REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agricultura, cap de afis in agenda tarilor din intreaga lume

15/1/2014

0 Comments

 
Picture
Primul eveniment din acest an la care a participat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, dl Dacian Cioloş, a fost cel organizat la Oxford, în Marea Britanie. Manifestarea „Oxford Farming Conference” s-a desfăşurat în perioada 6-8 ianuarie, iar tema de dezbatere propusă a fost „Opportunity Agriculture”.

Oficialul european le-a vorbit celor prezenţi în sală, fermierilor englezi, cercetătorilor şi reprezentanţilor autorităţilor publice, despre faptul că agricultura este un domeniu de interes nu doar la nivel european, ci şi internaţional, aflându-se pe agenda de lucru a ţărilor din întreaga lume. Agenda de Dezvoltare Doha a cuprins negocieri privind dezvoltarea agriculturii şi securitatea alimentară, iar în cadrul Protocolul de la Kyoto s-au purtat discuţii legate de managementul resurselor naturale, schimbările climatice şi agricultură.

„Agricultura este o preocupare internaţională în ceea ce priveşte comerţul, securitatea alimentară, lupta împotriva sărăciei, schimbările climatice şi managementul resurselor naturale”, a afirmat dl Cioloş. Acesta a mai subliniat faptul că discuţiile pe aceste teme trebuie realizate în corelaţie şi nu izolat. Uniunea Europeană trebuie să acorde o atenţie deosebită sectorului agricol astfel încât să înregistreze creştere economică. Există un imens potenţial de producţie şi de export, iar standardele şi normele impuse de comunitatea europeană sunt recunoscute şi pe plan internaţional.

„UE asigură un potenţial puternic de export al produselor agricole şi are un rol important, ca lider global, în stabilirea standardelor şi normelor. Datorită acestor standarde suntem apreciaţi în comerţul internaţional, prin calitatea produselor noastre şi securitatea alimentară pe care o asigurăm.” În discursul său, comisarul european a subliniat importanţa cercetării şi a inovării în asigurarea unei agriculturi sustenabile şi a precizat că, pentru întâia oară, în politica de cercetare şi inovare există un buget specific destinat agriculturii. Totodată, acesta a spus că pentru a răspunde provocărilor actuale şi pentru a asigura o creştere pe termen lung a sectorului trebuie luate în considerare trei concepte-cheie, interconectate între ele. Cele trei elemente sunt: orientarea de piaţă a agriculturii europene, sustenabilitatea economică şi ecologică, precum şi responsabilitatea actorilor publici şi privaţi.

„Am pavat calea celor trei direcţii în reforma Politicii Agricole Comune. Avem un regulament-cadru modern, mai puţin birocratic, ce cuprinde instrumente de siguranţă mai eficiente. Orientarea spre piaţă a fost întărită prin această reformă. În Politica Agricolă Comună am introdus aspecte de sustenabilitate, cum este de exemplu cel de «înverzire». Solul, biodiversitatea, apa sunt elemente de producţie şi de aceea este important să fie prezente în Politica Agricolă Comună. De asemenea, în această reformă am întărit instrumentele de piaţă şi responsabilitatea organizaţiilor de fermieri şi am redus rolul şi intervenţia autorităţilor publice în managementul pieţei”, a declarat comisarul Cioloş. În privinţa plăţilor directe, oficialul a precizat că acestea încă au rolul de a stabiliza veniturile agricultorilor. Acordarea subvenţiilor continuă să fie justificată, în condiţiile în care, la nivelul celor 28 de state membre, există o mare diversitate a condiţiilor de producţie, structurii fermelor şi modelelor de agricultură practicate.

„Calitatea produselor agroalimentare, gustul şi tradiţia reprezintă un avantaj major atunci când vine vorba de comercializarea produselor noastre în întreaga lume. Normele UE privind siguranţa alimentară şi cele pentru o sustenabilitate mai bună sunt foarte importante pentru creşterea exporturilor în afara Uniunii Europene. Exporturile de produse agroalimentare sunt vitale pentru a ajuta Europa să iasă din criza economică, aşa cum am văzut în ţări ca Spania, Grecia sau Portugalia”, a precizat dl Cioloş. Uniunea Europeană se află printre principalii exportatori de produse agroalimentare, înregistrând anual exporturi în valoare de peste 100 mld. euro.

Pentru a încuraja exportul produselor agroalimentare europene, comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a propus o politică în acest sens, care se adresează, în special, pieţelor non-UE. „Am propus triplarea bugetului de promovare în următorii ani, în special pentru pieţele din afara UE. De la 60 de milioane de euro se va ajunge, la nivelul anului 2020, la 200 de milioane de euro. Mai mult de o treime din buget se va acorda promovării produselor pe pieţele din afara comunităţii europene.”

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE