REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Administrarea eficientă a ureei

1/8/2022

0 Comments

 
Picture
​Azotul reprezintă un macroelement esențial pentru dezvoltarea plantelor și obținerea unor recolte ridicate. Administrarea acestuia la culturile de câmp trebuie făcută în așa încât să se evite pierderile și lucrarea să aibă efectul scontat. 
​O importantă sursă de azot este ureea. La aplicarea acestui îngrășământ trebuie respectate anumite condiții pentru o bună absorbție de către plante: solul trebuie să aibă o umiditate ridicată, temperaturile să fie mai scăzute (sub 16 grade Celsius), să fie încorporat în sol etc. În caz contrar, există posibilitatea ca mai puțin de jumătate din cantitatea de azot să fie efectiv utilizată de către plante. Acest lucru se traduce în pierderi economice pentru fermieri, dar și în poluarea mediului înconjurător.
Pentru a preveni pierderile de azot prin volatilizarea amoniacului trebuie să se țină seama de mai mulți factori de natură climatică, pedologică etc.
 
Belor România este o companie specializată în importul și distribuția de îngrășăminte și exportul de cereale, are sediul în Galați și este parte a grupului german Belor Eurofert GmbH. Grupul german are reprezentanțe în mai multe țări europene, printre care amintim Franța, Italia sau Polonia. În portofoliul său de îngrăşăminte, majoritatea produselor au la bază azot (uree, sulfat de amoniu, azotat de amoniu, NPK, DAP, MAP, nitrocalcar).
La uree, compania propune fermierilor o tehnologie care inhibă volatilizarea amoniacului și extinde disponibilitatea azotului pentru o perioadă mai lungă de timp.
 
Anul acesta, la întâlnirile cu fermierii, Mihai Radu, reprezentant Belor România, a prezentat noua tehnologie, denumită Airtek ®.
„Produsele care se regăsesc în gama Airtek le realizăm în România și au la bază azot din uree. Acestea sunt tratate cu inhibitori de urează, respectiv cu produsul Limus de la BASF, care protejează împotriva volatilizării amoniacului.”
Azotul pierdut în atmosferă prin volatilizare reprezintă o problemă economică deoarece pierderile de azot afectează randamentul culturilor, dar și o problemă de mediu.
Soluția optimă este tratarea ureei cu inhibitori de urează care reduc pierderile de azot prin volatilizarea amoniacului. Compania Belor în parteneriat cu BASF dezvoltă noua gamă de îngrășăminte Airtek care reduc volatilitatea amoniacului din uree cu până la 95%, oferă o mai bună flexibilitate in aplicare, protejează împotriva pierderilor de azot și extind disponibilitatea azotului pentru o perioadă suplimentară de până la 15 - 20 zile, independent de condițiile de vreme.
 
Potrivit companiei, eficiența gamei de produse Airtek ® a fost dovedită în cadrul testărilor de la Centrul de Competențe Tehnice BASF România cu următoarele rezultate: la porumb sporul de producție în favoarea Airtek® cu Limus® a fost de +700 kg/ha, cu 7.5% mai mult față de ureea convențională; la floarea-soarelui sporul de producție cu a fost de +259 kg/ha, cu 11.5% mai mult față de martor.
 
Directivele europene impun combaterea poluării cu azot a apelor prin reducerea conținutului de nitriți și nitrați, astfel se impune obligativitatea utilizării doar a ureei tratate cu inhibitori de urează pentru reducerea volatilizării și a pierderilor de azot in atmosfera.
 
Dr.ing Lucian Buzdugan a afirmat, cu privire la îngrășămintele din gama Airtek, că sunt utile și aduc o serie de beneficii: „În vederea obținerii de profit, se urmărește maximizarea randamentelor la hectar, precum și reducerea costurilor cu inputuri. Azotul este unul din elementele de bază pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Tehnologia standard presupune să administrezi îngrășământul când temperaturile sunt mai scăzute pentru că ureea se volatilizează mai puțin, să o aplici înainte de o ploaie sau fracționat – toate acestea pentru a limita pierderile. În tehnologia care utilizează produsul Limus nu este o limită cu privire la temperaturile la care se administrează, se face o singură aplicare pentru că nu mai sunt pierderi și astfel se poate micșora cantitatea și implicit costul, iar pierderile sunt mult reduse.”
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE