REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agricultura conservativă cu utilaje marca Pastò

1/5/2022

0 Comments

 
Picture
​Deșertificarea, eroziunea sau scăderea fertilității solului sunt câteva dintre efectele negative ale agriculturii intensive. Pentru combaterea acestor probleme fermierii trebuie să schimbe modul în care lucrează pământul. O nouă tehnologie, și anume cea conservativă, este în atenția celor implicați în domeniu, pornind de la agricultori până la producători de utilaje agricole, cum este, de pildă, Pastò Agriculture.
​Solul este un organism viu
„Modalitatea de a lucra solul vertical (vertical tillage) vine din Statele Unite ale Americii - acolo unde sunt pionierii acestei tehnologii - și a venit ca urmare a provocărilor actuale cu care se confruntă fermierii și care, de altfel, se manifestă la nivel global: schimbările climatice, creșterea frecvenței secetelor sau a ploilor torențiale.
Prin prelucrarea terenului în adâncime, pe verticală, fără mișcarea acestuia în lateral, fără amestecarea straturilor - deoarece terenul trebuie considerat un organism viu, calitatea și fertilitatea terenului cresc.
Apa provenită din precipitații poate fi absorbită mai bine, iar oxigenul pătrunde în sol, devine mai aerat și astfel microorganismele benefice se pot dezvolta.
În genere agricultorii sunt mai conservatori în ceea ce privește schimbarea modului în care exploatează terenul însă sunt forțați de împrejurări, fie de natură climatică, fie politică, deoarece noua orientare a politicii agricole comune pune accent pe conservarea solului pentru generațiile viitoare.
Studiile arată faptul că terenurile din Italia se vor deprecia dacă vom continua să le lucram ca până acum, ele fiind capabile să mai producă doar pentru 60 de ani dacă nu se trece spre o agricultură conservativă.
Este cert că din ce în ce mai mulți fermieri vor renunța la arătură și la lucrările intensive și se vor orienta spre utilaje care nu fac o prelucrare agresivă a solului”, a susținut Francesco Pastò, director general Pastò Agriculture.
 
Pastò Agriculture are o experiență de peste 50 de ani în producția de utilaje agricole destinate prelucrării solului, având în portofoliu echipamente precum decompactoare, subsoliere, cultivatoare și grape cu discuri.
Compania italiană urmărește întregul proces de producție al fiecărei mașini agricole începând de la proiectare, realizare/producţie şi postvânzare, oferind cele mai bune echipamente pentru cultivarea solului.
„Ascultăm foarte mult ce au fermierii de spus și suntem atenți la dorințele lor.
În ultimii ani ne-am orientat spre producția de utilaje care permit conservarea solului și dezvoltarea materiei organice în sol. Lucrurile evoluează, iar noi adaptăm construcția utilajelor la nevoile fermierilor.”
De asemenea, compania acordă o importanță deosebită și materiilor prime folosite în activitatea de producție, precum și pieței căreia îi sunt destinate utilajele.
„În România un utilaj este folosit într-un an cât altul în 10 ani în Italia. Toate utilajele pentru tehnologia vertical tillage care ajung în România sunt fabricate din materiale foarte rezistente.”
 
Vrei să ai o fermă mai profitabilă?
Aceasta este întrebarea pe care Francesco Pastò o adresează fermierilor care sunt reticenți în a lucra cu utilaje specifice agriculturii conservative.
În opinia sa, costurile de producție scad cu 30 - 40% comparativ cu cele înregistrate în sistemul convențional. În agricultura conservativă numărul de treceri cu utilajele agricole se reduce, terenul nu mai este tasat iar plantele de cultură își pot dezvolta optim sistemul radicular astfel încât să își procure toate elementele nutritive necesare creșterii.
„Rezultatele nu se văd imediat, sunt necesari cel puțin 3 ani pentru a observa efectele benefice asupra producției și nu numai.
Cu toate că fermierii sunt tradiționaliști în modul lor de a lucra terenul își dau seama pe zi ce trece că dacă vor să lase moștenire pământul vor trebui să treacă la o agricultură conservativă.
În România, în comparație cu alte țări, solul este încă fertil și ar fi păcat ca prin practicarea unei agriculturi intensive să se erodeze.
Mesajul meu pentru agricultorii români este să înceapă să practice o agricultură conservativă și să crească fertilitatea terenurilor agricole”, a susținut directorul general al companiei.
 
Un fermier care l-a inspirat foarte mult în producția de utilaje pentru agricultura conservativă își desfășoară activitatea în România.
Este italian, se numește Paolo Brachetta, și lucrează peste 5.000 ha în județul Timiș. Utilajele au fost testate în ferma sa, au dat rezultate foarte bune și chiar a solicitat un echipament special pentru a decompacta terenul în adâncime deoarece se confrunta cu probleme mari din cauza băltirilor.
„Fermierul practică de 4 ani vertical tillage și rezultatele sunt excepționale. Calitatea solului s-a îmbunătățit, a scăpat de problemele cauzate atât de secetă, cât și de băltiri. În plus, obține rezultate bune sub aspect financiar. Fermierii din vecinătate au început să adopte și ei tehnologia, au renunțat la arat și aplică lucrări conservative”, a mai spus Francesco Pastò.
 
Pe piața din România, utilajele Pastò sunt reprezentate de Marius Mitra, Export Area Manager Pastò Agriculture
„Vrem să promovăm mai intens această marcă, să facem mai multe demonstrații în câmp și workshopuri pe diverse teme, cum ar fi agricultura conservativă. Avem o rețea de dealeri care acoperă toate regiunile agricole ale țării și oferim soluții de finanțare pentru a veni în sprijinul fermierilor în achiziția utilajelor de care au nevoie.
Există o relație strânsă între producător și dealeri și am implementat un mod de lucru eficient pentru a evita întârzierile în onorarea comenzilor. De exemplu, în cazul scarificatoarelor putem onora comenzile într-un timp rezonabil, de 2, maximum 3 săptămâni”, a afirmat Mitra.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE