REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agricultura și schimbările climatice

1/12/2021

0 Comments

 
Picture
​În luna noiembrie, Organizația Națiunilor Unite a organizat Summitul privind schimbările climatice - COP26. Acest eveniment major, desfășurat pe parcursul a două săptămâni, a adus laolaltă lideri din toate țările lumii pentru a discuta despre măsurile ce pot fi luate la nivel mondial pentru a combate încălzirea globală.
​Agricultura este una dintre industriile care generează emisii poluante, dar în același timp este ramura cea mai expusă riscurilor schimbărilor climatice. Frecvența crescută a fenomenelor meteorologice extreme afectează randamentul culturilor agricole și provoacă pierderi semnificative de producție. Un studiu arată faptul că pentru fiecare grad Celsius în creștere a temperaturii, producția globală de grâu se reduce cu 6%. Degradarea terenurilor agricole este un alt fenomen cauzat de practicile agricole necorespunzătoare. Se estimează ca suprapășunatul a dus la degradarea a 20% din pajiștile lumii și astfel productivitatea agricolă s-a redus, iar vulnerabilitatea fermierilor la criza climatică a crescut.
 
Pe fondul discuțiilor despre schimbările climatice, Financial Times, în colaborare cu Corteva Agriscience, a organizat în data de 8 noiembrie conferința online intitulată „Crearea schimbărilor pozitive spre o agricultură benefică pentru climă”.
În cadrul dezbaterii s-au analizat oportunitățile sectorului agricol și posibilitățile de îmbunătățire a practicilor agricole. Reducerea impactului agriculturii asupra climei, astfel încât acest sector de activitate să devină de la statutul de sursă netă de emisii poluante la un catalizator al acestora, este extrem de importantă pentru crearea unor sisteme alimentare durabile.
​Potrivit organizatorilor, sistemele alimentare ale lumii produc un sfert din toate emisiile globale și de aceea schimbarea modului în care obținem și consumăm alimente este atât de crucială și urgentă. Având în vedere faptul că practicile durabile și profitabilitatea nu sunt incompatibile, fermierii din întreaga lume fac pași către o producție mai durabilă, dar pentru accelerarea procesului este nevoie de mai mult sprijin pentru a face posibilă această tranziție, fără a pune în pericol afacerile agricole.
 
Programată să aibă loc în timpul COP26, conferința și-a propus să găsească câteva răspunsuri cu privire la susținerea fermierilor care practică o agricultură conservativă, aplecată spre reducerea emisiilor de carbon. „Avem responsabilitatea comună de a contribui la reducerea emisiilor și la optimizarea agriculturii sustenabile folosind știința, tehnologia și inovația. Este extrem de important să găsim noi modalități durabile din punct de vedere economic și ecologic pentru a produce alimente”, a spus Sam Eathington, Corteva Agriscience Chief Technology Officer.
Acesta a amintit soluțiile inovatoare pe care Corteva Agriscience le pune la dispoziția femierilor din toată lumea, printre care se numără și inovațiile din domeniul geneticii.
Totodată, paneliștii au avut o poziție favorabilă cu privire la promovarea practicilor agricole durabile și susținerea agricultorilor care fac eforturi pentru a practica o agricultură sustenabilă. Remunerarea producătorilor pe baza certificatelor de carbon reprezintă o soluție atractivă pentru a îi încuraja să facă tranziția spre o agricultură mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Pe lângă beneficiile aduse climei, această soluție contribuie și la diversificarea veniturilor fermierilor.
Alte instrumente care permit schimbările pozitive în agricultură sunt cele digitale. Acestea își fac din ce în ce mai mult prezența în domeniul agricol și sprijină fermierii în luarea celor mai bune decizii în activitatea pe care o desfășoară la nivelul fermelor.
De asemenea, tehnologia și inovația sunt esențiale pentru a accelera impactul pozitiv asupra climei. Utilizarea de produse de protecția plantelor prietenoase cu mediul înconjurător și cultivarea de soiuri și hibrizi mai bine adaptați provocărilor actuale sunt alte metode prin care fermierii pot contribui la limitarea efectelor negative ale schimbărilor climatice.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE