REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agenda legumicultorului

15/8/2010

0 Comments

 
Picture
August - munca și sudoarea de peste un an ale legumicultorului sunt pe deplin răsplatite în această lună prin abundența de legume ce se recoltează și se pregătesc pentru păstrare și consevare, în vederea consumului din perioada de iarnă.


În câmp - în timp ce unele culturi se recoltează din plin (tomate, vinete, ardei, fasole, castraveți), altele trebuie îngrijite cu atenție pentru a da producții de toamnă (varză, conopidă etc.) sau se pregătesc pentru producția anului viitor (răsad de salată).

Culturile de varză de vară se recoltează periodic, în funcție de cerințele pieței și se irigă moderat, pentru a nu produce crăparea căpățânei. Varza de toamnă este o plantă legumicolă cunoscută pentru conținutul ridicat de săruri minerale, dar și pentru gustul său plăcut în stare proaspătă sau conservată. Este și motivul interesului de care se bucură planta atât din partea consumatorului, tot mai pretențios la calitate, cât și a cultivatorului, mereu preocupat de performanțele productive și economice ale culturii.

Obținerea unor recolte mari și competitive pe piață necesită, între altele, o protecție eficientă a culturii față de atacul dăunătorilor, bazată pe un întreg sistem integrat de combatere. La culturile de varză este semnalat din ce în ce mai frecvent atacul puricelui negru al verzei (Phyllotreta atra), din faza de după plantare a răsadului, paduchelui cenușiu al verzei (Brevicoryne brassicae), buhei verzei (Mamestra brassicae) și fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae), al căror atac se succede sau suprapune în cursul vegetației. Alături de unele măsuri agrotehnice cu rol preventiv, cum ar fi: distrugerea și îngroparea resturilor vegetale, folosirea unui răsad de calitate, epoca optimă de plantare, combaterea buruienilor etc., în condițiile unui atac puternic, metoda chimică rămâne cea mai eficace și rapidă metodă de combatere. Condițiile riguroase care se impun în materie de toxicitate și reziduuri și de acțiune specifică a produsului obligă la o bună cunoaștere și abordare cu discernământ a problemelor de combatere.

Astfel, este necesară înlocuirea produselor foarte toxice și persistente cu altele selective și cu descompunere mai rapidă, iar aplicarea acestora trebuie realizată la momentul optim, în funcție de PED (pragul economic de dăunare) și cu respectarea strictă a dozelor prescrise. În practica legumicolă, s-a constatat că unele produse sunt eficace pentru mai mulți dăunători, ceea ce permite o reducere a numărului de tratamente. În general, tratamentele trebuiesc executate seara sau dimineața. După tratament, trebuie respectat intervalul de pauză de 14-21 de zile până la consum, în funcție de persistența produsului utilizat. Orice tratament chimic trebuie oprit înainte de învelirea verzei. Varza de toamnă, conopida de toamnă: plantele puse în lunile iunie-iulie se întrețin prin prășit, irigat și fertilizat suplimentar.

La aceste culturi, se previn și se combat dăunători specifici, cum ar fi: musca verzei, buha verzei, fluturele alb al verzei, puricele negru și vărgat și păduchele cenușiu, prin tratamente cu diferite substanțe de tipul: Sinoratox, Decis, Karate și altele, la care se adaugă un adeziv de tip Aracet 0,2% sau soluție de zahăr 0,2% și un îngrășământ foliar, în concentrație de 0,5%. Udatul de face decadal, în funcție de precipitațiile acumulate, urmat de prașile manuale sau mecanice.

Culturile de fasole se asigură cu sistemul de susținere a plantelor, se irigă repetat, iar când păstăile au ajuns la mărimea specifică soiului și înainte de a forma bobul se recoltează succesiv. La culturile de tomate pentru conservare se poate asigura stimularea coacerii prin tratamente specifice, cu soluții aplicate prin pulverizare fină cu pompa hidraulică, în concentrație de 0,5 grame la litrul de soluție, atașată la un tractor legumicol. Această metodă poate fi folosită și la ardeiul gogoșar și ardeiul lung. În funcție de cerințele pieței din a doua decadă a lunii, se începe recoltatul pepenilor galbeni și verzi, când aceștia au ajuns la maturitate; castraveții din culturile succesive se recoltează treptat, tot la două zile, evitându-se lăsarea pe plante a fructelor mari, îmbătrânite. Pentru stimularea fructificării, cultura de castraveți se poate stropi cu aceeași substanță ca și la tomate, în concentrație de 0,5 grame la litrul de soluție.

Încă din prima parte a lunii, trebuie terminat recoltatul cepei din arpagic, a usturoiului uscat și a cepei semănate direct, cu expunerea producției la soare minimum 2-3 zile.

Cultura de tomate timpurii, castraveți și dovlecei se desființează, iar terenul se pregătește pentru o nouă cultură de salată, spanac, mărar, prin semănare încă din prima parte a lunii și aplicarea unei udări de răsărire.

Pentru cultura de salată destinată producției timpurii din câmp a anului viitor, se pregătește răsadul prin semănare pe straturi între 20 și 25 august, astfel ca răsadul să fie bun de plantat la începutul lunii octombrie.

În solarii - culturile din ciclul II, castraveți sau tomate - se întrețin prin irigare, prășit, fertilizare, combaterea bolilor și a dăunătorilor (cu Ridomil 0,25%, Decis 0,08%), iar în ultima parte a lunii se poate reacoperi solarul cu folia de polietilenă folosită în primăvară.

Încă de la începutul lunii se pregătește amestecul de pământ ce va fi folosit la producerea răsadului în anul următor:

- pământul de țelină - se strânge dintr-o parcelă cultivată cu lucernă, trifoi sau chiar pășune, evitându-se parcelele infestate cu cuscută;

- mraniță - se poate folosi gunoiul foarte bine fermentat de la răsadniță sau gunoi dintr-o platformă mai veche;

- nisipul - se aduce numai nisip de râu spălat, când nivelul apei permite scoaterea acestuia.

Victor VĂTĂMANU
revista, agricultura, legumicultura, tehnologie, agenda, lucrari agricole
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE