REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

AGROFORUM - evenimentul anual marca Maïsadour

15/9/2018

0 Comments

 
Picture
La data de 6 septembrie a.c, compania Maisadour a organizat cea de-a cincea ediţie a AGROFORUM – un eveniment anual interactiv ce se desfăşoară la sediul firmei din localitatea Belciugatele, judeţul Călăraşi. Manifestarea a cuprins mai multe ateliere de lucru, abordând teme diverse, însă subiectul central din acest an a fost „Elementele productivităţii la cultura porumbului şi rentabilitatea”.
Pe măsură ce rentabilitatea în agricultură se obţine din ce în ce mai greu, companii precum Maisadour vin în întâmpinarea fermierilor cu servicii suplimentare pentru a susţine performanţa. Specialiştii Maisadour sunt în măsură să ofere consultanţă agrotehnică de specialitate pe întregul ciclu de vegetaţie al culturilor. Expertiza acestora, furnizată prin intermediul pachetului de servicii Agroplus, ajută fermierii să-şi eficientizeze tehnologiile de cultură pentru a obţine un grad de rentabilitate sporit. „Nu putem obţine o rentabilitate mare dacă ne bazăm doar pe potenţialul genetic al materialului biologic. Genetica nu înseamnă totul. Ea trebuie pusă în valoare, iar Maisadour deţine genetică superioară - a dezvoltat o nouă gamă de hibrizi de porumb productivi, a căror caracteristică principală este numărul mare de rânduri de boabe pe ştiuleţi. Genetica pe care o deţinem ne dă încredere în ceea ce facem şi ştim că atunci când o recomandăm dă rezultate.

În urmă cu 4 ani am lansat serviciul Precosem şi când vorbeam despre importanţa datei de semănat mulţi nu ne acordau atenţie, însă acum simţim că fermierii caută soluţii pentru a păstra nivelul de rentabilitate. Sunt situaţii în care auzim despre producţii mari la porumb, de 14-15 tone/ha şi de multe ori afirm că nu nivelul de producţie este prioritar, ci câştigul cu care rămâi după ce tragi linie. În acest sens, am lansat serviciul Optimas cu ajutorul căruia facem legătura între partea agronomică şi cea economică. Graţie competenţelor şi cunoştinţelor noastre se pot stabili obiective mai inteligente, se avansează mult mai repede şi mai sigur. Ne dorim să promovăm aceste servicii, nu doar hibrizii pe care îi avem în portofoliu. De aceea, pentru anul următor am pregătit lansarea unui nou serviciu - AgroTempo, cu ajutorul căruia vom monitoriza condiţiile meteorologice la nivel de parcelă. Vom crea în parcela respectivă o staţie meteorologică virtuală cu ajutorul căreia vom avea toate datele climatice din ultimii 10 ani şi vom crea o prognoză pe 10 zile. În acest mod vom şti cum se comportă genetica noastră şi vom avea informaţiile necesare pentru a recomanda anumite intervenţii, în etapele importante de dezvoltare ale culturii agricole. De exemplu, vom înştiinţa fermierii să aplice bor la floarea-soarelui atunci când aceasta are 10 frunze. Cu ajutorul informaţiilor pe care le furnizăm, fermierii vor stâpâni mai bine tehnologia, o vor anticipa şi, mai ales, o vor optimiza. Avem nevoie de informaţii pentru a lua cele mai bune decizii“, a afirmat Patrick Lafon, director general al Maisadour Semences România. Potrivit acestuia, departamentul de cercetare a fost reorganizat, numărând la ora actuală 17 specialişti, iar suprafeţele experimentale s-au dublat la cultura de rapiţă, investindu-se în acest sens sume importante în dotare şi nu numai. „Ne bucurăm să testăm material genetic în România, dar mai ales să putem crea material genetic aici.“ Referitor la activitatea comercială, directorul general a afirmat că se urmăreşte o creştere a vizibilităţii companiei pe piaţa autohtonă cu atât mai mult cu cât aceasta trece printr-un proces de rebranding - se va numi Mas Seeds. „Este o oportunitate bună pentru a ne creşte notorietatea şi de a da noului brand plusvaloare. Avem genetică superioară şi un pachet de servicii pentru a eficientiza activitatea agricolă“, a mai spus Lafon.

Un schimb de experienţă benefic

AGROFORUM se adresează fermierilor, inginerilor agronomi, antreprenorilor din sectorul industrial, agricol şi alimentar, asociaţiilor profesionale cu activităţi de consultanţă şi pregătire în domeniul agricol şi industrie alimentară. Evenimentul creează un cadru perfect de interacţionare cu reprezentanţii companiei şi nu numai. Primul atelier de lucru a abordat importanţa primei coase la cultura de lucernă pentru obţinerea unei producţii sporite. Specialistul Vasile Vizitiu, reprezentant zonal în cadrul firmei, le-a prezentat fermierilor rezultatele obţinute în urma testelor efectuate. Au fost analizate trei variante, cu densităţi diferite, de 133 plante/mp, 121 plante/mp, respectiv 103 plante/mp. La prima coasă producţiile la cele trei variante au variat destul de mult faţă de cele obţinute la cea de-a doua coasă. Explicaţia constă în faptul că alegerea momentului efectuării primei coase la lucernă are o importanţă deosebită, având impact asupra producţiei. „Cel mai bun moment pentru a realiza prima coasă la lucernă este atunci când cultura are o înălţime cuprinsă între 5 şi 7 cm, adică în cea de-a şasea săptămână, pentru a reuşi să ramifice mai puternic şi să plece mai bine în vegetaţie. Dacă depăşim această perioadă, conţinutul de proteine, care ne interesează în mod deosebit, scade, crescând cel de fibre. Perioada optimă de recoltat este de la îmbobocire şi până la înflorire.“ Producţiile obţinute la prima coasă au fost, în ordinea densităţiilor prezentate mai sus, de 3.958 kg SU/ha, 3.519 kg SU/ha şi 2.612 kg SU/ha. La cea de-a doua coasă, producţiile rezultate au fost în medie de 4.000 kg SU/ha, la toate variantele luate în testare. Potrivit reprezentantului companiei, la lucernă densitatea recomandată la semănat este de 90 plante/mp. O altă prezentare în cadrul AGROFORUM a fost cea a reprezentantului companiei Kalizea, Gougeon Olivier, care le-a propus fermierilor valorificarea porumbului către industria de procesare. Compania franceză deţine o moară la Slobozia şi este specializată pe procesarea porumbului în vederea obţinerii unui mălai superior pentru industria berii, dar şi a altor tipuri de făină cu conţinut ridicat în amidon. Pentru acest domeniu se pretează, în special, varietăţile de porumb sticlos, ce au un conţinut mai ridicat în amidon, iar producţia trebuie să fie sănătoasă, să nu prezinte, de exemplu, atac de fuzarioză şi să fie curată. La ediţia din acest an au fost prezente două organizaţii de fermieri, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România şi AIDER, care şi-au prezentat activitatea şi realizările obţinute, atât de natură agronomică, cât şi legislativă. O altă prezentare a fost susţinută de Antonia Ivaşcu, director executiv al Asociaţiei Industriei de Seminţe din România (AISR), care le-a recomandat agricultorilor prezenţi să achiziţioneze doar sămânţă certificată pentru a obţine recolte pe măsura aşteptărilor.

Lise Grimoux, national key account Maisadour, le-a vorbit fermierilor despre serviciul Agroplus care are patru etape importante, de la semănat şi până la recoltare. Prima etapă presupune analiza solului şi realizarea planului de fertilizare, cea de-a doua etapă alegerea celor mai adaptate varietăţi de porumb, floarea-soarelui, lucernă, sorg şi amestecuri furajere, iar în cea de-a treia etapă se urmăreşte securizarea semănatului şi optimizarea înrădăcinării. Cea de-a patra etapă are în vedere gestionarea optimă a culturii şi maximizarea recoltei, iar aceste considerente sunt atinse graţie competenţelor reprezentanţilor Maisadour, activităţii de consiliere şi asistenţei la nivel de parcelă. „Securizăm perioada de semănat cu ajutorul a două servicii, Precosem şi AgroStart, iar la final, cu ajutorul programului Optimas, calculăm cât s-a câştigat cu genetica Maisadour şi cu tehnologia aleasă împreună cu fermierii. Putem, de asemenea, monitoriza temperaturile şi precipitaţiile la nivel de parcelă, de la semănat şi până la recoltare. În anul 2018 s-au înregistrat temperaturi ridicate, peste istoric, şi nu doar la înflorit ci şi la semănat. La culturile prăşitoare stresul hidric a apărut de la semănat şi s-a redus un pic la înflorire, când a plouat  după 50-60 zile de secetă, şi astfel s-a reuşit formarea boabelor şi umplerea lor, însă producţia a suferit din cauza acestor fenomene“, a menţionat Grimoux. Reprezentantul companiei a mai dorit să le vorbească invitaţilor despre efectul distructiv al lucrărilor agricole asupra terenului. Aceasta a arătat într-un recipient cu apă cât de repede îşi pierde structura un sol care a fost intens lucrat, presupunând arături, spre deosebire de cel pe care s-a practicat minimum tillage şi rotaţii corespunzătoare. „Trebuie să fim conştienţi că humus şi materie organică nu avem de unde cumpăra şi de aceea trebuie să avem grijă de solul nostru, de modul în care îl lucrăm pentru a-l cultiva cât mai bine“, a spus în încheiere Lise Grimoux. Pentru a garanta răsărirea optimă a culturilor agricole, Maisadour le propune agricultorilor seminţe de porumb şi floarea-soarelui tratate cu un biostimulator pentru înrădăcinare şi pentru asigurarea nutrienţilor necesari, iar la lucernă sămânţa este preinoculată cu bacterii, dar şi cu micronutrienţi.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE