REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

AISR - campanie naţională împotriva seminţelor contrafăcute

15/4/2015

0 Comments

 
Picture
Interviu cu Antonia IVAȘCU, director executiv Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR)
Aţi pornit în teritoriu şi în presă o campanie împotriva seminţelor contrafăcute. Ce a determinat această acţiune de amploare a industriei de seminţe din România?

Sămânţa este cea care asigură viaţa, care dă continuitate în agricultură, care aduce calitate în hrana umană şi, nu în ultimul rând, asigură un mediu curat pentru noi toţi. Ea are o poziţie cu totul aparte în cadrul tehnologiilor. Acesta este primul motiv pentru care nu ne permitem să greşim, să nu avertizăm fermierii despre ceea ce li se poate întâmpla sau să lăsăm infractorii să-şi bată joc de cultivatori.

Cum s-a desfăşurat practic aceasta campanie?

În această primăvară, asociaţia profesională „Alianţa Industriei Seminţelor din România“, în colaborare cu Compartimentul de Consultanţă, Extensie şi Formare Profesională al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a întreprins o amplă campanie la nivelul ţării, pentru contracararea fraudelor privind sămânţa contrafăcută. Fiecare cameră agricolă a primit, în funcţie de importanţa agricolă a zonei şi dimensiunile fermelor, postere pentru afişaj la primăriile din comune şi asociaţiile agricole din judeţe. Tuturor celor 41 de judeţe le-au fost transmise de către AISR postere şi pliante pentru fermieri, prin intermediul APIA, direcţiilor agricole şi AFIR. În acest mod au ajuns la nivelul ţării peste 12.500 de afişe şi 20.600 de pliante de informare, care au fost distribuite tuturor celor interesaţi.

În ultimul timp, AISR a dezbătut tot mai des acest subiect. Puteţi să ne spuneţi din ce motiv?

Sămânţa certificată este în fapt primul pas pentru o producţie performantă. Dacă utilizăm o sămânţă care nu are certificate de calitate şi conformitate, riscăm să dăm banii pentru nimic şi să culegem în toamnă tot „nimic“. Contrafacerea este, în fapt, o concurenţă neloailă, din cauza preţului mult mai mic. Există grupări infracţionale care au ca „obiect de activitate“ producerea ilegală şi contrafacerea seminţelor. Practic, ca urmare a utilizării seminţelor contrafăcute pot apărea riscul pierderii culturii, efecte negative asupra consumatorului, contaminarea mediului înconjurător, uneori şi costuri suplimentare pentru distrugerea culturii şi eliminarea efectului, eventual chiar reînsămânţare. În mod practic, ar trebui să fie ridicate subvenţiile şi asigurările celor care utilizează acest tip de sămânţă.

Ce recomandaţi fermierilor? La ce trebuie să fie atenţi?


Sămânţa certificată trebuie să fie ambalată în saci originali, sigilaţi şi etichetaţi. O atenţie sporită trebuie acordată furnizorului de sămânţă, deoarece au fost situaţii pe piaţă când s-au livrat saci cu sămânţă contrafăcută care nu corespundea indicilor cantitativi şi calitativi pentru semănat. Recomandarea este să achiziţionaţi sămânţă de la furnizori cunoscuţi din zona dumneavoastră agricolă şi să evitaţi să cumpăraţi de la furnizori ambulanţi, direct din portbagaj.

Există însemne speciale la care cultivatorii trebuie să fie atenţi?

Sigur că da. Aş menţiona în mod special câteva dintre ele, care atestă fătul că sămânţa este originală şi aparţine unei companii cu genetică proprie, care creează soiuri şi hibrizi performanţi. Seminţele certificate, originale, sunt însoţite întotdeauna de un document de calitate şi conformitate al furnizorului. Seminţele certificate sunt în prealabil analizate şi verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calităţii Seminţelor, care aparţine Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar marfa este întotdeauna însoţită de certificat de conformitate a calităţii. Producătorii de seminţe cooperează cu Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, garantând astfel utilizarea seminţelor certificate în condiţii de siguranţă, conform bunelor practici, sprijinind agricultura durabilă. Sacii originali sunt sigilaţi şi etichetaţi şi au elemente de siguranţă (holograma originală) şi o singură cusătură. Există câteva elemente definitorii care fac diferenţa între original şi contrafacere la care cumpărătorii trebuie să fie extrem de atenţi. Aş menţiona faptul că etichetele originale nu se rup uşor, sunt tipărite profesional. Fiecare sac are număr de ordine, număr de lot, care se pot verifica la companiile producătoare în cazul în care apar dubii. Seminţele contrafăcute, practic „imitaţii“ ale soiurilor sau hibrizilor legal înregistraţi, sunt ilegale, netestate şi neautorizate, introduse pe piaţă şi valorificate de către reţele de răufăcători.

Care este implicarea autorităţilor în acest sens?

În acest an, cooperarea cu autorităţile abilitate pentru a conştientiza impactul seminţelor contrafăcute şi a demonstra efectul seminţelor certificate a fost la cel mai înalt nivel. AISR, împreună cu instituţiile abilitate din cadrul MADR, INCS, ISTIS, LCCSMS, au construit practic această platformă de expertiză profesională, prin care împreună au încercat să adapteze piaţa românească de seminţe la realităţile contemporane. Aşa cum am arătat, prin autorităţile oficiale de certificare a seminţelor, respectiv inspectoratele teritoriale pentru controlul calităţii seminţelor certificate, fiecărui lot de sămânţă îi este atribuit un număr de referinţă oficial, unic la nivelul ţării, precum şi un interval cu o serie şi număr valabile pentru eticheta oficială. Eticheta oficială este un document valabil pentru fiecare ambalaj sigilat al lotului de sămânţă. Doar în acest mod, prin utilizarea seminţelor certificate, recolta va fi garantată printr-o producţie ridicată şi de calitate superioară.

Care sunt modalităţile prin care acţionează infractorii?

Contrafacerea se realizează prin scanarea unei etichete autentice, dar în sac, de cele mai multe ori, sunt ambalate fie seminţe din alte specii, amestec de seminţe din specia dorită sau spărturi, seminţe de burieni, pietriş. Contrafacere este, de fapt, folosirea fără drept a însemnelor de certificare. Dacă ne uităm cu atenţie, eticheta falsă se rupe foarte uşor, numărul de lot este greşit, la fel ca şi seria şi numărul de identificare ale sacului. Sacii falşi, de hârtie, care sunt contrafăcuţi sunt foarte asemănători cu sacii originali şi sunt foarte greu de deosebit, dar se rup mult mai uşor.

Ce îi atrage pe cultivatori să achiziţioneze astfel de seminţe?


În principal, este vorba de PREŢ! Preţurile mici, vânzarea în târgurile din apropierea localităţilor, posibilitatea de a se „tocmi“, toate fac ca agricultorul să cumpere sămânţa din locuri neamenajate, iar aceasta să fie de cele mai multe ori contrafăcută. Pe lângă banii aruncaţi pe o sămânţă care nu va da randamentul scontat, culturile agricole şi mediul vor fi puse într-un mare pericol în cazul în care fermierii cad în plasa falsificatorilor. De aceea trebuie să le reamintim fermierilor faptul că, dacă vor gândi doar prin prisma preţului de cumpărare, vor risca ca producţia obţinută din seminţele contrafăcute să fie de cel puţin 3-4 ori mai mică faţă de marcă originală şi de proastă calitate.

Aţi avut sesizări din teritoriu privind falsificarea de sămânţă? Ce măsuri se pot lua pentru a diminua aceste efecte negative?

Da. Membrii Alianţei Industriei Seminţelor din România, companii producătoare de seminţe, cu genetică de înaltă clasă, s-au confruntat cu unele cazuri de contrafacere, falsificatorii păcălind fermierii cu sacii aproape identici cu cei originali, motiv pentru care a fost sesizat în numeroase rânduri Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Falsificatorii pun în circulaţie şi încearcă să comercializeze în mai multe zone de interes agricol seminţele contrafăcute. În acest sens, sunt utilizate centre de copiere şi printare, se utilizează autocolante cu denumire şi grafică similare cu cele ale mărcii falsificate şi, de cele mai multe ori, se vinde marfa fără documente justificative. În mod normal falsificatorii trebuie reclamaţi la IGPR pentru cercetări şi întocmirea dosarelor penale. Din păcate, deşi fermierii păgubiţi ar trebui să colaboreze cu companiile producătoare de seminţe sau cu organele abilitate, aceştia refuză de multe ori acest lucru.

Cum preveniţi achiziţia sau utilizarea seminţelor falsificate?

În primul rând, sfătuim fermierii să cumpere seminţe doar din surse sigure, să ceară întotdeauna bon fiscal, factură sau chitanţă şi să fie circumspecţi în faţa discounturilor execesive. Totodată, îi rugăm să contacteze autorităţile sau companiile producătoare de seminţe în cazul în care au vreun dubiu.

Ce ne-aţi putea spune în concluzie? Ce au de făcut fermierii?

Concluziile pe care le putem trage se referă la mai multe aspecte:

• În România, piaţa seminţelor trebuie să se alinieze sistemulului european de calitate, etichetare şi ambalare, care este aplicabil în toate statele, tocmai pentru a elimina aceste posibile pericole pentru sănătatea umană şi mediu;
• Pentru a contracara acest fenomen, Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) a început lupta cu autorii de falsuri, dat fiind faptul că piaţa începe să fie invadată de tot mai multe seminţe contrafăcute;
• Dacă anumiţi cultivatori au dubii, este de dorit să solicite sprijinul specialiştilor agricoli, ai consultanţilor în alegerea şi procurarea seminţelor.


FERMIERI, ATENŢIE DE UNDE CUMPĂRAŢI SEMINŢE!
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE