REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Adoptarea legislaţiei pentru organizarea şi funcţionarea Agenţiei Zonei Montane

15/8/2016

0 Comments

 
Picture
În şedinţa Guvernului din 20 iulie 2016 a fost adoptată Hotărârea care completează HG nr. 1189/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Zonei Montane. Actul normativ completează atribuţiile Agenţiei Zonei Montane cu unele noi, în scopul eficientizării activităţilor Agenţiei care decurg din strategia şi politicile Guvernului vizând dezvoltarea economică şi durabilă a zonelor montane, zone defavorizate şi fragile din punct de vedere ecologic.
Completările aduse prin actul normativ privesc:

• atribuţii noi privind organizarea de cursuri de formare profesională în specific montan pentru fermieri şi alte categorii relevante din localităţile montane din România;
• atribuţii privind promovarea menţiunii de calitate facultativă „produs montan“ prin acţiuni de diseminare a informaţiilor referitoare la certificare şi înregistrare, în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat ale UE nr. 665/2014.

Completarea activităţilor Agenţiei Zonei Montane are în vedere corelarea activităţilor Agenţiei cu situaţiile existente în teren. Astfel, sporirea gradului de instruire şi informare al fermierilor reprezintă un factor esenţial pentru dezvoltarea zonei montane defavorizate şi pentru facilitarea accesului produselor lor pe pieţele de desfacere, conducând la creşterea nivelului de trai al populaţiei din aceste zone, cu respectarea specificităţii şi tradiţiilor locale, dar şi a constrângerilor de mediu. În egală măsură, activităţile de diseminare a informaţiilor prin campanii de informare şi conştientizare a publicului în legătură cu posibilitatea etichetării produselor agricole şi alimentare cu menţiunea de calitate facultativă „produs montan“ vor veni în sprijinul producătorilor agricoli din zonele de munte în vederea stimulării producerii de produse montane, produse de calitate.

Adoptarea legislaţiei pentru utilizarea menţiunii facultative de calitate „produs montan“ O altă hotărâre adoptată a fost cea privind stabilirea cadrului instituţional şi a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014 din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte condiţiile de utilizare a menţiunii facultative de calitate „produs montan“. Prin prezentul act normativ se implementează prevederile Regulamentului (UE) nr. 665/2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte condiţiile de utilizare a menţiunii facultative de calitate „produs montan“. Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi desemnat ca autoritate competentă responsabilă cu verificarea conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii facultative de calitate „produs montan“, gestionarea Registrului Naţional al Produselor Montane, precum şi cu verificarea respectării legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii facultative de calitate „produs montan“. Totodată, se stabileşte cadrul legal pentru reglementarea procedurii de verificare a conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini, de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii facultative de calitate „produs montan“ şi de verificare a respectării legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii facultative de calitate „produs montan“.

Adoptarea hotărârii de Guvern referitoare la produsul montan este prima etapă în ceea ce priveşte implementarea politicii de calitate a UE referitoare la denumirea facultativă de calitate produs montan. În continuarea armonizării legislaţiei naţionale cu cea europeană se va emite un ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale referitor la reglementarea procedurii de verificare a conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini, de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii facultative de calitate „produs montan“ şi de verificare a respectării legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii care doresc să beneficieze de aceste avantaje. Ordinul de ministru subsecvent acestei hotărâri de Guvern va trebui să aducă clarificări pentru a nu permite inducerea în eroare a consumatorului, se doreşte o clarificare a condiţiilor de utilizare a menţiunii de „produs montan“ şi, pe cât este posibil, aplicarea unei proceduri simplificate cât mai uşor de accesat, fără mari implicaţii birocratice. Astfel, producţia de lapte şi ouă trebuie realizată în zona montană, iar pentru produsele obţinute din carne, acestea trebuie să provină de la animale crescute în zona montană cel puţin două treimi din viaţă. În cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie să petreacă cel puţin un sfert din viaţă pe păşuni din zone montane. La producţia vegetală se poate aplica menţiunea „produs montan“ doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să deţină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului. România are aprobată la Comisia Europeană baza de date ce specifică zona montană (prin AM-PNDR) conform Ordinului nr. 355/2007 privind aprobarea criteriilor de încadrare, delimitării şi listei unităţilor administrativ-teritoriale din zona montană defavorizată şi a prevederilor pct. 8.2.10.3.1.2. al Programului Naţional de Dezvoltare Rurală a României pentru perioada 2014-2020.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE