din urmă, cel mai sigur mod de protecție împotriva lupoaiei este soluția chimică, respectiv aplicarea tratamentului cu produsul Pulsar 40 la hibrizii convenționali.”

Veronica Ciucă, Marketing Field Crops Romania & Area Seed Relationship Manager, BASF - Divizia Agro

„Hibrizii de floarea-soarelui, ameliorați pentru a fi utilizați în sistemul de producție Clearfield®, sunt toleranți la erbicidul imazamox, produs și comercializat de firma BASF. Toleranța la erbicidele imidazolinone a fost obținută prin metoda tradițională de ameliorare a plantelor, care nu implică introducerea ADN-ului prin tehnici de inginerie genetică. Toleranța la erbicidele pe bază de imidazolinone nu este rezultatul ingineriei genetice, astfel încât plantele de floarea-soarelui care sunt cultivate în sistem Clearfield și care prezintă aceste caracteristici nu sunt transgenice, nefiind considerate organisme modificate genetic. Clearfield este primul sistem de producție recunoscut ca non-GMO de către autoritățile internaționale. Toate soiurile și toți hibrizii folosiți în prezent în acest sistem, precum și toate noile creații ce vor fi obținute pentru această tehnologie sunt organisme nemodificate genetic. Acest lucru oferă producătorilor o opțiune tehnologică eficientă, neîngrădită de reglementările actuale de pe piața mondială.”

Mărirea normei de semănat la rapiță permite obținerea de producții mai mari?

Ioan Enoiu, director general Naturevo
„Fals. Prin mărirea normei de semănat, densitatea plantelor pe mp crește, favorizând astfel concurența între plante, diminuarea puterii de ramificare, scăderea rezistenței la atacul de boli și dăunători și, în final, diminuarea producției față de potențial. Dacă densitatea este mare, nu se poate asigura un spațiu de nutriție corespunzător pentru dezvoltarea plantelor. Cu atât mai mult, hibrizii au o capacitate mare de ramificare, iar practica din exterior vorbește de un spațiu de nutriție de 18/18 cm. În contextul din România, la cultura de rapiță ar trebui asigurat un spațiu de nutriție de 12,5/12,5 cm sau chiar mai mult, de 18/18 cm. Astfel, se ajunge la o normă de semănat de circa 50.000-60.000 b.g/ha. În opinia mea, dacă în primăvară îți rămân 35.000-40.000 plante/ha, este suficient să obții producții mari. Dar, atenție, respectând și celelalte verigi tehnologice, pornind chiar de la pregătirea patului germinativ. Este extrem de important să realizezi o pregătire corectă a terenului pentru a obține o adâncime de semănat uniformă. La noi, încă se procedează greșit că se seamănă imediat ce s-a pregătit patul germinativ, rezultând astfel o adâncime de dispersie a semințelor neuniformă, de la 1 până la 10 cm. În mod corect, ar trebui să lași terenul să se așeze înainte de semănat sau să treci cu un tăvălug pentru a tasa solul. De asemenea, este important ca norma de semănat să fie stabilită în funcție de hibridul sau soiul cultivat și tipul semănătorii utilizate. Reglarea mașinii de semănat trebuie să se efectueze corect, astfel încât să obținem o uniformitate ridicată a boabelor semănate, atât în ceea ce privește adâncimea, cât și distanța între plante. O tehnologie corectă presupune și asigurarea elementelor nutritive necesare pentru creșterea rezistenței plantelor. În privința culturii de rapiță, cerințe mari sunt legate de macroelementele azot, fosfor, potasiu, oligoelementele sulf și calciu, precum și microelementele magneziu și mangan.”

Starea de fertilitate a solurilor românești este în scădere?

Mihail Dumitru, director Institutul de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie
„Adevărat. Solurile românești au o fertilitate redusă și foarte redusă. O problemă foarte mare este legată de asigurarea solului cu principalele elemente nutritive, în special cu fosfor și potasiu. Avem 6,3 milioane de hectare care suferă din cauza lipsei fosforului. De aceea, este foarte important să realizăm o fertilizare echilibrată, să-i asigurăm solului un raport adecvat între macroelementele nutritive, între azot, fosfor și potasiu. De asemenea, trebuie să avem în vedere aplicarea unor tehnologii care să mențină și să crească fertilitatea solurilor românești. Din păcate, mulți agricultorilor încă mai practică arătura și puțini sunt cei care aplică tehnologii conservative. Mulcirea, de exemplu, poate fi considerată o măsură benefică pentru sol. Este o greșeală să lași terenul curat. Trebuie să asigurăm un sistem de protecție a solului cât mai bun posibil.”

Ana MUSTĂȚEA
revista, agricultura, vegetal, fertilitatea solului, tehnologii, protectia plantelor, fitosanitar, fitotehnie, hibrizi floarea soarelui, rapita, omg, clearfield, basf, limagrain, naturevo, imidazolinon, orobanche cumana, lupoaie
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE