REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

AISR continuă să promoveze utilizarea seminţelor certificate

15/1/2018

0 Comments

 
Picture
La sfârşitul anului trecut, Alianţa Industriei de Seminţe din România (AISR) a aniversat 5 ani de la înfiinţare, alături de membrii săi, reprezentanţi ai asociaţiilor de fermieri, ai instituţiilor statului şi ai presei agricole.
Alianţa număra în anul în care s-a înfiinţat opt membri, iar astăzi a ajuns la 14, cel mai nou membru fiind compania Advanta Seed. Printre membrii onorifici ai asociaţiei se numără şi INCDA Fundulea, având în vedere rolul deosebit pe care institutul îl are în cercetarea românească.  Cu privire la proiectele şi realizările din 2017, dna Antonia Ivaşcu, director executiv al AISR, a amintit: „Am avut foarte multe acţiuni, însă aş aminti mai întâi colaborarea cu asociaţia AgroBiotechRom în realizarea unui simpozion pe care l-am putea considera de talie internaţională, deoarece au fost invitaţi din şase ţări, iar tema a fost «Alternative inovatoare în ameliorarea plantelor - fundamentul agriculturii durabile şi eficiente». Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS). Alte două evenimente importante pe care le-am organizat au avut loc la Brăila şi Craiova, pentru ca ne-am dorit să fim alături de fermieri şi să aflăm cu ce probleme s-au confruntat pe parcursul anului din punct de vedere al calităţii seminţelor“. Un anunţ interesant a fost acela că AISR a angajat detectivi particulari pentru a depista contrafacerile de seminţe la nivel naţional. „De anul acesta (2017) am demarat proiectul şi avem deja primele rezultate pe lunile octombrie şi noiembrie.“ În calitate de partener, AISR a participat la diverse evenimente, precum cel al AGRIM - „Managementul integrat al imputurilor agricole” şi la conferinţa organiată de CCIFER, cu tema: „A produce mai bine, a vinde mai bine. Noi trend-uri pentru a mări veniturile în agricultură“.

La conferinţa PRIA Agriculture, însoţită de GALA Pria Women, AISR a premiat-o pe cercetătoarea Maria Păcureanu - INCDA Fundulea, iar în cadrul Galei Fermierilor - pe Lungu Vasile, fermier din judeţul Iaşi. Colaborările sale au fost strânse pe parcursul anului atât cu LAPAR, cât şi cu AIPROM. Împreună cu AIPROM a făcut demersuri pentru obţinerea autorizaţiilor de folosire a neonicotinoidelor la tratarea seminţelor de porumb şi floarea-soarelui şi susţinerea proiectului: „Cu sau fără pesticide în România?“.

A colaborat cu Federaţia Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS) şi Asociaţia Centrul de biotehnologii Microbiene - Biotehgen - USAMV în proiectul „Determinarea secreţiei de nectar şi a concentraţiei în zahăr la diverşi hibrizi de rapiţă“, care a condus la editarea unei broşuri difuzate la evenimentele agricole. „Timp de doi ani am lucrat la elaborarea unor broşuri privind capacitatea meliferică a hibrizilor de rapiţă şi floarea-soarelui.“  Nu în ultimul rând, AISR a desfăşurat o serie de acţiuni privind dezvoltarea relaţiilor sale atât la nivel naţional, cât şi internaţional. În acest sens, la nivel naţional a participat la o serie de evenimente organizate de companii, asociaţii, agenţii, iar pe plan internaţional a dezvoltat relaţiile cu ESA (European Seed Association), de susţinere a campaniei EmbracingNature, a menţinut legăturile de colaborare cu UFS (Franţa), ANNOVE (Spania) şi FNPSMS - Federaţia Naţională a Producătorilor de Seminţe de Porumb şi de Sorg (Franţa). Preşedintele Alianţei, dl Andrei Măruţescu, al cărui mandat este pe final, a spus în cadrul întâlnirii: „Mă bucur că în ultimii 5 ani am reuşit să ne închegăm într-un grup şi să apărăm interesele agriculturii din România, iar acest lucru este foarte important.

Au fost şi sunt multe provocări privind accesul la tehnologia agricolă în Europa sau folosirea neonicotinoidelor şi a glifosatului. Dar faptul că suntem împreună şi luptăm de aceeaşi parte este foarte important şi într-adevăr se văd progrese.“   În cadrul evenimentului aniversar a luat cuvântul şi dl Florin Constantin, primul preşedinte al AISR, care a subliniat că acesta a fost un proiect de suflet şi a amintit despre emoţiile pe care le-a trăit în aşteptarea acreditării acestei asociaţii de către ESA.

Calitatea seminţelor - subiect abordat de preşedintele LAPAR

Invitat la întâlnirea de sfârşit de an organizată de AISR, dl Laurenţiu Baciu, reprezentantul agricultorilor, a vorbit despre importanţa utilizării seminţelor de calitate, dar a adus în discuţie şi situaţiile semnalate de fermieri privind calitatea îndoielnică a seminţelor achiziţionate: „Noi, cei din sectorul vegetal, suntem beneficiarii produselor şi muncii voastre şi folosim cel mai important input în realizarea producţiilor agricole, şi anume sămânţa, iar aceasta, dacă are o bună calitate, îţi poate da speranţe că obţii recolte bune. Trebuie să recunosc că în decursul anului am avut divergenţe în ceea ce priveşte calitatea seminţelor. Nu ştiu cine este răspunzător, producătorii de seminţe sau distribuitorii care fac parte din reţea, însă fermierii nu beneficiază de cele mai bune soluţii. Ştiu că observaţiile pe care le-am făcut deranjează multe companii producătoare de seminţe, însă trebuie să le discutăm şi să găsim împreună cele mai bune soluţii. Vorbesc acum ca agronom, pentru că anul acesta (2017 - n.n.) am avut într-o parcelă o densitate de 44 mii plante/ha, când trebuia să obţin o densitate de 70 mii plante/ha, iar în jurul acestei parcele am avut culturi cu densitate optimă, iar tehnologia a fost aceeaşi pe întreaga suprafaţă. Pe acea parcelă am avut un pic peste jumătate din densitatea necesară şi nu este corect. Cheltuielile cu sămânţa pot reprezenta o pondere însemnată, darămite să mai ai probleme şi cu densitatea culturii. Nu aş vrea să se speculeze că fermierii nu fac analize seminţelor, însă este o practică ca distribuitorul să-ţi aducă sămânţa cu doar o săptămână înainte de semănat şi nu mai ai timp să faci acest lucru pentru că te grăbeşti să nu pierzi perioada optimă.

Sper să rezolvăm aceste probleme şi să trăim într-o simbioză cu toţii, pentru că avem nevoie unii de alţii. Am primit foarte multe sesizări din teritoriu, începând de la Satu Mare şi până la Constanţa, în care se reclama calitatea seminţelor, iar în 2017 condiţiile meteo au fost extrem de favorabile încât şi dacă lăsai sămanţa pe teren neacoperită tot germina. Au fost precipitaţii suficiente şi condiţii optime pentru răsărire şi totuşi nu am avut densitatea necesară. Mă întâlnesc cu omologii mei din alte ţări şi cei din Europa de Est s-au plâns de aceleaşi probleme ca noi. Asta înseamnă că este o politică nu prea corectă a companiilor respective în ceea ce priveşte calitatea seminţei în Europa de Est. S-au plâns ungurii, cehii, polonezii de dublu standard. Aş dori să găsim soluţii comune şi să se înţeleagă că România nu este un coş de gunoi şi trebuie să fim respectaţi, pentru că şi aşa preţurile practicate în România sunt mult mai mari decât în alte ţări. Aceeaşi sămânţă din acelaşi lot are un anumit preţ în Germania şi altul în România. Mi-a motivat cineva ca se ia în calcul riscul de ţară. Trebuie să găsim soluţii comune ca să fie bine pentru toată lumea.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE