REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agricultura ne poate salva

11/4/2012

1 Comment

 
Agricultura ne poate salva - Agrimedia.ro
"Nu poate fi iubit cineva care nu iubeşte pe nimeni” - Emil Hossu, actor

Agricultura a asigurat în întreaga istoriea poporului român suportul material şimotivarea sentimentală a supravieţuirii.Aceste adevăruri au fost evidente, cuprecădere în perioada interbelică, dar şi în perioada comunistă, când agricultura a reprezentat unul dintre principalii contributori la resursele bugetare, având un aport hotărâtor la modernizarea României. Privind în trecut, dar şi la realitatea cotidiană se poate afirma fără a greşi că agricultura contribuie în mod esenţial la asigurarea stabilităţii sociale, întrucât lipsa hranei, acompaniată de alte constrângeri, determină convulsii sociale greu de anticipat.

Pe fondul unor pasiuni politice demne pentru o cauză mai bună, care în ultima perioadă devin tot mai acute, românii se gândesc cu îngrijorare la pâinea „cea de toate zilele”, tot mai mică şi mai scumpă, pentru că sămânţa pusă în brazdă toamna trecută, în condiţiile unei secete severe, prefigurează un an agricol cu recolte slabe. Atât deficitul de apă din sol, cât şi fenomenul de îngheţ-dezgheţ au contribuit la compromiterea a sute de mii de hectare cultivate cu grâu, orzoaică, orz de toamnă, rapiţă, dar şi a plantaţiilor de viţă-de-vie. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi într-o mare parte din sere şi solarii. Din pacate, nu toţi legumicultorii care au înregistrat pagube au serele şi culturile aferente asigurate, întrucât aceştia nu au avut disponibilităţi financiare. În acest sens, toată lumea conştientizează că în această perioadă, cu toate constrângerile financiare evidente, factorii de decizie trebuie să dispună măsuri concrete pentru sprijinirea cu prioritate a agriculturii. Astfel, de exemplu, plata subvenţiilor, a ajutoarelor de minimis pentru legumicultorii afectaţi de fenomenele meteorologice extreme, simplificarea metodologiei de absorbţie a fondurilor europene, publicarea Normelor metodologice de aplicare a Legii pajiştilor nr. 214/2011 şi eventual recorelarea textului acestui act normativ cu prevederi din OUG nr. 54/2006, ar trebui să fie doar câteva din priorităţile guvernului. În acelaşi sens, apreciem că şi înscrierea în Registrul industriilor alimentare a operatorilor economici care produc bunuri alimentare gestionate de MADR se impune ca o prioritate, pentru protecţia milioanelor de consumatori din ţara noastră. Din păcate, nu se înregistrează progrese evidente în domeniul reabilitării sistemelor de irigaţii, deşi specialiştii semnalează deja deficite de apă în sol, iar vara fierbinte se apropie. Cu reforme din vârful pixului şi disponibilizări în plină campanie agricolă, sigur nu va curge apă pe canalele colmatate de ani buni, nici nu se vor înfiinţa acele mult discutate şi necesare perdele forestiere de protecţie.

Demersurile ministrului Agriculturii, domnul Stelian Fuia, la nivelul entităţilor din subordine cu responsabilităţi în absorbţia fondurilor europene, dar şi la Bruxelles sunt notabile. Şi discuţiile avute de titularul portofoliului agriculturii cu doamna Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, pot avea efecte benefice. În cadrul acestor întrevederi, în baza Planului de măsuri corective transmis la Bruxelles, s-a solicitat deblocarea decontărilor pentru proiectele gestionate de AM-POP. România va susţine propunerea de reformare a Politicii Comune în domeniul pescuitului şi bineînţeles menţinerea unui buget activ pentru finanţarea modernizării acestui sector.

Ar fi benefic dacă tot mai des factorii de decizie din agricultură ar conjuga verbul „a face“ la timpul prezent, nu la timpul viitor.

Ştim că bucuria vine din lucruri mărunte, făcute cu bună-credinţă. Dragostea faţă de semeni vine din trăirile noastre interioare. Aşadar, să trăim cu adevărat spiritul Învierii Domnului. 
CRISTOS A ÎNVIAT!

Simona MUNTEANU
1 Comment
Doru Dascalu link
24/4/2012 08:50:50

Nu am reusit sa inteleg niciodata, de ce producerea hranei, activitatea cea mai importanta si vitala pentru o fiinta, este comandata de la centru.Agricultura romaneasca s-a distrus datorita educatiei si mentalitatii acestui popor atipic.Tinerii din ziua de azi bombardati zilnic cu imagini despre cum se mananca, se distreaza si face sex mai bine omul, vor avea ca motto in viata "Sus munca, sa nu ajungem noi la ea!"Atat timp cat campania sistemului actual, prezinta ca producator de hrana fast-food-urile, laptele este produs de Danone nu de vaca, cele mai bune oua sunt cele de ciocolata,ca sa fii cool trebuie sa fii manager si sa lucrezi intr-un birou sau intr-o banca, toata lumea face studii si vrea sa se vada pe sticla sa fie cunoscut, nu cu ce a realizat ci sa-i fie cunoscut hoitul.Demonetizand munca in agricultura, sistemul urmareste ca sa nu mai existe oameni in mediul rural, batranii ramasi sa vanda pamantul, smecherii sa-l cumpere, sa faca ferme si cat de curand bizonul roman de la oras, nu se va mai duce la neamuri la tara sa ia un ou sau o verdeata ori o gaina.Va fi la cheremul sistemului, care poate sa puna lacat pe supermarket si el sa moara de foame.De aceea nu se acorda imprumuturi micilor fermieri romani, pt ca existe ordine clare ca acestia sa nu existe.Este foarte simplu. Mai ales ca exista alte mii de oameni, care mananca o paine alba, doar comentand sau analizand sincopele din agricultura romaneasca.Romania este tara la care timp de 50 de ani s-a distrus orice germene de initiativa.Nu aveai voie sa gandesti nimic, daca partidul nu dadea ordin. Culmea este ca acum, in toate functiile din tara asta nu exista decat executanti.Nu exista nicaieri un om care sa ia decizii logice prin gandirea proprie.Exista doar legi facute de trogloditi si norme de aplicare.Adica dai boului o lege si dupa aia stiind ca executantul este prost, dai si norme de aplicare, adica il inveti cum sa aplice legea.Cretinism mai mare nu am intalnit in acesta viata.Smecherii care invart cuvintele la comisiile juridice din parlament, consider ca sunt perceputi ca niste zei de colegii lor, mai ales ca acestia nu pricep o iota din toata polologhia scrisa intr-o lege.banuiesc ca nici un parlamentar nu are curaj sa spuna direct in fata unuia care creaza legi, ca nu pricepe nimic, pentru ca fudulia nu-i permite.Imi permit eu sa transmit acestor creatori de legi: Ba "geniilor" sunteti niste prosti-eruditi, a caror lipsa de pe planeta nu va fi sesizata de nimeni, nici chiar de rudele apropiate.Dar a trebuit sa fiu impuscat in decembrie 1989, sa trec prin suferinte, ca sa aflu ca sistemul capitalist ridica prostia la rang de virtute.Cu cat esti mai sluga, prost si bun executant ai mari sanse sa avansezi in sistemul capitalist.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE