REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

AIPROM a implinit 10 ani de activitate

15/10/2012

0 Comments

 
AIPROM a implinit 10 ani de activitate - Agrimedia.ro
La data de 20 septembrie a.c., Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) a aniversat 10 ani de activitate pe piaţa autohtonă de profil. În cadrul evenimentului desfăşurat la Braşov, au fost prezentate rezultatele pe care aceasta le-a obţinut în urma diverselor proiecte demarate, precum pregătirea operatorilor privind prevenirea poluării din surse punctuale - TOPPS, managementul ambalajelor goale de pesticide - SCAPA, utilizarea în siguranţă a produselor de protecţia plantelor - SUI şi oprirea traficului cu produse contrafăcute - SCUT.

La ora actuală, AIPROM numără 17 membri şi reprezintă peste 80% din piaţa produselor de protecţia plantelor (ppp) din România. Asociaţia se implică în multe proiecte şi reuşeşte să facă cunoscut punctul de vedere al industriei, chiar şi în faţa forurilor europene. Structura şi modul de funcţionare ale asociaţiei au ca model statutul Asociaţiei Europene de Protecţie a Culturilor (ECPA), iar în anul 2005 a devenit membru deplin al acestei organizaţii europene. În 2006, AIPROM a făcut lobby în cadrul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor privind implementarea Directivei 91/414/EC, care se referă la plasarea pe piaţă a ppp. În cei 10 ani de activitate, asociaţia a avut întâlniri repetate cu oficialităţile române, pentru a-şi exprima opinia cu privire la unele măsuri care vizează industria chimică de produse fitosanitare utilizate în agricultură.

În anul 2008, AIPROM a implementat proiectele TOPPS, de pregătire a operatorilor privind prevenirea poluării din surse punctuale şi SCAPA - managementul ambalajelor goale de pesticide. Totodată, a înaintat propuneri de revizuire a Directivei privind utilizarea sustenabilă a ppp, precum şi a Directivei 91/414/EC. „TOPPS este un proiect foarte important, care are ca destinaţie protejarea mediului înconjurător şi a operatorilor în privinţa utilizării corecte a produselor de protecţia plantelor în agricultură”, a afirmat dl Gheorghe Boţoman, vicepreşedintele asociaţiei. Din 2010, activitatea desfăşurată de AIPROM a fost una foarte intensă, având loc mai multe grupuri de lucru şi seminarii.

„Principalul obiectiv a fost implementarea Directivei 1107/2009 şi, în acest sens, s-au realizat întâlniri cu specialişti pentru expunerea corectă a acesteia. O altă directivă, care a făcut obiectul a două grupuri de lucru, a fost cea legată de utilizarea sustenabilă a produselor de protecţia plantelor - Directiva 2009/128/CE. De asemenea, am continuat implementarea proiectului TOPPS, primind un sprijin deosebit din partea Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) şi am iniţiat un proiect-pilot SUI privind utilizarea în siguranţă a ppp, iar implementarea lui a fost realizată în 2011. Pentru implementarea acestuia am primit asistenţă din partea ECPA”, a spus dl Boţoman.

A crescut numărul produselor contrafăcute
Programul privind prevenirea traficului de produse de ppp contrafăcute - SCUT, iniţiat de ECPA la nivel european şi demarat în România în anul 2011 - a fost prezentat pe larg de dl Vasile Iosif, vicepreşedinte al AIPROM.

„Fenomenul contrafacerii produselor de protecţia plantelor devine îngrijorător. La nivel de companie am receptat de 10 ori mai multe reclamaţii faţă de anul anterior. Sunt produse contrafăcute care le reproduc atât de bine pe cele originale încât poţi analiza chiar şi o jumătate de oră ambalajul şi nu îşi poţi da seama că este fals. Aceste contrafaceri sunt extrem de periculoase, pentru că de cele mai multe ori sunt produse chimice care afectează pe o perioadă foarte mare de timp culturile, solul şi mediul înconjurător”, a declarat dl Iosif. Pentru a se asigura că produsele de protecţia plantelor nu sunt contrafăcute, fermierii sunt sfătuiţi să le achiziţioneze de la distribuitorii autorizaţi şi să solicite factură. AIPROM va continua şi în viitor campaniile de informare şi educare, astfel încât fermierii să poată recunoaşte cu uşurinţă produsele contrafăcute. Pentru siguranţa operatorului, la utilizarea produselor de protecţie a plantelor, asociaţia a lansat în acest an un echipament de protecţie complet.

Industria colectează 60% din cantitatea de ambalaje
Un proiect excepţional cu care asociaţia se mândreşte este SCAPA - managementul ambalajelor goale de produse de protecţie a plantelor. „Industria finanţează în totalitate acest program. A fost un proiect-pilot în 2007 şi implementat cu succes la nivel naţional în anul 2008. La ora actuală, sunt 57 de centre active de colectare, iar din acest an am lansat SCAPA mobil, ceea ce presupune stabilirea unui traseu predestinat pentru colectarea ambalajelor. Desfăşurăm două campanii de colectare, în lunile mai-iunie şi octombrie-noiembrie, la centrele disponibile în toată ţara”, a afirmat vicepreşedintele asociaţiei. Potrivit datelor prezentate, programul SCAPA a înregistrat în 2011 un grad de colectare de 55,8%, iar în acest an industria şi-a propus să depăşească 60%. „Este un rezultat foarte bun, având în vedere că proiectul nu a fost implementat cu mult timp în urmă”, a susţinut dl Iosif. Potrivit acestuia, ambalajele colectate erau incinerate, pentru producerea de energie, folosită la obţinerea cimentului, dar din acest an acestea sunt trimise în Germania, în vederea reciclării. „Ne-am fi dorit să putem recicla ambalajele goale de ppp în România, însă la capitolul trasabilitate nu stăm foarte bine”, a spus dl Iosif.

Agricultura din România trebuie profesionalizată
La sfârşitul evenimentului, dl Yves Picquet, preşedintele AIPROM, a tras unele concluzii privind agricultura României, în contextul evoluţiei demografice şi a disponibilităţii suprafeţelor agricole.

„În anii ’50, populaţia lumii număra 2,5 mld. de oameni, iar fiecărui om îi revenea o suprafaţă de 0,52 hectare. În 2000, erau 6 mld., cu o suprafaţă medie de 0,25 ha/om. În anul 2050, se estimează că vor fi 9,2 mld. de oameni, iar suprafaţa care îi va reveni în medie unui om va scădea la 0,16 hectare. Pe lângă toate aceste aspecte, nu trebuie să uităm faptul că Europa are un deficit de circa 35 de milioane de hectare, pentru a-şi putea asigura necesarul de consum intern. În acest context, agricultura României are o şansă uriaşă. Cred că România va putea juca un rol important în Europa şi chiar la nivel mondial. Avem nevoie însă de o agricultură mai profesionalizată, trebuie să ne profesionalizăm fermierii şi să promovăm o agricultură sustenabilă”, a afirmat dl Picquet. În cadrul evenimentului, dl Yves Picquet a primit un certificat de excelenţă din partea AIPROM, iar dlui Gheorghe Boţoman i-a fost înmânat titlul de preşedinte de onoare pentru activitatea depusă de mai bine de 9 ani în cadrul asociaţiei. Pentru această distincţie, dl Boţoman a afirmat că implicarea sa în planurile AIPROM va continua, punând la dispoziţie experienţa acumulată de-a lungul timpului. În privinţa planurilor sale de viitor, acesta nu a dorit să le divulge, afirmând doar că are „în minte şi gând cel puţin 4 proiecte” la care se va angaja. La aniversarea a 10 ani de activitate, a fost aleasă şi noua structură a AIPROM, formată din: dna Iulia Nicola - preşedinte, dl Tiberiu Dima - vicepreşedinte, dl Alexander Buschermohle - vicepreşedinte şi dnii George Drăgan şi Claudiu Crânguş, în calitate de membri AIPROM.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE