REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agro-Est Muntenia: nutriţia dedicată - baza obţinerii unor randamente superioare

15/3/2018

0 Comments

 
Picture
Agro-Est Muntenia, firmă furnizoare de inputuri pentru agricultură, dar şi reprezentant exclusiv pe piaţa din România a unor companii europene producătoare de fertilizanţi foliari, biostimulatori, adjuvanţi şi nu numai, a organizat în perioada 2-9 martie a.c. o serie de evenimente pentru a prezenta fermierilor oferta de produse pentru nutriţia plantelor şi avantajele utilizării acestora în tehnologiile agricole.
Manifestările au avut loc la Amara, Giurgiu, Alexandria şi Călăraşi, iar prezentările de produse au fost susţinute de dl Mihai Moraru, director general al Agro-Est Muntenia. Având în vedere faptul că fertilizarea foliară reprezintă o specializare pentru firmă, soluţiile propuse fermierilor au făcut parte din această arie, a asigurării elementelor necesare culturilor agricole astfel încât acestea să crească armonios şi să ofere randamentele preconizate. La fiecare produs în parte au fost prezentate testimoniale ale unor fermieri care au folosit produsele respective şi şi-au exprimat părerea în legătură cu eficienţa lor. Una dintre soluţiile propuse a fost Omex Bio - un produs complet pentru nutriţia, stimularea şi protecţia culturilor. Este un biostimulator şi fertilizant foliar în formă concentrată şi are un conţinut ridicat de azot, fosfor şi potasiu (20:20:20), dar şi în oligoelemente, precum magneziu, fier, zinc şi bor. Stimulatorul de creştere (extract de alge de mare 28%) are efect vizibil de dezvoltare a sistemului radicular, precum şi de utilizare intensă a elementelor nutritive din sol. Auxina şi cytokinina din compoziţia extractului de alge oferă plantelor capacitatea de a se recupera după incidenţa factorilor de stres - fitotoxicitate, secetă, îngheţ. Produsul are un rol important în creşterea gradului de polenizare şi de fructificare a culturii. Este recomandat pentru utilizare în prima parte de creştere şi dezvoltare a plantelor. „În 2016, am avut în judeţul Călăraşi multe câmpuri de rapiţă pe care le-am salvat cu ajutorul acestui produs. Unul dintre clienţii noştri a avut la cultura de rapiţă o densitate de doar 16 plante/mp şi am încercat să o salvăm, pentru că este totuşi o cultură profitabilă. Am aplicat două tratamente cu Omex Bio şi unul cu un alt produs pentru nutriţia plantelor şi s-a obţinut o producţie nesperată. Astfel de produse le recomandăm în primul rând atunci când o cultură este slab dezvoltată sau a avut o răsărire greoaie, pentru că o plantă care a suferit un anumit stres nu are capacitatea optimă de a-şi lua toţi nutrienţii de care are nevoie. Întotdeauna recomandăm ca un biostimulator pentru forţarea creşterii să fie amestecat cu un fertilizant foliar pentru a asigura plantei hrana de care are nevoie. Omex Bio le are pe amândouă încorporate.“ Un alt produs prezentat a fost Plyaminol, un biostimulator organic cu 30% conţinut de aminoacizi liberi, care se poate aplica atât foliar, cât şi la nivelul rădăcinilor „Este cel mai concentrat produs pe bază de aminoacizi. Daca doriţi să achiziţionaţi un produs similar, verificaţi întotdeauna conţinutul de aminoacizi liberi, pentru ca aceştia pot fi asimilaţi de către plante.“ Produsul se recomandă a fi utilizat în orice situaţie de stres la care sunt supuse culturile în timpul perioadei de vegetaţie.

Acesta ajută plantele să se refacă rapid după efectele negative ale factorilor de stres (îngheţ, secetă, grindină, exces de umiditate, transplantare, fitotoxicitate cauzată de erbicide sau fungicide). Tratamentul cu acest produs activează şi intensifică procesele fiziologice din plante. „Puteţi să vedeţi acest produs ca pe o poliţă de asigurare pentru că presupune un cost mic, în opinia mea, pe unitatea de suprafaţă în comparaţie cu riscurile la care sunt supuse culturile, dacă ne referim la temperaturi extreme, băltiri, grindină, fenomene de fitotoxicitate etc. Recomandăm ca în faze înaintate ale culturii să-l amestecaţi cu un fertilizant foliar în doză mică, pentru că îi asiguraţi culturii şi hrana, întrucât orice plantă în stadiu de stres are capacitate mică de absorbţie.“

Rolul borului în procesul de creştere a culturilor agricole

Din portofoliul firmei Agro-Est Muntenia mai face parte şi produsul Boron Extra, pe bază de bor, azot şi molibden. Pentru culturile de rapiţă cu potenţial mare de producţie, borul este un element indispensabil, jucând un rol vital în procesele de creştere şi fructificare a plantelor şi stimulează acumularea de ulei în seminţe. Molibdenul este un element-cheie, ca şi sulful, pentru asimilarea azotului. La cultura de rapiţă se recomandă aplicarea de bor şi sulf. Produsul Boron Extra se aplică la rapiţă în toamnă şi fazial primăvara, până la inflorescenţă. La cultura de floarea-soarelui, cunoscută ca fiind una dintre plantele de cultură sensibile la carenţa în bor, se recomandă un tratament cu Boron Extra, în faza de 6-8 frunze şi în doză de 2,5 l/ha. „Borul are rol în creşterea viabilităţii polenului. Dacă vă este teamă că floarea-soarelui va fi afectată de caniculă, puteţi efectua un tratament cu bor. Dacă anul trecut aţi avut o cultură de floareasoarelui frumoasă, dar producţia nu a fost cea pe care aţi dorit-o, unul dintre motive a fost lipsa borului, iar dacă aţi avut sterilitate la calatidiu, a fost efectul deficitului de bor. Produsul asigură florii-soarelui cea mai bună protecţie împotriva caniculei şi trebuie efectuat un tratament până la inflorescenţă pentru a salva viabilitatea polenului. Dacă 4-5 zile consecutiv se înregistrează temperaturi mai mari de 34 grade Celsius, cu fiecare zi care trece viabilitatea polenului scade cu aproximativ 4-5%. Din păcate, în ultimii ani avem caniculă când floarea-soarelui este înflorită. Dacă nu aveţi o carenţă de bor vizibilă la desprimăvărare la rapiţă, puteţi foarte simplu să comparaţi plantele din acelaşi hibrid, una de la mijlocul solei cu una de la marginea acesteia şi dacă distanţa dintre internoduri diferă înseamnă că există carenţă de bor. Trebuie să luaţi în seamă acest element chimic la polenizarea culturii de rapiţă şi floarea-soarelui.“

Zincul - microelement esenţial în dezvoltarea plantelor

Pentru corectarea carenţelor de nutriţie în zinc, Agro-Est Muntenia propune utilizarea produsului Kingfol Zn. Zincul stimulează activitatea enzimatică şi procesul de creştere a rădăcinii. El este foarte util plantelor, mai ales în faze timpurii de creştere. Acest microelement este esenţial pentru o gamă largă de culturi de câmp şi horticole. Porumbul se numără printre culturile care răspund cel mai bine la tratamentul cu Kingfol Zn. Deficienţa în zinc se manifestă la cereale sub forma unor striuri longitudinale gălbui pe foliajul plantelor. La alte specii apar fenomene de cloroză, plante piticite, pete necrotice alungite, culoare verde-cenuşie a foliajului plantelor afectate. La cultura de porumb tratamentul se efectuează când plantele au 4-6 frunze, la cereale se efectuează primăvara, la începutul formării paiului, iar la rapiţă, în faza de formare a tijei. O altă cultură la care utilizarea Kimgfol Zn este benefică este orzul pentru bere, pentru că influenţează pozitiv conţinutul de proteină. Potrivit fermierului Nicolae Sitaru, care foloseşte de 3 ani Kimgfol Zn, sporul de producţie realizat la cultura de porumb a fost de 800 kg/ha.

„Utilizarea îngrăşămintelor chimice de tip DAP an de an au contribuit la deficienţa zincului în sol“, a afirmat dl Moraru. În cadrul evenimentului au mai fost prezentate produsele Expert Start NP, cu rol în creşterea activităţii microorganismelor din sol, şi Sulphomex - pe bază de sulf, ce ajută la metabolizarea azotului, acţionează împotriva bolilor, în special a făinării, şi contribuie şi la aportul nutriţional de care planta are nevoie. Sulphomex nu se aplică în stadiul de inflorescenţă, deoarece sulful poate provoca sterilitate, ci înainte sau după această fază, iar dacă interesează aportul nutriţional, se recomandă a fi aplicat înainte de inflorescenţă, pentru ca planta să primească elementul nutritiv necesar.

Tratamentul solului cu acizi humici

Din gama produselor pe bază de acizi humici a fost recomandat produsul Apex 26. Acesta se foloseşte pentru tratamentul solului, pe o perioadă de 3-4 ani. „Îngrăşămintele DAP au dus, pe lângă distrugerea zincului, la mineralizarea humusului din sol. Humusul se reface în mare parte prin încorporarea materiei vegetale, însă conţinutul de humus scade atunci când se distruge structura solului, în principal prin lucrări mecanice, şi asta duce la probleme privind aerarea solului, activitatea microorganismelor scade şi astfel elementele nutritive nu mai sunt transformate din forma mineralizată în cea organică, accesibilă plantelor. Produsul se aplică înainte sau imediat după semănat şi face parte dintr-un program ce se derulează pe mai multi ani, 3-4“, a precizat directorul general al Agro-Est Muntenia. La finalul simpozionului s-a vorbit despre fertilizanţii din gama „Evergreen“. Aceştia sunt fertilizanţi lichizi de înaltă calitate care conţin polimetilen-uree, o formă de azot cu eliberare lentă, foarte sigure în utilizare, pentru o gamă largă de culturi. Azotul din aceste produse este eliberat pe parcursul a 2-3 luni de la aplicare, asigurând astfel o creştere susţinută şi sigură, fără riscul producerii unor fenomene nedorite. Polimetilen-ureea este rezistentă la spălare în profunzimea solului şi la volatilizare atunci când este aplicată pe sol şi pe frunze. Evergreen Plus eliberează gradual elementele nutritive, care apoi sunt gata pentru a fi absorbite şi translocate în plante, asigurând hrana acestora pe termen lung.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE