REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

ALCEDO lanseaza programul de testare a fertilitatii solului

15/2/2013

0 Comments

 
Picture
Fertilitatea solului nu trebuie ghicită, nu trebuie estimată din ceea ce ştiam noi de acum 20 de ani, fertilitatea solului trebuie determinată prin testări periodice specifice. Poate fi considerată o recomandare depăşită, dar acum capătă un alt sens dacă analizăm fluctuaţiile de preţ ale cerealelor şi ale îngrăşămintelor chimice. Testarea fertilităţii solului este mai importantă ca niciodată, acum când preţul cerealelor şi al îngrăşămintelor chimice s-a dublat în ultimii ani. Informaţiile obţinute în urma efectuării analizelor de sol sunt mai preţioase ca niciodată.

Picture
Testarea fertilităţii solului se efectuează în scopul stabilirii corecte a nevoii de fertilizare şi presupune un sistem complex de analiză a solului. Apoi urmează o interpretare pe bază de corelaţii în raport şi cu ceilalţi factori care concură la realizarea producţiilor mari şi de calitate. Fertilizarea urmăreşte menţinerea la nivel ridicat a calităţii nutritive a solului, precum şi prevenirea poluării acestuia şi a apelor freatice cu reziduuri chimice de orice natură. Aplicarea îngrăşămintelor chimice este considerată o investiţie pe termen îndelungat, care determină prin recolta obţinută o creştere a venitului pe unitatea de suprafaţă sau la unitatea de substanţă activă utilizată.

Schimbările petrecute în agricultură după Revoluţie, reprezentate prin schimbarea formei de proprietate, fărâmiţarea terenurilor agricole, lipsa capitalului au făcut ca majoritatea producătorilor agricoli să renunţe la fertilizarea pe bază ştiinţifică a culturilor, efectuată în urma analizei agrochimice a solului. În cele mai multe cazuri, pentru stabilirea dozelor de îngrăşăminte nu se folosesc rezultatele analizelor de sol. De cele mai multe ori, recomandările sunt empirice şi stabilesc doze în limite foarte mari, care nu sunt justificate nici ştiinţific, şi nici economic.

De cele mai multe ori, dozele fie sunt prea mari, fie prea mici, fie nu corespund cu potenţialul genetic al varietăţilor cultivate sau cu condiţiile de aprovizionare în elemente nutritive ale solului. Aceste recomandări de fertilizare de ordin general pot duce la dezechilibre nutritive, la limitarea sau chiar la scăderea producţiei, precum şi la efectuarea unor cheltuieli inutile cauzate de consumul ineficient de îngrăşăminte. Dozele calculate şi aplicate trebuie să se încadreze în tehnologia de cultură aleasă în concordanţă cu nivelul recoltei programate şi în completarea aportului cu elemente nutritive al solului şi trebuie să se regăsească în creşterea calitativă a produselor agricole rezultate. Pentru a veni în întâmpinarea fermierilor, ALCEDO a inclus în cadrul programului promoţional ALCEDO 2013 posibilitatea ca aceştia să-şi aleagă, pe baza punctelor acumulate, pe lângă pHmetre, laptop-uri, televizoare, excursii etc., şi efectuarea de analize de sol.

În ultima partea a anului 2012, ALCEDO a făcut o investiţie de peste 100.000 de euro în construirea şi dotarea unui laborator de analize agrochimice. Analizele de bază ce vor fi efectuate în cadrul laboratorului sunt: N, P, K, Ca, Mg, pH, conductivitate electrică, humus şi textură. La solicitare, se vor efectua şi alte tipuri de analize de sol. Procedura de lucru va fi destul de simplă: fermierul va trimite probele către laborator, acestea vor fi analizate, apoi i se va transmite fermierului fişa cu rezultatele analizelor, interpretarea rezultatelor şi, ceea ce este mai important, recomandările de fertilizare. Pentru a fi siguri că probele vor fi prelevate în mod corespunzător, ALCEDO a editat şi un ghid pentru prelevarea probelor de sol.

Le recomandăm tuturor fermierilor să testeze fertilitatea solurilor pe care le lucrează pentru a-şi fundamenta dozele de îngrăşăminte şi amendamente care urmează a fi aplicate. În acest mod, vor avea asigurată o folosire cât mai eficientă a inputurilor şi vor putea obţine producţii cantitative şi calitative superioare, la costuri echilibrate pe unitatea de suprafaţă. Testarea fertilităţii solului trebuie să fie parte integrată din managementul fermei şi reprezintă ţinta valorificării superioare a elementelor nutritive din îngrăşăminte.

Valerian IŞTOC

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE