REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agricover acordă o atenţie sporită sectorului vitivinicol

1/3/2020

0 Comments

 
Picture
Aflată la a doua ediţie, Conferinţa Agricover Viticon a reunit la Braşov cei mai importanţi producători de vin din ţară. În parteneriat cu companiile Corteva, Adama, Bayer şi SummiAgro, au adus în faţa viticultorilor atât soluţii de protecţie a plantelor şi fertilizare, cât şi soluţii de finanţare şi creditare. Nu au lipsit nici analizele de piaţă şi date despre tendinţa în consumul intern de vin. Moderator al întâlnirii a fost Cătălin Pădure, cunoscut pentru organizarea de evenimente şi concursuri pentru producătorii de vin.
80% absorbţie fonduri europene pentru plantaţii, 5,9% promovare vin

Proaspăt înfiinţatul departament de viticultură în cadrul Agricover se poate mândri că într-un an a reuşit să acopere 10.000 ha de viţă-de-vie, din care mai mult de jumătate pe partea de nord şi est a ţării, 20% pe zona de nord-vest, iar restul acoperă sud-vestul. Cel care coordonează echipa de vânzări pentru sectorul viticol este Florin Grigore, care are în subordine patru reprezentanţi regionali. Ghiţă Pinca, director general Agricover, a vobit depre pachetele de finanţare pentru viticultori, o piaţă încă nouă pentru ei, şi capacitatea logistică (un depozit central şi 22 depozite pentru pesticide şi îngrăşăminte). Viticultorii au posibilitatea să acceseze una dintre soluţiile de creditare ale Agricover: Early Sales (un program dedicat achiziţiei de pesticide cu un discount faţă de preţul de listă al companiei producătoare); Cash discount şi 1x2 sunt programe despre care a vorbit Lucian Neagu, director comercial Agricover IFN: „Finanţarea specializată înseamnă plafoane de finanţare tip pachet care înglobează într-unul singur o parte de cash, o parte destinată achiziţiei de produse, o parte pentru achiţia de motorină, în funcţie de necesarul pe unitatea de suprafaţă.

Dacă plafoanele sunt insuficiente, venim cu suplimentare, plafoane preaprobate la fermierii la care le cunoaştem activitatea. Finanţăm pe termen lung şi mediu: achiziţii de intalaţii, echipamente, utilaje, teren, ferme, preluări de business etc.“, a adăugat acesta. Deşi din banii puşi la dispoziţie de fondurile europene, viticultura stă bine la absorbţie (80%), pentru promovare sunt folosiţi doar 5,9%!“, au mai atras atenţia specialiştii Agricover, care au anunţat că pentru 2020 au bugetat 2 miliarde lei pentru finanţare. Ca produse, Agricover a dezvoltat gama Ferticover (fertilizanţi), clone (produse identice cu ale companiilor furnizoare, dar cu alte denumiri comerciale), iar recent biostimulatori şi produse bio. Din această ultimă categorie fac parte: fertilizanţii foliari pe bază de aminoacizi vegetali Aminobor, Amino 40 WSP, Aminozinc, Aminoprim, Aminostrat (inclusiv cereale), Bioseed (tratament sămânţă), produse cuprice şi insecticide bio. De la partenerii Intermag, Agricover distribuie un nou biostimulator Tytanit (conţinut de titan şi fier), precum şi Optysil (conţine siliciu, creşte rezistenţa la stres a plantelor).

Produse noi de protecţia plantelor pentru sectorul viticol

Andrei Doru, third party relation manager, a prezentat oferta Adama, cu câteva noutăţi pentru 2020: fungicidele Sanvino şi Ksar Vitis şi insecticidul bio Belthirul. Sanvino (amisulbrom şi Folpet) este dedicat combaterii manei, translaminar şi de contact, asigură protecţie superioară ciorchinelui datorită capacităţii de a se lega de ceară, are efect secundar pe Botrytis. Ksar Vitis (kresoxim-metil şi penconazol) este sistemic şi de contact, combate făinarea şi putregaiul negru. Insecticidul Belthirul are efect asupra lepidopterelor şi acţionează prin ingestie, fiind omologat pentru viţă-de-vie, legume.

Din gama Zorvec de la Corteva, Zelavin Bria este cel mai bun fungicid împotriva manei, fiind un produs specializat dintr-o nouă clasă chimică, cu o acţiune translaminară şi sistemic-acropetală de lungă durată (protejează noile creşteri). Are efect preventiv, curativ, eradicativ şi antisporulant, iar datorită modului de acţiune nu are rezistenţă încrucişată cu alte fungicide, a subliniat Adrian Teban. Nu se recomandă mai mult de două tratamente pe sezon. Pentru combaterea făinării, Corteva recomandă Talendo, foarte eficient la doze mult mai mici decât alte fungicide. Efect de lungă durată, prin inhibarea viabilităţii sporilor şi stimulare a mecanismului natural de protecţie a plantei, are acţiune trivalentă - de contact, sistemică locală şi prin vaporizare, a explicat George Andron, manager culturi speciale.

Dintre produsele SummiAgro, directorul tehnic Mărgărint Niţă Dragomir a insistat asupra combaterii manei cu Lieto (cimoxanil şi zoxamidă), un sistemic local şi de contact cu penetrare rapidă şi acţiune de prevenţie, precum şi asupra produselor biologice de fertilizare: Shigeki, Kaishi, Kinactiv fruit, alături de Elite sau Fertigol Ultra.

Compania Bayer a venit în faţa producătorilor cu mai multe noutăţi. Sorin Petrache, managerul pe culturi speciale, a subliniat faptul că strategia de combatere a manei şi făinării trebuie regândită, deoarece în viitorul apropiat vor mai fi retrase produse. Profiler, MelodyCompact şi Mikal sunt fungicidele pentru mană, iar pentru făinare Bayer a adus anul acesta Prosper şi Luna Max, pentru putregai - produsul biologic Serenade ASO. Prosper (spiroxamină) este rapid absorbit de frunză, protecţie şi asupra noilor creşteri. Împreună cu celelalte fungicide specifice, acesta face parte din staregia Bayer 2020 împotriva făinării. Serenade este un bactericide biologic pe bază de Bacillus subtilis, având omologări şi pe pomi fructiferi, căpşun şi cartof.

Roxana DRAGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE