REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Alături de Alcedo, fermierii au luat startul cu tehnologia Syngenta, la Ulmu

15/7/2015

0 Comments

 
Picture
Syngenta şi Alcedo au organizat la data de 25 iunie o vizită la loturile demonstrative pentru cultura grâului în localitatea Ulmu, judeţul Călăraşi.
Patru noi soiuri de grâu au fost prezentate oficial: Illico şi Ingenio, Bologna şi Moisson. Iată patru noi soiuri de grîu despre care fermierii români vor auzi din ce în ce mai des. Două dintre produsele Syngenta - Illico şi Ingenio - vor fi disponibile spre comercializare chiar din acest an agricol, graţie reţelei de vânzări Alcedo, ele fiind vedetele prezentării loturilor demonstrative din ferma lui Ion Negoiţă, primarul comunei Ulmu, judeţul Cărălaşi.

În deschiderea evenimentului, Laurenţiu Avram, reprezentantul Syngenta, a vorbit despre tehnologia integrată dezvoltată de compania în cadrul căreia activează, una care cuprinde atât soiuri de grâu, cât şi produse eficiente de protecţie a plantelor. În categoria „învingătorilor“ intră Illico şi Ingenio, alături de pachetele de pesticide dedicate. „Anul acesta vom avea două soiuri - Illico şi Ingenio - din portofoliul Syngenta pe care fermierii le pot găsi la Alcedo. Aceste soiuri de grâu au fost produse pentru a satisface nevoile agricultorilor. Un soi de grâu trebuie să aibă o toleranţă foarte bună la boli. Prin obţinerea acestor soiuri, Syngenta a realizat şi o tehnologie astfel încât fermierii să poată acoperi tot spectrul de boli şi dăunători, iar împreună cu genetica să obţină o producţie cât mai bună. Din acest program tehnologic fac parte Menara (o combinaţie a doi triazoli complementari - ciproconazol şi propiconazol, dedicate controlului septoriozei, dar şi altor boli foliare), AmistarXtra (fungicid modern având ca bază o strobilurină), dar şi regulatorul de creştere Moddus, un produs care nu scurtează rădăcina, ci doar partea vegetativă“, a declarat Avram în deschiderea evenimentului.

Primul soi de grâu prezentat de specialiştii Syngenta a fost Bologna, un soi ameliorator, semitimpuriu, cu o putere de înfrăţire foarte bună. „Este un soi de grâu «umblător». Cu alte cuvinte, umblător înseamnă că dacă un fermier nu-l poate însămânţa în toamnă, el o poate face în primăvară, devreme; nu are nevoie de perioada de vernalizare. Este un soi pe care în străinătate toţi marii producători din panificaţie îl caută“, a adăugat oficialul Syngenta. Ca şi producţie, faţă de varietăţile locale, Bologna produce în plus peste 1,5 tone la hectar, în condiţiile în care vorbim de un grâu de panificaţie.

Următorul pe lista organizatorilor a fost soiul de grâu nearistat Illico. Punctul-forte al acestui grâu, a mai punctat Laurenţiu Avram, este toleranţa foarte bună, chiar rezistenţa, la fusariumul de spic (nivel 9 din 10). Este un soi de grâu excepţional, rustic, care se pretează foarte bine în toată ţara şi are înrădăcinare foarte bună. „Am scos plante, le-am pus în găleata cu apă şi am măsurat rădăcina. Am văzut că erau diferenţe de până la 10 cm la rădăcină. Boabele sale sunt de duritate medie, cu un conţinut de proteină de 11,5-12,5 la sută. Are o toleranţă bună la îngheţ şi la cădere. Apariţia spicului este semitimpurie, în prima decadă a lunii mai, şi este flexibil în condiţii extensive de tehnologie.“

Soiul Ingenio - «geniul producţiilor»


Ingenio, soi de grâu care se pretează condiţiilor intensive, este la fel de timpuriu ca şi Illico, are o toleranţă foarte bună la Septoria şi la rugina brună. Vorbim de un soi aristat, cu un segment de panificaţie de calitate ridicată. Boabele soiului Ingenio sunt de duritate medie, cu un conţinut de proteină între 12,5 şi 13%. În cazul în care în tehnologia de cultivare nu se foloseşte un regulator de creştere, poate fi afectată până la opt procente din suprafaţa cultivată. Densitatea optimă de cultivare este de 500 de boabe germinabile pe metrul pătrat. Soiul Ingenio este tolerant la îngheţ (-13 grade Celsius fără strat de zăpadă şi -19 grade Celsius cu strat de zăpadă, 5 zile consecutive). Are toleranţă la secetă - pentru un minimum de producţie are nevoie de 400 de litri de apă per ciclu de vegetaţie (precipitaţii distribuite uniform).

Moisson a fost ultimul soi de grâu prezentat şi va fi lansat pe piaţă anul următor. „El este realizat pentru producţii foarte mari. La el, frunza-stindard este de fiecare dată sub lan. Ştim foarte bine că 40 la sută din producţie o realizează frunza-stindard. La acest soi, ţinând frunza-stindard sub lan, perioada de arşiţă nu are efect asupra lui. Este un soi care nouă ne-a dat producţii medii, făcând teste pe 3-4 ani, producţii de peste 8,5 tone“, a menţionat Avram.

El a mai adăugat că, tot din 2015, va fi testat primul hibrid de orz, „genetic vorbind”, din România şi din lume, pe numele său Jalon. „În momentul de faţă nu-l comercializăm, este încă în testare. Vorbim de o tehnologie nouă. La acest hibrid de orz densitatea este de 200 de boabe germinabile pe metrul pătrat, ceea ce înseamnă aproximativ 90 kg/ha. (...) Are până la 8-9 fraţi pe spic, înfrăţeşte precum pirul în suprafaţa solului. Are o înrădăcinare faţă de soi cu până la 30 la sută mai mare. Adâncimea de semănat - 3 cm, nu mai mult. Pe 48 de ari, într-un lot al fermierului Ion Negoiţă, am obţinut 4,9 tone. Acest hibrid de orz, la o medie obţinută pe producţiile din patru ţări, a înregistrat recordul mondial de 12,8 tone (Franţa, Portugalia, Polonia şi Italia)“, a conchis oficialul Syngenta.

Syngenta şi Alcedo, izvorul unei prietenii strânse

Prezent la eveniment, Ionel Gheorghe, director de vânzări Alcedo pentru zona Călăraşi, a precizat că firma pe care o reprezintă are un parteneriat cu Syngenta, prin care compania elveţiană a pus la dispoziţie o suită de produse pentru care s-a obţinut exclusivitate. „Cred că de aici este izvorul acestei prietenii strânse“, a precizat Gheorghe pentru revista „Agrimedia“. „Alcedo intenţionează să aibă o campanie destul de agresivă vizavi de acest subiect, dar nu ştiu să vă spun dacă vor fi distribuite direct numai de către noi (n.r. - soiurile de grâu). Multiplicare de sămânţă avem în mai multe locuri din ţară, mai exact în zona Brăilei, în Constanţa, în zona Craiovei. Chiar şi eu am la mine la fermă loturi de multiplicare sămânţă. Am un lot de Illico de 45 ha, care arată foarte bine. Fiind o experienţă nouă, mă feresc să fac pronosticuri privind producţia, dar, aşa cum se prezint el, ar trebui să ne situăm în jurul unei cantităţi de 7-8 tone la hectar“, a menţionat el.

Ion Negoiţă, primar Ulmu: «Cu soiurile nearistate sunt puţin mai reticent»

Gazda evenimentului, primarul şi fermierul Ion Negoiţă, nu a avut decât cuvinte de laudă la adresa Syngenta şi Alcedo. În ceea ce priveşte soiurile prezentate şi dezvoltate în loturile demo din ferma sa, Negoiţă a declarat că preferă mai mult Ingenio decât Illico, el fiind un fan al soiurilor aristate. „Eu lucrez de mulţi ani cu Syngenta, cel mai mult pe pesticide, până să se dezvolte pe zona de seminţe. Illico şi Ingenio..., eu cu soiurile nearistate sunt un pic mai reticent. În cei 20 şi ceva de ani de agricultură intensivă am avut de câteva ori satisfacţie, dar sunt mai stabile cele cu ariste. Au un secret al lor, nu ni l-au spus nici nouă până acum, noi doar l-am văzut“, a punctat Negoiţă. În ceea ce priveşte potenţialul de producţie al soiurilor prezentate la Ulmu şi impactul acestuia asupra dezvoltării unei ferme, primarul Negoiţă a menţionat că una este să obţii 4-5 tone la hectar şi alta este să obţii 7 tone. „Este mare lucru, se capitalizează ferma“, a declarat el, adăugând că Illico este cel mai productiv soi din punctul său de vedere.

În ceea ce priveşte tehnologia agricolă aplicată în loturile demonstrative de la Ulmu, primarul şi fermierul Ion Negoiţă a declarat că sistemul a fost unitar de la un capăt de solă la altul, având în vedere că sunt cereale păioase. Concret, el a spus că a avut o premergătoare bună - mazăre, acum doi ani, şi porumb anul trecut, ca rotaţie, plus 200 de kilograme de uree substanţă brută şi 150 kg de azotat de amoniu. „În plus, am avut două tratamente cu foliar - Terra Sorb de la Aectra şi insectofungicide de la Syngenta“, a conchis el.

Ionel VĂDUVA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE