REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agrii România în câmp cu fermierii

1/6/2022

0 Comments

 
Picture
​Primul eveniment din acest an a fost organizat pe data de 26 mai a.c în localitatea Iazu, județul Ialomița, pe terenurile fermei Tehnoplant, unde agricultorii au avut ocazia să viziteze o platformă experimentală de cereale păioase (grâu și orz) și să observe comportamentul soiurilor prezentate și eficiența fertilizanților și a produselor fitosanitare care au făcut parte din tehnologia propusă de companie.
​Lotul experimental a dezvăluit doar o mică parte din munca pe care specialiștii Agrii o depun în activitatea de testare, selectând doar acele varietăți care răspund nevoilor fermierilor.
Roxana Jercan, Category Manager Semințe, a precizat că sub brandul de semințe exclusive Atlas sunt comercializate semințe pentru mai multe culturi agricole.
„Am început cu cereale păioase, după care au urmat porumbul, floarea-soarelui, rapița, iar acum sub brandul Atlas avem și semințe pentru culturile de lucernă și soia. Așa cum spune și motto-ul nostru: „Semințe selectate pentru performanță”, țin să subliniez că tot ceea ce propunem fermierilor - semințe sau tehnologii sunt testate și îi invităm să vadă câmpurile noastre și să aibă încredere în recomandările reprezentanților Agrii.”
 
Viorel Dincă, director tehnic în cadrul departamentului “Semințe”, a afirmat că obiectivul platformei experimentale este acela de a urmări capacitatea de producție, stabilitatea soiurilor, precum și comportamentul acestora la factorii biotici și abiotici.
„Scopul platformelor experimentale este acela de a selecta câteva soiuri de grâu și orz performante astfel încât sa îmbunătățim și să consolidăm permanent portofoliul propriu de semințe din brandul Atlas.
În privința loturilor demonstrative la cultura de cereale păioase, avem la nivelul țării un număr de 20, iar împreună cu colegii noștri zonali vom organiza evenimente de prezentare a soiurilor în câmp.”
În portofoliul Atlas regăsim soiuri de grâu performante: LG Alhambra, LG Ascona, RGT Montecarlo, RGT Venezio, Trublion sau de orz, precum Carmina.
Picture
​În cadrul demonstrației, pe lângă prezentarea verigii genetice, a fost detaliat și programul de protecție și de nutriție al plantelor.
„În această locație am urmărit atât eficientizarea culturii, cât și monitorizarea elementelor de protecție fitosanitară. Toate verigile tehnologice au fost gândite pentru a eficientiza cultura de cereale păioase atât din punct de vedere agronomic, cât și economic. Rezultatele finale vor fi transmise fermierilor, dar se vor regăsi și în cataloagele Agrii, cu rol consultativ, astfel încât fermierii să poată lua cele mai bune decizii”, a precizat Laurențiu Țibulcă, manager tehnic pesticide.
În câmp specialistul a prezentat tratamentele efectuate pe fiecare fenofază în parte, oferind informații cu privire la acțiunea produselor de protecție fitosanitară, la importanța alternării substanțelor active pentru evitarea apariției formelor de rezistență, dar și alegerea corectă a produselor pentru rezolvarea problemelor specifice întâlnite în teren.
„Am creionat un tablou tehnologic în cadrul căruia, pe trei intervenții fenotipice, am efectuat 3 tratamente. Am poziționat fungicidele, erbicidele și insecticidele ținând seama de problematicile din fazele respective (…) Pentru distrugerea insectelor dăunătoare am poziționat, atât în primul tratament cât și în al doilea, doar produse cu acțiune de contact, urmărind combaterea afidelor deoarece de la desprimăvărare și până în acest moment le întâlnim în câmp, chiar și la nivelul spicului.
La ultimul tratament am urmărit protecția spicului, practic securizarea producției, și am efectuat un tratament specific pentru controlul celui mai cunoscut agent patogen, și anume fuzarioza”, a mai adăugat Țibulcă, manager tehnic pesticide.
 
Asemănător platformei de la Iazu, compania mai are alte trei loturi experimentale la cultura de cereale păioase în județele Iași, Timiș și Olt.
Agrii desfășoară o activitate de testare mai amplă, fiind implicată la nivel european în doua proiecte de cercetare, respectiv Innovar și Consus, care vizează dezvoltarea unui sistem inovativ de testare a soiurilor de grâu și a instrumentelor digitale pentru agricultură.
Picture
​În ce privește agricultura de precizie, compania pune la dispoziție un serviciu digital - Rhiza ce furnizează informații prețioase despre diverși factori ce pot influența creșterea optimă a plantelor de cultură și constituie un suport real în luarea celor mai bune decizii agronomice.
Pe larg despre acest instrument a vorbit Bogdan Braica, product manager r&d, care a subliniat faptul că programul Rhiza utilizează sateliți pentru a monitoriza evoluția culturilor în teren.
„Folosim sateliți dar rămânem cu picioarele pe pământ, completând serviciile digitale cu analize agrochimice ale solului, prelevând probe de sol pentru cartare, și întocmind hărți pentru aplicarea îngrășămintelor și semințelor în doză variabilă.”
Potrivit specialistului, în cadrul platformei digitale fermierii primesc informații actuale și istorice despre temperatura aerului, nivelul de precipitații, temperatura și umiditatea solului, viteza și direcția vântului, evapotranspirația, suma gradelor utile, prognoza meteorologică și chiar informații privind accesibilitatea în teren sau recomandări de aplicare a tratamentelor foliare prin scanarea umidității foliajului.
 
Evenimentul din câmp le-a permis fermierilor să interacționeze cu reprezentanții Agrii, să vadă câmpurile experimentale și să discute despre cele mai bune soluții pentru a asigura profitabilitatea culturilor.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE