REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agritel: Piaţa porumbului din bazinul Mării Negre

16/6/2016

0 Comments

 
Picture
Unii brokeri menţionează fără ezitări un preţ FoB de 200 $/t (livrări în iunie) pentru porumbul ucrainean din recolta anului 2015. Astfel, tensiunea de pe piaţa locală continuă să crească, pe fondul unor livrări în ritm susţinut. Săptămâna trecută, cumulul exporturilor de porumb se ridica la peste 200.000 de tone, crescând totalul acestora, de la începutul campaniei, la peste 16,5 milioane de tone. Cu un export de 4,4 milioane de tone, Rusia înregistrează un nou record.
Însămânţările de porumb s-au încheiat în Ucraina, suprafaţa totală de anul acesta fiind de 4,4 milioane ha, faţă de 4,13 milioane ha anul trecut. În Rusia, organismele de resort au anunţat un avans de 90% al campaniei. Ritmul actual al însămânţărilor confirmă interesul crescut al producătorilor ruşi pentru această cultură. Suprafaţa însămânţată cu porumb, în această ţară, va atinge, foarte probabil, 3 milioane ha, faţă de 2,8 milioane ha anul trecut. Recolta ar putea atinge astfel un nou nivel-record, pe fondul unor condiţii meteorologice propice, în acest moment, şi care ar trebui să asigure o răsărire bună. În cursul lunii mai, precipitaţiile au fost cu mult peste medie în sectorul european al bazinului Mării Negre, permiţând solurilor să acumuleze o rezervă optimă de apă. Aceste rezerve - care depăşesc, uneori, 300 mm - vor asigura un debut bun al perioadei de vegetaţie, fără stres hidric. În urma creşterii preţurilor la Bursa din Chicago, ofertele comercianţilor pentru producţia din acest an se ridică la 168 $/t pentru livrări către porturi, în luna noiembrie. Unii producători profită de aceste niveluri pentru a încheia contracte pentru cantităţi de până la 50% din recolta preconizată.

Producătorii de porumb continuă să încheie şi în ultima săptămână a lunii mai contracte pentru noua recoltă într-un ritm susţinut, dorind să profite de nivelurile actuale ale preţurilor, accesibile în momentul recoltei anului 2016. Astfel, pentru livrările din octombrie-noiembrie, producătorii au posibilitatea de a fixa un preţ de 164 $/t - preţ de livrare în port -, pentru contractele de export. Dat fiind numărul mare de contracte semnate în ultimele două săptămâni, unii comercianţi aşteaptă acum să încheie contracte cu importatorii pentru aceste cantităţi, înainte de a-şi asigura cantităţi suplimentare pentru sezonul viitor. Porumbul se dovedeşte, până acum, planta cerealieră pentru care contractele la termen sunt cele mai interesante. Practic, este posibilă fixarea unui preţ de livrare la recoltă mai ridicat decât cel al grâului cu proteină 12,5%, comercializat la 161 $/t. Grâul de panificaţie „clasic“ (11,5 %) se vinde la 157 $/t, iar cel furajer este comercializat la un nivel de bază neschimbat faţă de săptămâna trecută (151 $/t). Orzul este pe ultimul loc, fiind comercializat la doar 135 $/t preţ de bază CPT portuar. Lucrările de însămânţare a porumbului sunt pe cale de finalizare. Ele ar putea fi considerate încheiate, la sfârşitul ultimei săptămâni din luna mai. Condiţiile meteorologice rămân deosebit de favorabile dezvoltării culturilor. Cele câteva episoade de grindină care au afectat mai multe regiuni nu vor avea efecte semnificative asupra producţiei.

În mijlocul lunii mai, în zona europeană a bazinului Mării Negre s-au înregistrat precipitaţii frecvente. Ele sunt, desigur, de bun augur pentru producţia de culturi de toamnă-primăvară, deşi încetinesc oarecum progresul lucrărilor de însămânţare. Totuşi, nu sunt îngrijorări majore în privinţa porumbului, unde producătorii ucraineni au reuşit să însămânţeze peste 90% din suprafeţele preconizate (4,3 milioane ha), în timp ce omologii lor ruşi au semănat aproape 80% din cele 3 milioane ha prevăzute.  Competitivitatea porumbului din zona Mării Negre s-a deteriorat clar de la începutul acestei luni. Astfel, livrările de porumb ale Franţei în Egipt s-au ridicat la 40.000 de tone, în condiţiile în care până acum Ucraina era, de regulă, ţara care efectua aceste livrări. Pe piaţa ucraineană, preţurile porumbului se situează în continuare peste cele ale grâului de panificaţie, indiferent de tipul lor: la poarta fermei, CPT sau FOB. Preţul FOB al tonei de porumb este de 183 $/t, faţă de 181 $/t, la grâul de panificaţie cu 11,5% proteină. În a doua decadă a lunii mai, numeroşi producători au încheiat contracte la termen pentru cantităţi din recolta anului 2016. În jurul datei de 18 mai, producătorii au avut ocazia de a fixa un preţ de 160-162 $/t, cu livrare în octombrie-noiembrie, în cadrul unor contracte de export. Astfel, producătorii au în acest moment posibilitatea de a încheia contracte pentru cantităţi din recolta anului 2016 la cele mai ridicate preţuri din ultimul an. Producătorii pot actualmente să încheie aceste contracte la preţuri cu 1,5% mai mari decât cel al grâului de panificaţie, care este de 158 $/t (CPT) - cu livrare la recoltă.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE