REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agricultura ecologică, între mit şi realitate

15/5/2016

0 Comments

 
Picture
DR. ING. IOAN ENOIU, Naturevo

"Despre plante parcă știm,
Că dacă nu tratăm, murim.
Dar este clar, nu ne-ndoim
Că dacă nu tratăm, murim!"

De ce agricultură ecologică / organică / biologică?

  • Pentru că ni se pare mai aproape de natural şi ne dă senzaţia că vom mânca mai curat.
  • Pentru că, urmare a neglijenţelor multiple din partea celor implicaţi în procesul de producţie agricolă, poluarea solului şi a mediului, în care apele sunt componenta cea mai afectată, a ajuns la cote alarmante, cu influenţe negative evidente.
  • Pentru că poluarea industrială afectează mari suprafeţe agricole, iar producţia obţinută în aceste locaţii (ecosisteme) este încărcată cu poluanţi periculoşi pentru sănătatea plantelor.

Enumerarea ar putea continua, dar mai bine să intrăm în miezul problemei, al producţiei agricole propriu-zise.

Surse principale de poluare în producţia agricolă şi posibilităţi de intervenţie prin mecanisme / soluţii ecologice.

a. Nutriţia dezechilibrată, mai ales cu azot

Pe plan mondial, nutriţia dezechilibrată, în care îngrăşămintele cu azot sunt preponderente, reprezintă principalul factor poluant al solului, apelor şi aerului. Presiunea exercitată de producătorii de îngrăşăminte azotoase, atât asupra cercetătorilor din domenii ale producţiei agricole, cât şi asupra fermierilor, prin informarea eronată privind cantităţile de azot necesare pentru obţinerea producţiei la diferite specii, în soluri/medii diferite, duce la creşterea cantităţilor de îngrăşăminte azotoase utilizate, cu efecte dezastruoase în timp atât asupra mediului, cât şi asupra consumatorilor de produse agricole. Se poate reduce major cantitatea de îngrăşăminte azotoase atât în agricultura convenţională, cât mai ales în agricultura ecologică. În cazul agriculturii ecologice, reducerea consumului de azot poate merge uneori până la scăderea producţiei, mai ales în primii ani, până se echilibrează modul de nutriţie, atât în apă, cât şi foliar. În principal, pentru fertilizarea solului, azotul se poate lua din diferite forme de gunoi (de grajd, de păsări, de ovine), în diferite stadii de fermentare, din produse cu microorganisme care conţin sau preiau azot din atmosferă/apă sau chiar din soluri îmbunătăţite natural. Pentru alte elemente nutritive, precum fosforul şi potasiul, se pot folosi rocile mărunţite, acestea venind şi cu diferite conţinuturi de microelemente. Un rol foarte important, atât pentru nutriţia radiculară, cât mai ales foliară, aceasta din urmă participând nemijlocit şi la îmbunătăţirea randamentului fotosintetic, îl au produsele pe bază de extracte vegetale naturale sau extracte din alge marine, precum şi produsele obţinute din depozite naturale micronizate.

b. Utilizarea produselor de protecţie a plantelor cu potenţial poluant

Pentru agricultura convenţională, utilizarea produselor de protecţie a plantelor continuă să reprezinte singura cale prin care se pot obţine producţii agricole în cantitatea şi la calitatea dorite. Este ştiut că, pentru a introduce astăzi pe piaţă un produs de protecţia plantelor, costurile pentru analizele de impact asupra mediului, asupra altor organisme şi asupra omului sunt uriaşe, uneori mai mari decât pentru medicamentele utilizate în medicina umană. Şi totuşi, efectele supradozărilor, utilizării iraţionale, a utilizării pe termen lung, precum şi posibilele efecte colaterale directe sau generate de combinaţii sunt imposibil de prevăzut, ele apărând pe parcursul utilizării acestor produse. Şi în acest caz, alternativa este ca aceste produse să fie utilizate responsabil, astfel încât să fie asigurată diminuarea oricăror riscuri şi implicit o agricultură durabilă. În ultimii ani însă, inclusiv marile companii producătoare de produse de protecţia plantelor se orientează către preluarea sau/şi producerea de produse ecologice cu un nivel ridicat de protecţie pentru sănătatea umană şi pentru cea animală, precum şi pentru mediu, asigurând în acelaşi timp o competitivitate a agriculturii la nivelul producţiilor. Multe dintre extractele vegetale din alge au şi rol de creştere a rezistenţei plantelor la unii agenţi de dăunare (ciuperci, bacterii, virusuri). De asemenea, produsele pe bază de bacterii, extracte de plante, alge minerale micronizate pot avea efecte marcante insecticide, fungicide, bactericide ş.a. În România, agricultura ecologică este abia la început, dar pare a fi un sector dinamic, cu o evoluţie ascendentă în ultimii ani. Pentru o abordare corectă, mai sunt multe de făcut. De reţinut că agricultura ecologică modernă nu înseamnă să nu tratezi, ci să utilizezi metode adecvate pentru întreţinerea culturii şi combaterea agenţilor de dăunare, care să permită obţinerea unor producţii rentabile şi sigure pentru consumatorul final.

"Dacă iubim mama natură,
Dacă-ntelegem ce ne-a dat,
Ştim să producem pentru „gură“
Mai mult, mai bun şi mai curat!"

Program-cadru ecologic pentru cultura de sfeclă de zahăr

I. Tratament sămânţă: Kerafol Evo, Rootip Mix, Mimox, Deffort, Altosan
II. Tratamente în perioada de vegetaţie: T1 La stadiul de 6-8 frunze: Copfort, Ovipron, Garex B T2 La interval de 14-21 zile după T1: Mimox, Deffort, Algiforte, Ovipron T3 La interval de 14-21 zile după T2: Copfort, Kerafol Evo, Microthiol Special, Ovipron

Descriere produse:

COPFORT - fortifiant pentru plante şi inductor de apărare sistemic, cu efect fungicid şi bactericid. Conţine 6% cupru complexat cu acid gluconic. Cuprul sistemic este absorbit rapid şi translocat în plantă. Spectru foarte larg de boli controlate (mană, putregaiuri, fuzarioză, bacterioze, făinări, rugini, rapăn, septorioze etc.).

KERAFOL EVO - stimulator al germinaţiei seminţelor. Stimulator de creştere şi diferenţiere a noilor ţesuturi (meristime). Stimulator pentru înflorire, fecundare, fructificare, maturare, rezistenţă la păstrare. Contribuie la absorbţia radiculară specifică.

OVIPRON - ulei protector parafinic folosit în vegetaţie pentru: protecţia plantelor împotriva radiaţiilor solare UV, IR; reducerea transpiraţiei (a pierderii de apă) până la 40%; stabilizarea substanţelor active pe aparatul foliar.

DEFFORT - insecticid organic cu efect repelent, măreşte capacitatea de autoapărare; prin aplicare se evită depunerea ouălor de către paraziţi.

MIMOX - fungicid organic sistemic; alternativă naturală pentru controlul bolilor: sclerotinia, făinare, rapăn, putregai cenuşiu, mană, fuzarioză.

ALGIFORTE - biostimulator natural care diminuează efectele stresului de origine abiotică şi biotică. Măreşte cantitatea şi calitatea recoltei. Conţine fitohormoni naturali din extracte de alge marine care stimulează producerea de către plante a substanţelor care măresc rezistenţa la condiţiile adverse de mediu şi infecţii patogene.

MICROTHIOL SPECIAL - fungicid polivalent care acţionează prin contact asupra bolilor foliare, în special a făinărilor, având efect preventiv, curativ şi antisporulant. Poate fi folosit ca fertilizant, pentru reducerea carenţei sau a deficitului de sulf.

ROOTIP MIX - stimulator de înrădăcinare şi creştere a volumului masei radiculare. Conţine aminoacizi şi peptide. Determină reglarea fină a balanţei hormonale în momentele vitale creşterii plantelor.

GAREX B - produs cu efect fungicid, bactericid, insecticid repelent şi stimulator de fructificare pe bază de extract concentrat de usturoi şi bor.

ALTOSAN - inductor de apărare pe bază de chitosan, induce formarea fitoalexinelor în plante, substanţe responsabile de rezistenţa la factorii biotici şi abiotici.

Despre Naturevo

Naturevo este o companie cu capital privat, integral românesc, înfiinţată în anul 1999. Distribuitor naţional al input-urilor de bază pentru producţia agricolă: know-how, seminţe, produse pentru protecţia plantelor, îngrăşăminte pentru sol, fertilizanţi foliari, bioregulatori etc. Naturevo este primul distribuitor autorizat din România de produse pentru agricultura ecologică, certificat de Organismul de Certificare AustriaBioGarantie. Naturevo identifică nevoile fermierilor din România şi le oferă soluţii de calitate prin programe integrate, rezultatul cercetării şi inovării continue. Tehnologiile sunt adaptate condiţiilor specifice din România şi schimbărilor climatice din ultimii ani, pentru realizarea unei agriculturi durabile. Programele asigură producţii de mare performanţă, pentru toate culturile importante la nivel naţional. Naturevo sprijină fermierii pentru a obţine producţii mai mari, mai curate şi produse de o calitate superioară, în condiţiile menţinerii şi îmbunătăţirii ecosistemelor. Naturevo dezvoltă programele FLEXITECHagro®, care respectă în totalitate principiile şi recomandările de bune practici pentru agricultură. FLEXITECHagro® înseamnă tehnologii flexibile pentru diverse culturi şi zone pedoclimatice.

Naturevo selectează şi introduce în programele FLEXITECHagro® produse care cresc randamentul de utilizare a nutrienţilor, reduc consumurile energetice şi de apă şi cresc rezistenţa plantelor la factorii de stres biotic şi abiotic.

Îmbinarea armonioasă a factorilor de producţie, astfel încât în produsul agricol să nu existe reziduuri sau limitele să fie mult sub cele acceptate.

Programele Naturevo asigură trasabilitatea produsului agricol şi sunt adaptate standardelor Uniunii Europene.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE