REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agenda legumicultorului - cultura de hrean

15/11/2010

0 Comments

 
Picture
_Luna noiembrie (Brumar) - luna în care prezența brumelor de toamnă este evidentă, fapt care obligă legumicultorul să-și strângă ultimele recolte de rădăcinoase și vărzoase. În această lună încă se pot înființa culturi de legume perene. Se fertilizează cu îngrășăminte organice și se execută arăturile de toamnă pe întreaga suprafață destinată grădinii de legume. În acest sens, exemplificăm extinderea culturii de hrean.

_Hreanul este o plantă legumicolă perenă, apreciată pentru valoarea culinară și terapeutică, fiind cultivat pe suprafețe relative mici. Extinderea în cultură este condiționată de existența materialului de plantat în cantități suficiente pentru suprafețele aferente acestei culturi.

Reușita culturii de hrean este asigurată de respectarea următoarelor verigi tehnologice:
• bune premergătoare pentru hrean sunt culturile de mazăre și fasole, tomate, ardei și vinete, dovlecei, castraveți și pepeni;

• terenul se pregătește prin efectuarea unei arături adânci de desfundare, la 40-60 cm, apoi se mărunțește și se modelează în straturi cu lățimea la coronament de 94 cm și se marchează două rânduri pe strat;

• se pregătește materialul de plantat, care poate să fie produs din rădăcinile principale sau secundare, având următoarele dimensiuni: lungime - 5-20 cm și diametru între 0,5 și 2 cm, respectiv rădăcini care nu se pot valorifica pe piață;

• pentru plantare se pot folosi și butași obținuți din secționarea rădăcinilor pe direcție transversală. Înfrățirea rozetelor astfel obținute se realizează în seră sau solar, într-un strat de mraniță, pământ de țelină și nisip;

• cantitatea de material destinat plantării unei suprafețe de 1 ar este de 4 kilograme de butași cu lungime de 5 cm sau de 15 kilograme de butași cu lungime de 10 cm;

• plantarea se face manual, folosind un plantator confecționat din lemn (ex. Coadă de lopată), care se înfige înclinat în sol, la un unghi de 30 de grade, la adâncimea de 20-30 cm;

• desimea culturii este de 710 plante/ar (7,1 plante/mp), când se plantează două rânduri pe strat la 70 cm și la 30 cm între plante pe rând;

• în primăvară, cultura se poate erbicida preemergent (înainte de răsărire se execută lucrarea de erbicidat cu produse indicate de specialiștii laboratorului fitosanitar județean), se prășește, se fertilizează și se irigă (acolo unde este cazul - rezerva de apă din sol este insuficientă);

• obținerea unor rădăcini de calitate (peste 30 cm lungime și diametru mai mare de 2 cm) este condiționată de executarea lucrării de copcit (înlăturarea rădăcinilor secundare);

• producțiile care se pot realiza diferă de la un an la altul, în funcție de vârsta culturii și modul de întreținere a acesteia, ajungând de la 10 până la 30 de tone la hectar.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE