REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

AGRARIA - un eveniment emblematic pentru agricultura din Transilvania

15/5/2018

0 Comments

 
Picture
În perioada 19-22 aprilie a.c., în localitatea Jucu, judeţul Cluj, s-a desfăşurat cea de-a 24-a ediţie a târgului AGRARIA - un eveniment de însemnătate pentru agricultura regională. Anul acesta au participat peste 300 de firme, care au expus pe o suprafaţă de 10 ha. În cadrul celor patru zile de târg, firmele expozante şi-au prezentat produsele şi au căutat să le facă pe cât posibil mai atractive pentru potenţialii clienţi, venind în sprijinul acestora şi cu oferte financiare avantajoase.
Accesul la finanţare continuă să constituie o mare problemă, în special pentru agricultorii cu ferme mici şi mijlocii, ce predomină în zona de vest a ţării. Pentru a afla mai multe despre evoluţia fermelor de talie mică şi medie, despre problemele specifice şi ofertele cu care vin firmele din domeniul tehnicii agricole în vederea modernizării acestora am stat de vorbă cu câţiva reprezentanţi ai unor companii cunoascute în piaţă.

Robert Farc, manager regional IPSO Agricultură

„Punctul nostru de lucru de la Oradea deserveşte judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare şi Bihor, iar în această arie întâlnim cu precădere ferme de până la 500-600 hectare, dar există şi câteva ferme mari, cum este cea din Satu Mare, de 6.000 ha, sau în Bihor, unde unul dintre clienţii noştri lucrează aproximativ 9.000 ha. Consider că în ultimul timp un mare avantaj al fermelor mici a fost accesarea de fonduri europene cu ajutorul cărora au reuşit să-şi doteze fermele cu utilaje performante. Există într-adevăr şi situaţii în care fermele de talie medie au fost «înghiţite» de cei mari, care au devenit «mamuţi». Cred că evoluţia fermelor mici este bună pentru că au reuşit să se doteze cu ajutorul proiectelor europene, dar şi a sprijinului financiar acordat pentru zootehnie. În regiune sunt ferme şi mai mici, de până în 150 ha, care au şi parte de zootehnie, iar subvenţiile acordate au fost destul de semnificative şi astfel au reuşit să se doteze cu utilaje specifice. Era nevoie de o astfel revigorare şi de o modernizare a acestor ferme. Am observat o prosperitate a acestora şi consider că s-au dezvoltat corect în ultima perioadă. În ultimii doi ani noi am avut vânzări extraordinare, iar din totalul lor 30% sunt prin proiecte derulate prin AFIR. În privinţa problemelor întâmpinate de fermierii mici şi mijlocii, fac referire la posibilităţile financiare mai restrânse care au impact direct asupra bunăstării financiare. Anul acesta a început mai dificil deoarece s-a amânat foarte mult campania însămânţărilor la culturile de primăvară. Un alt aspect care îi defavorizează este preţul mic la cereale şi imposibilitatea de a aplica tehnologii performante care să concureze cu producţiile fermelor mari. Sperăm ca PNDR să funcţioneze mai bine pentru că sunt foarte mulţi fermieri care s-au trezit cu proiecte eligibile dar fără finanţare. Sunt unele judeţe din sudul României unde s-au implementat foarte multe proiecte faţă de nord-vestul ţării şi astfel au fost favorizaţi, cu precădere, cei din zonele defavorizate. Cred că în judeţul Tulcea au fost depuse cele mai multe proiecte. Privitor la târgul AGRARIA, am adus ca noutate tractoare John Deere din seria 5 E, mai exact modelul JD 5075 E. Noua serie de tractoare, cu puteri cuprinse între 55 şi 75 CP, beneficiează de o noua generaţie de motorizare şi de o cutie de viteze mai performantă. Aceste tractoare se pretează lucrului în fermele de talie mică. Am expus o combină specifică zonei în care ne aflăm, respectiv JD W440, dar şi o combină de pantă, de putere mare, W650, pentru lucru în zone deluroase. În privinţa prezentării noastre la târg, am decis să avem şi o parte de showroom în interiorul standului.“

Florin Hadade, branch manager NHR Agropartners

„Având în vedere specificul fermelor din această zonă, vânzările sunt axate în mod deosebit pe utilaje pentru ferme mici şi medii. Din câte am observat, tendinţa acestora este de creştere şi mulţi încep să realizeze că uniţi pot să achiziţioneze utilaje mai mari şi să fie mai productivi. Unindu-şi suprafeţele îşi pot permite să acceseze o finanţare mai mare. Evoluţia este pozitivă şi de la an la altul vânzările încep să crească. În Transilvania, fermierii sunt conservatori, dar dacă i-ai câştigat îi menţii de clienţi. Mentalitatea femierilor mici începe să se schimbe şi nu mai cumpără utilaje second-hand pentru că realizează că, deşi sunt ieftine, cheltuiesc mai mult cu reparaţiile care se fac destul de des. În plus, nu au certitudinea asigurării service-ului în timp util şi nu găsesc piese de schimb. Condiţiile de finantare sunt bune la achiziţia de utilaje noi şi au început să se îndrepte către acestea. Vindem cu precădere utilaje achiziţionate prin varianta de leasing sau creditare. Vânzările prin intermediul proiectelor europene sunt în proporţie de 20%. Dificultăţile cu care se confruntă fermierii mici sunt în primul rând lipsa de lichidităţi, au nevoie de finanţare ca de aer şi în al doilea rând se plâng de faptul ca nu primesc subvenţiile la timp şi nu pot cumpăra inputurile necesare: seminţe, combustibil. Fermierii au început să se asocieze în GAL-uri cu zeci de membri pentru a putea cumpăra utilaje mai performante. NHR Agropartners poate să vină în sprijinul acestora, având în portofoliu tractoare cu puteri variate şi o gamă largă de utilaje care merg în agregat cu acestea. De asemenea, îi putem sprijini cu finanţare, pe perioade de la 3 până la 7 ani. Am scăzut de-a lungul timpului dobânda de creditare de la 4 la 3,5% şi am ajuns, la ora actuală chiar şi până la 0%. Luăm în calcul un criteriu de bonitate al fiecărei ferme, credibilitatea acesteia şi, în plus, avem încredere în fermieri. Noutatea pentru pentru care am făcut multă publicitate este seria de tractoare Deutz-Fahr 6000, din care am expus modelul 6165, cu o culoare deosebită, special pentru piaţa din România. Anul precedent a fost un an foarte bun pentru NHR Agopartners şi producătorul a lansat acest model în semn de apreciere a efortului nostru. Este o ediţie limitată, sunt numai 60 de bucăţi pentru toată ţara şi oferta de finanţare pentru acesta este deja în derulare. Designul şi dotările incluse în preţ reprezintă punctele de atracţie la acest tractor. În următoarea perioadă vom promova combinele Deutz-Fahr, iar pentru această zonă se pretează cel mai bine modelul Deutz-Fahr C6205, de 250 CP, pe care îl avem expus şi la AGRARIA 2018.“

Sergiu Cristea, sales manager centrul şi vestul ţării Titan Machinery

„În regiunea de care răspund avem trei sedii - Cluj, Oradea şi Timişoara, şi o echipă de câte doi vânzători pentru fiecare filială în parte. Suntem într-o zonă unde reprezentativi sunt fermierii mici şi mijlocii, cu o medie de 70-80 ha per fermă; există ferme zootehnice de cultură mare şi mixte, însă toate se încadrează în categoria fermelor mici şi mijlocii. Cu mici excepţii, găsim şi ferme de 1.000-3.000 ha. Noi ne adaptăm nevoilor lor, cu tot ce presupune tehnica agricolă, dar şi cu finanţări sau oferte promoţionale, pentru a-i ajuta să achiziţioneze ce au nevoie. Dacă ne gândim la o evoluţie în timp, observăm că fermierii mici şi mijlocii sunt din ce în ce mai informaţi, într-o discuţie nivelul tehnic este înalt, iar dacă nu-şi permit utilajul respectiv ei cel puţin îl cunosc şi putem purta o discuţie lejeră şi naturală despre detaliile utilajelor respective. Observ în ultimul că încep să se asocieze, iar proiectele GAL (Grupuri de Acţiune Locală) îi ajută foarte mult şi ne bucură acest lucru. În continuare în această zonă se discută foarte mult despre utilaje second-hand, pentru că sunt ferme mici, fără personalitate juridică şi cu o putere financiară mai mică. Noi îi îndrumăm şi îi sprijinim şi cu finanţarea. Marea majoritate a fermelor mici a rămas în piaţă, în ciuda greutăţilor pe care le întâmpină, continuă tradiţia în familie şi se organizează în grupuri pentru a avea acces la finanţare şi pentru a rezista. Vânzările prin proiectele cu finantare europeană au crescut în ultimii ani, situându-se la un nivel de minimum 40% din total, iar anul trecut a fost unul mai special pentru că s-a situat între 50 şi 60%. Noi încercăm să ne adaptăm oferta de utilaje, iar la expoziţia AGRARIA am adus cam toată gama de utilaje care ar fi necesară aici în zonă pentru tractoare, de la 55 până la 170 CP, pentru că portofoliul nostru este mult mai mare. Cu titlu de noutate am adus un tractor Case IH, de 75 CP, şi am observat că interesul a fost destul de mare în primele zile de târg. Am pregătit un model adaptat nevoilor lor, să aibă specificaţiile tehnice de care ei au nevoie şi să ne apropiem într-o zonă de preţ atractivă astfel încât să-şi permită marea majoritate a fermierilor. La ora actuală, la toate modelele de tractoare acordăm la achiziţie un telefon iPhone şi sistemul de management al flotei. Acest sistem îi va ajuta pe fermieri să-şi importe suprafeţele APIA pe o aplicaţie (iar pe telefonul respectiv avem deja descarcată aplicaţia), să îşi gestioneze mai bine consumul de combustibil şi să monitorizeze eficienţa tuturor implementelor din spatele tractorului. Avem o echipă de service bine pregătită, ceea ce reprezintă şi o referinţă a noastră şi încercăm s-o mărim de la an la an pentru a acoperi cât mai bine zona, pentru a ajunge cât mai repede şi a fi cât mai prompţi.“

Ionuţ Meseşan, manager regional MEWI

„Tendinţa fermelor mici şi mijlocii este de extindere, de mărire a suprafeţelor, dar şi de diversificare a culturilor agricole, întroducând în asolament culturi mai profitabile, însemnând rapiţă şi soia. În urmă cu 3-4 ani puţini îndrăzneau să înfiinţeze aceste culturi, iar cele care predominau erau grâul şi porumbul. Această diversificare a condus la achiziţia unor utilaje mai performante pentru a putea pregăti terenul la timp şi mai bine şi pentru a efectua celelalte lucrări de întreţinere a culturilor agricole. În modernizarea fermelor un rol important l-au jucat fondurile europene, pentru că mulţi au reuşit să întocmească şi să implementeze proiecte. În zona în care ne aflăm vânzările către aceşti clienţi au fost de 50% din suma totală. Lipsa de finanţare a fermierilor mici şi mijlocii nu se mai simte atât de acut deoarece observ că societăţile de finanţare vin tot mai aproape de aceştia, cu dobânzi accesibile şi condiţii avantajoase. MEWI lucrează cu majoritatea finanţatorilor din piaţă şi vine cu produse de foarte bună calitate, cu mărci de top şi servicii postvânzare superioare, însemnând service şi disponibilitatea pieselor de schimb. Filiala noastră de la Turda deserveşte judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Hunedoara şi Cluj. Din discuţile purtate cu agricultorii mici şi mijlocii, problemele lor sunt legate şi de lipsa forţei de muncă, de achiziţia de inputuri necesare etc. Există o preocupare a fermierilor de a scădea cheltuielile şi de a mări producţiile. În această zonă sunt multe ferme de familie şi vin din urmă tinerii, care se implică tot mai mult în activitatea agricolă şi care vor să treacă de la utilaje vechi, gen semănători mecanice, la maşini de semănat performante, cum sunt cele de la Horsch, care pot face dintr-o singură trecere toate operaţiunile, de pregătit terenul şi de semănat. Tot mai mult se trece la achiziţia de utilaje noi, în detrimentul celor la mâna a doua, care erau în trecut mai căutate, pentru că şi fermele aveau dimensiuni mai mici, fermierii nu erau constituiţi sub formă juridică şi nici finanţatorii nu aveau condiţii avantajoase. În cadrul târgului AGRARIA, una dintre atracţiile expuse este tractorul Fendt 1050 Vario, de 500 CP, acesta fiind al doilea an când îl prezentăm fermierilor şi vedem că tot mai multă lume este interesată.“

Emil Coldea, director regional AgroConcept pentru zona de centru a ţării 

„Filiala de la Cluj acoperă opt judeţe şi, în general, în această zonă predomină fermele mici şi mijlocii şi fermele mixte, însemnând cultură mare şi creşterea animalelor. Tractoarele preferate sunt cele de până la 150 CP şi cele cu încărcătoare frontale care se pretează activitatii zootehnice. În ultimul timp, fermele s-au dezvoltat foarte bine pentru că a crescut preţul laptelui şi în acelaşi timp au ajutat şi subvenţiile acordate pentru creşterea animalelor. Crescătorii de vaci de lapte s-au dezvoltat şi de aici rezultă şi curajul de a investi în utilaje noi. Noi oferim o gamă largă de utilaje, credite pe o perioadă de 5-6 ani şi finanţări accesibile, cu dobânzi începând de la 0,7% şi până la 3%, cu avans de la 0% şi rate semestriale, de două ori pe an, când are loc recoltarea grâului şi a porumbului. Fermierii mici încep încet să înţeleagă că agricultura de performanţă nu se mai poate face pe suprafeţe mici şi încep să se organizeze într-o formă juridică pe baza căruia pot accesa credite. Cererea de maşini agricole second-hand încă există, fiindcă în partea de vest a ţării se aduc foarte multe utilaje din alte ţări, dar acestea au nevoie de multe reparaţii. Agricultorii au început să se doteze, dar trebuie să fim tot timpul aproape de ei şi să le spunem ce beneficii le-ar aduce echipamentele noi, de ultimă generaţie. Dacă ne referim la o simplă dotare cu un sistem GPS, ce costă în jur de 2.000 euro, investiţia se poate amortiza în maximum 2 ani, pentru că ajută fermierii să elimine greşurile la semănat, erbicidat şi fertilizat, nemaiînregistrânduse suprapuneri sau lipsuri. Fermierilor mici şi mijlocii le putem oferi finanţare pe maximum 6 ani, cu rate de două ori pe an. Această ofertă i-ar ajuta foarte mult pentru că nici o bancă nu oferă această faciliate, iar IFN-urile cu care colaborăm pot să-i finanţeze pe aceşti fermieri. Ca noutate, am expus combina de recoltat struguri NH Braud, deţinătoarea recordului mondial: 197,6 tone în 8 ore, echivalentul a peste 200 mii de sticle de vin Shiraz. Combina de recoltat struguri NH Braud are o cotă de piaţă de peste 50% în Franţa - o mare ţară producătoare de vinuri. Suntem mândri să anunţăm că avem un colaborator nou - Jidvei -, cel mai mare producător de vinuri din România, care anul acesta a achiziţionat două combine NH Braud. Atuurile acestei combine sunt: uşurinţa în utilizare, lucru la o înclinaţie maximă de peste 30 grade pantă, ceea ce face ca recoltatul în zone deluroase să nu fie o problemă, transmisia hidrostatică foarte puternică şi calitatea superioară a boabelor datorită coşuleţelor Noria. Practic, nu avem must la recoltare pentru că strugurii sunt transportaţi lin în buncăr, pe când la celelalte mărci preluarea strugurilor se face cu ajutorul unor benzi care merg la 90%, care strivesc multe boabe de struguri. Sistemul de scuturare de la New Holland este la fel de inovator, făcându-se în funcţie de înălţimea plantaţiei de vie. Aş dori să menţionez că turaţia motorului se adaptează în funcţie de încărcarea combinei, la fel şi sistemul de rotire al acestor coşulete Noria, care se face în funcţie de viteza de înaintare a maşinii. Nu avem uzură la aceste coşuleţe, spre deosebire de alte mărci, unde rotaţia benzii este continuă. Revenind la această expoziţie, în stand am adus tractoare cu puteri diferite, începând de la cel de 75 CP. Este un tractor nou, simplu, pretabil pentru fermele mici şi accesibil din punct de vedere financiar. Oferim o finanţare foarte bună ce constă în dobândă fixă de 1,99% pe an, o perioadă maximă de finanţare de 6 ani şi avans de la 0%. Un alt tractor New Holland expus este cel de 99 CP, cu motor commonrail, transmisie mecanică sincronizată şi hidraulică cu cilindri suplimentari. Este un model accesibil pentru fermele mici şi beneficiază de finanţare. Tractorul T5.95 se adresează fermelor mixte, iar la el se pretează foarte bine un încărcător frontal, pentru că este dotat cu un ambreiaj umed multidisc în baie de ulei şi un inversor de sens electrohidraulic, care îl recomandă să fie dotat cu astfel de echipamente. Tractorul NH T6.180 are în 6 cilindri, cu motor Tier IV B Final, putere nominală 145 CP şi putere maximă 180 CP. Are transmisie semi-powershift, care a fost testată pe piaţă şi s-a dovedit robustă şi eficientă. Este adaptat fermelor medii şi se poate folosi atât la lucrări uşoare, precum transport, cosit, semănat, dar şi la cele grele, cum ar fi arat, discuit etc. Modelul T7.165 îl putem oferi clienţilor noştri împreună cu un disc de 4 m, pentru a efectua cu el câteva demonstraţii, astfel încât să poată vedea dacă se potriveşte solurilor din fermele lor. Prezentăm şi un tractor din gama de puteri mari, respectiv T8, de 350 CP şi motorizare cu sistem SCR, iar transmisia este full powershift, asemănătoare sistemului Vario. Din gama de combine am adus o maşină specială, de pantă, care se pretează pentru această zonă. Este vorba de modelul TC5.90 Hillside, New Holland este singurul producător de combine de pantă cu cilindri atât în faţă, cât şi în spate. Capacitatea de înclinare a combinei lateral este de 38% stângadreapta, în spate de 38%, iar la coborâre în pantă de 10%. Combina poate recolta aproape în orice condiţii de pantă.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE