REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agritechnica 2015: Fendt 1000 Vario

16/11/2015

0 Comments

 
Picture
Dacă anul trecut, la conferinţa anuală de presă a producătorului german, a fost dezvăluită doar o parte, vizibilă cu ochiul liber, precum cabina Fendt Life Cab sau noul sistem de iluminare, la Agritechnica 2015 au fost prezentate - pentru prima dată - toate acele detalii tehnice ce alcătuiesc întregul acestui concept revoluţionar care este Fendt 1000 Vario.
Picture
Pentru noua serie Fendt 1000 Vario, AGCO/Fendt şi-a propus un obiectiv de excepţie: să conceapă şi să realizeze un tractor standard complet nou, în gama de putere neacoperită de nici un alt producător, aceea cuprinsă între 400 şi 500 CP, care să fie compact, agil şi uşor adaptabil şi, în acelaşi timp, să fie puternic şi să aibă un consum redus de combustibil. Pentru atingerea acestui obiectiv, era nevoie de un concept complet nou, cu o abordare complet diferită. Fendt 1000 Vario este primul tractor standard din lume proiectat cu „Fendt iD“ - regimul global de lucru al motorului la turaţie scăzută, şi tehnologia de transmisie „Fendt VarioDrive“.

Cuplu puternic, continuu variabil - o capodoperă germană

Un tractor din noua serie Fendt 1000 Vario, având patru modele (1038 Vario, 1042 Vario, 1046 Vario, 1050 Vario), este un tractor compact standard de mare putere, în domeniul 380-500 CP (conform ECE R24), adaptabil în exploatare, putând fi utilizat şi pentru lucrări de transport (60 km/h) sau forestiere care necesită forţă. Greutatea proprie, de doar 14 tone, îl recomandă pentru acele lucrări la care tasarea solului să fie cât mai redusă, precum semănatul. Graţie conceptului flexibil privind balastarea, vehiculul poate fi lestat conform nevoilor concrete cu până la 50% din greutatea sa de bază. Datorită opţiunilor modulare de echipare, cu/fără prindere spate sau priză de putere spate, dar şi numărului mare de variante hidraulice, de prindere şi de fixare, este compatibil cu toate tipurile de utilaje ataşate, chiar şi cele destinate doar tractoarelor de mare putere anterioare. Fendt 1000 Vario a fost conceput pentru cele mai grele lucrări, pe care până în prezent le puteau efectua doar tractoarele articulate sau cu şenile.

Un nou regim motor integral la turaţie redusă - Fendt iD

Fendt 1000 Vario este primul tractor standard de mare putere căruia i s-a implementat conceptul de turaţie joasă inteligentă, Fendt iD. Toate elementele componente (motor, transmisie, ventilator, sistem hidraulic etc.) au fost perfect coordonate între ele în timpul procesului de proiectare şi realizare, conform aşa-numitului principiu „cuplu mare-turaţie redusă“, pentru a minimiza consumul specific de combustibil.

Un motor nou pentru un concept revoluţionar

Tractorul de mare putere este echipat cu un motor compact MAN în şase cilindri, cu 12,4 litri, şi turbocompresor VTG (cu geometrie variabilă), care îi asigură funcţionarea dinamică şi un cuplu motor mare în domeniul de turaţii mai mici. Aceste rezerve de putere au o contribuţie semnificativă la realizarea conceptului Fendt iD. Cuplul maxim poate atinge 2.400 Nm, la doar 1.100 rpm, în cazul lui Fendt 1050 Vario. Turaţia nominală se atinge la 1.700 rpm, însă domeniul de lucru principal se găseşte în intervalul 1.150-1.550 rpm. Fendt 1000 Vario atinge viteza maximă de 60 km/h la o turaţie economică de 1.450 rpm, 50 km/h la 1.200 rpm şi 40 km/h la doar 950 rpm. Motorul puternic, silenţios, este completat de noua transmisie fără trepte VarioDrive. Motorul şi transmisia au fost proiectate şi optimizate unul în funcţie de celălalt în timpul procesului de realizare a tractorului.

Variodrive - o versiune a transmisiei Vario pentru un tren de rulare complet nou

Cu VarioDrive, Fendt a proiectat şi un tren de rulare complet nou. Până în prezent, la o transmisie convenţională axul spate primea un raport fix din cuplu, iar când era activată tracţiunea integrală se întâmpla similar şi la axul faţă. La noul VarioDrive, axul faţă poate fi acum acţionat de o a doua forţă de transmisie, separată, independentă de axul spate. Grupul motor al sistemului VarioDrive utilizează principiul repartizării puterii hidrostatic-mecanică. Sistemul beneficiază de o pompă hidraulică şi două motoare hidraulice independente, care asigură cuplu motor separat punţilor faţă şi spate. Hidromotorul RA (rear axle = ax spate) acţionează asupra punţii spate prin diviziunea puterii hidrostatic-mecanic, prin intermediul setului planetară şi în întregul domeniu de turaţie. Hidromotorul FA (front axle) este conectat direct la puntea faţă şi furnizează astfel, cu precădere, un cuplu ridicat la lucrările în câmp. Prin suprapunerea inteligentă a domeniului de la acţionare la punţile faţă şi spate, puterea nominală maximă dată de transmisie este disponibilă în întregul domeniu de viteză de la 0 la 60 km/h fără întreruperea puterii de tracţiune (selectorul de domeniu). Datorită conceptului inteligent de proiectare a transmisiei, hidromotorul FA nu mai transferă cuplu axului faţă la peste 25 km/h; el este complet decuplat la viteze mai mari. Astfel, nu mai există pierderi datorate fricţiunii interne, ceea ce contribuie semnificativ la creşterea eficienţei la condusul pe drumuri publice.

Managementul inteligent al tracţiunii integrale cu VarioDrive

Punţile faţă şi spate sunt acţionate independent, ceea ce deschide posibilităţi complet noi pentru Fendt 1000 Vario: optimizarea tracţiunii, automatizarea integrală a tracţiunii 4x4 şi creşterea gradului de manevrabilitate. Datorită transmisiei independente a axului faţă a fost posibilă realizarea unei transmisii integrale fără un raport fix la deplasarea înainte pentru puntea faţă a lui Fendt 1000 Vario. La înscrierea în curbă, tracţiunea înainte activată a roţii faţă este în măsură să „tragă“ activ tractorul în curbă - un efect numit „viraj prin tracţiune“. Doar acest efect reduce raza de bracaj cu 10%, la lucrări în câmp. VarioDrive minimizează, de asemenea, uzarea anvelopelor faţă, cauzată de obicei la efectuarea virajelor pe şosele. Ca regulă, cuplul motor este liber distribuit, independent, pe ambele axuri, iar transmisia se comportă ca un diferenţial interaxuri, fără un raport fix între cele două. În cazul în care apare alunecarea, pe axul faţă sau spate, VarioDrive poate deplasa cuplul de la una la alta, prin intermediul ambreiajului 4x4 cu comandă inteligentă. Acest control inteligent al repartiţiei cuplului motor asigură un randament ridicat, deoarece puterea este transferată optim axului corespondent.

Tehnologie modernă de răcire - Sistemul concentric de ventilare (CAS)

Tehnologia de răcire la 1000 Fendt Vario are un design nou, conceput pentru turaţiile reduse ale motorului: sistemul CAS (sistem concentric de aer). Inima sistemului CAS este un ventilator concentric de mare capacitate, situat în faţa radiatoarelor, care trimite aerul răcit prin schimbătorul de căldură. Construit compact şi foarte precis, este deosebit de eficient. Distanţa dintre paletele metalice ale ventilatorului şi carcasa din aluminiu este mai mică de 2 mm. Spre deosebire de ventilatoarele standard, roata de aspiraţie din faţa radiatorului aspiră aer rece. Deoarece aerul rece are o densitate mai mare, acest lucru face posibilă trecerea a mai mult aer prin schimbătorul de căldură şi, prin urmare, o cantitate mai mare de căldură poate fi absorbită şi disipată în mod corespunzător.

Sisteme hidraulice de mare capacitate

Noul Fendt Vario 1000 are, în funcţie de dotările opţionale, sisteme hidraulice de capacitate mare, cu două circuite hidraulice independente cu randament ridicat. Două pompe independente cu piston axial pot răspunde nevoilor de debit şi presiune ale diferitelor aplicaţii şi curg în cele două circuite hidraulice în funcţie de necesităţi. Debitul pompei 1 este de 220 l /min., iar al celei de-a doua - 210 l/min. Acest lucru permite ataşarea a două utilaje diferite, cu cerinţe diferite de debit şi presiune, fiecare fiind controlat de o pompă. Datorită supapelor integrate de limitare a presiunii, pompele furnizează întotdeauna cantitatea exactă de ulei în circuitele lor de lucru, la presiunea corespunzătoare, în funcţie de necesar. În acest fel, capacitatea hidraulică mare este perfect adaptată la conceptul de turaţie redusă a motorului, Fendt iD.

Fendt Grip Assistant - balastare ideală şi presiune optimă în anvelope

Presiunea corectă în anvelope este un subiect care preocupă AGCO/Fendt de mult timp. Cu sistemul său VarioGrip, Fendt este singurul producător de până acum care asigură, din fabricaţie, un sistem integrat de reglare a presiunii în anvelope. Pentru a ajuta agricultorii, antreprenori şi operatorii de maşini în alegerea balastării adecvate şi reglarea corectă a presiunii în anvelope, Fendt a proiectat acum un nou sistem de asistenţă pentru seria 1000 Vario, Fendt Grip Assistant, prezentat publicului pentru prima data la Agritechnica 2015. Studiile practice arată că tractoarele au tendinţa de a fi prea mult lestate, deoarece operatorii nu au acces la informaţii despre sarcinile pe punte în timpul lucrărilor din câmp, cu utilaje ataşate, şi astfel există tendinţa de a adăuga prea multe greutăţi în cazul în care există îndoieli la activităţi agricole complexe, doar pentru a asigura securitatea echipamentului. Aceasta duce la creşterea rezistenţei la rulare în câmp, compactarea solului şi necesitatea îndepărtării excesului de greutate când se conduce pe drumuri publice. În termeni de reglaje ale presiunii anvelopelor, tabelele, manualele de utilizare sau aplicaţiile pot doar să ofere informaţii generale pentru lucrări concrete în câmp şi respectivele utilaje ataşate. Chiar şi cei mai experimentaţi conducători greşesc când fac reglaje în baza propriilor estimări şi nu exploatează pe deplin potenţialul tractoarelor lor. Fendt Grip Assistant, sistemul practic şi inteligent de asistenţă, unitar integrat în Varioterminal, a fost creat ca soluţie la toate aceste provocări. Cunoştinţe de specialitate stocate în memorie, combinate cu algoritmi inteligenţi şi modele dinamice de simulare, special adaptate pentru Fendt 1000 Vario şi spectrul de utilaje ataşate, asistă operatorul în alegerea balastării corecte şi reglarea optimă a presiunii în anvelope. Urmând doar câţiva paşi simpli, precum selectarea tipului de prindere (cârlig, tirant etc.), a condiţiilor de exploatare (uşoare, normale, grele), a tipului de anvelopă (producătorul şi dimensiunea), precum şi a tipului de utilaj ataşat (plug, disc, cultivator etc.), operatorul poate determina rapid, cu Fendt Grip Assistant, parametri doriţi. Pentru a putea reacţiona cu flexibilitate la situaţii practice diferite, au fost create două moduri de operare: SpeedSelect şi BallastSelect.

SpeedSelect - selectarea vitezei

Operatorii, care îşi pot planifica lucrarea în avans şi pot să-şi configureze tractorul în fermă, selectează modul SpeedSelect. După introducerea datelor de bază, precum viteza de lucru ţintă a procesului, Grip Assistant determină greutatea optimă pentru balastarea tractorului, precum şi presiunea în anvelope care trebuie presetată. Presiunea în anvelopă recomandată poate fi transferată sistemului de reglare VarioGrip şi ajustată direct în terminal.

BallastSelect - selectarea lestării

Modul BallastSelect intră în joc atunci când balastarea este dată, de exemplu, atunci când vehiculul este deja în câmp sau greutăţile suplimentare nu pot fi schimbate din alte motive. Fendt Grip Assistant calculează în această situaţie presiunea optimă în anvelopă în baza unor date specifice primare şi situaţia de balastare selectată şi face recomandări privind domeniul potrivit de viteze de lucru. Balastarea corespunzătoare şi presiunea corectă din anvelope sunt variabile importante în reducerea pierderilor de putere datorate patinării sau rezistenţei la rulare. Acest lucru permite exploatarea deplină a performanţelor unui tractor şi reduce consumul de combustibil. Mai ales în combinaţie cu transmisia variabilă cu tracţiune integrală a noului Fendt Vario 1000, Grip Assistant creează condiţiile ideale pentru tranziţia eficientă şi armonioasă a puterii de la tractor la sol. Fendt Grip Assistant este disponibil doar la seria Fendt 1000 Vario.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE