REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ajutoarele de stat de care pot beneficia producatorii agricoli

15/8/2010

0 Comments

 
Picture
În ședința din 21 iulie, Guvernul a aprobat un pachet de sprijin ce conține cinci forme de ajutor, în valoare totală de 425 de milioane de lei. Banii provin din bugetul național și se vor da pentru asigurarea bunăstării păsărilor și porcinelor, acoperirea costurilor legate de colectarea și transportul cadavrelor de animale, plata primelor de asigurare și achiziția de motorină utilizată în agricultură.


Sectorul suin
Ajutorul de stat pentru bunăstarea porcinelor va avea în acest an un buget de 62.474.000 de lei. Condiția pusă pentru a primi acest sprijin este ca crescătorii de animale să aplice anumite măsuri de bunăstare, altele decât cele obligatorii, pentru o perioadă de minimum 5 ani. Schema de ajutor se adresează producătorilor agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale constituite potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările ulterioare, și/sau persoanelor juridice, grupurilor de producători recunoscute sau organizațiilor de producători recunoscute, după caz, și care dețin, cresc sau exploatează porcine de la o greutate vie de 30 kg până la greutatea de abatorizare, individual sau în forme asociative, conform legislației în vigoare, în scopul obținerii producției agricole. Măsurile tehnologice necesare pentru bunăstarea porcinelor sunt următoarele: asigurarea unei suprafețe de pardoseală liberă cu minimum 10% mai mare decât cea obligatorie prin normă; asigurarea a minimum 9 ore de lumină naturală sau 11 ore de lumină artificială; asigurarea unor condiții care să prevină rănirea animalelor; asigurarea potabilității apei utilizate în procesul tehnologic, conform prevederilor Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările și completările ulterioare; îmbunătățirea parametrilor de microclimat - temperatură, umiditate, volum de aer circulant/viteza aerului; asigurarea unui loc de cazare uscat sau asigurarea așternutului uscat; asigurarea unor condiții pentru protecția animalelor și creșterea statusului de sănătate. Sprijinul se acordă anual, în plăți semestriale. Suma maximă de ajutor nu poate depăși 500 euro/UVM/an. Prin această măsură de sprijin, Ministerul Agriculturii dorește să stimuleze creșterea competitivității sectorului românesc de creștere a porcinelor și să atingă obiectivele europene privind bunăstarea animalelor, prin acoperirea costurilor suplimentare și a pierderii de venituri datorate angajamentelor asumate.

Bunăstarea păsărilor
Asemenea ajutorului de stat acordat pentru bunăstarea porcinelor, Guvernul a aprobat o hotărâre în acest sens și pentru asigurarea unui standard de viață mai bun pentru păsări. Suma totală alocată sectorului avicol este de 62.474.000 de lei. Pentru a beneficia de sprijin, crescătorii trebuie să respecte, pentru o perioadă de 5 ani, utilizarea măsurilor tehnologice care asigură bunăstarea păsărilor. Aceste măsuri sunt: folosirea de furaje ce conțin micotoxina deoxinivalenol până la un nivelul maxim de 2,5 mg/kg; folosirea de furaje ce nu conțin proteine de origine animală, inclusiv făina de pește; practicarea unei metode de creștere, naturală sau artificială ce nu provoacă sau nu cauzează suferințe sau vătămări păsărilor; manipularea, în vederea prinderii, încărcării în cuști și transportul păsărilor, fără vătămarea păsărrilor; asigurarea potabilității apei utilizate în procesul tehnologic, în conformitate cu prevederile Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 29 iulie 2001, cu modificările și completările ulterioare; îmbunătățirea parametrilor de microclimat, temperatură, umiditate, viteza aerului. Ajutorul se acordă anual, în plăți semestriale. Suma maximă de ajutor nu poate depăși 500 euro/UVM/an.

Sprijin pentru transportul cadavrelor de animale
Ajutorul de stat se acordă sub formă de servicii subvenționate, în proporție de până la 100%, producătorilor agricoli organizați în microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole, care au încheiat contract de prestări servicii cu o unitate autorizată în condițiile legislației în vigoare să desfășoare activitatea de procesare/incinerare/co-incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman. Suma alocată pentru sprijinirea transportului cadavrelor de animale este de 1.334.000 de lei.

Subvenționarea primei de asigurare și a motorinei
Se oferă ajutor de stat pentru plata primei de asigurare, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și pentru încurajarea acestora să asigure culturile agricole, animalele, păsările și familiile de albine. Acest sprijin se acordă întreprinderilor mici și mijlocii pentru plata primelor de asigurare conform contractelor de asigurare încheiate cu societățile de asigurare-reasigurare. Pentru această măsură, Ministerul Agriculturii alocă un buget de 22 de milioane de lei. Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură va beneficia de un buget de 215 milioane de lei. Sprijinul se acordă sub formă de rambursare, ca diferență dintre acciza standard și cea redusă.

Pentru motorina utilizată în agricultură, Comisia Europeană a aprobat reducerea accizei la 21 de euro/1.000 litri.

Ana MUSTĂȚEA
revista, agricultura, evenimente, financiar, fermieri, subventii, ministerul agriculturii, madr, producatori agricoli, zootehnie, ajutor de stat, suine, bunastare pasari, motorina
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE