REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Alcedo: prezentare de tehnologii accesibile şi aplicabile în ferme

15/7/2020

0 Comments

 
Picture
În platforma demonstrativă pe care compania Alcedo o deţine la Deveselu, judeţul Olt, sunt testaţi an de an hibrizi şi soiuri din paleta comercială pentru a obţine rezultate referitoare la comportamentul şi nivelul de producţie pe care îl asigură. Anul acesta nu s-au mai putut organiza evenimente în câmp, însă Alcedo i-a invitat pe agricultori într-o călătorie virtuală astfel încât informaţiile să ajungă totuşi la ei, chiar dacă modul de diseminare a fost altul decât cel obişnuit.
În ultimii 3 ani, reprezentanţii firmei au organizat loturi demonstrative la Deveselu, în acest „atelier“, aşa cum l-au denumit, fiind testată o serie de varietăţi pentru a putea vedea concret capacităţile agronomice ale acestora. Din cauza situaţiei din acest an, specialiştii au optat pentru alte modalităţi de transmitere a informaţiilor (televiziune, internet, media etc.). La cultura de cereale păioase s-au aflat în testare 78 de soiuri, unele noi, altele consacrate, de grâu de toamnă şi primăvară, orz de toamnă şi primăvară, triticale, secară şi ovăz. Vicenţiu Cremeneanu, preşedinte Alcedo, a declarat: „Suntem la cea de-a treia ediţie a „atelierului“ de la Deveselu, unde avem foarte multe culturi agricole şi o rotaţie care le permite să-şi exprime adevăratul potenţial.

Ştim foarte bine că o rotaţie scurtă pune o presiune foarte mare pe potenţialul culturilor, pe combaterea bolilor, a dăunătorilor, dar şi, în mod special, a buruienilor - în ultimii ani sunt din ce în ce mai prezente în culturile noastre şi mult mai scump de combătut (mă refer în special la buruienile graminee care sunt bine adaptate pentru condiţiile din sudul României).

În microloturile de la Deveselu, soiurile se prezintă bine, mulţumitor pentru această etapă (mijlocul lunii iunie), tehnologia este una care poate fi accesată de majoritatea fermierilor 
pentru că în aceste ateliere ne dorim să prezentăm lucrurile aşa cum sunt, culturile nu trebuie să fie ajutate cu irigaţie sau produse care pot să aducă spor de producţie în orice condiţii. Trebuie să folosim tehnologii care sunt la îndemâna majorităţii agricultorilor pentru ca acesta este rostul întâlnirilor. Şi în acest an avem de învăţat: am avut buruieni-problemă, presiune de boli etc. În culturi, am observat rugina, dar nu în aşa măsură încât să avem probleme - atacul a fost sub pragul economic de dăunare, dar am putut face observaţii şi putem prezenta fermierilor ce lucruri trebuie avute în vedere într-un program echilibrat de protecţie fitosanitară.

În mod cert, noi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru reuşita culturilor, în primul rând prin lucrările solului, pentru a asigura un semănat de calitate, în special la cerealele păioase, ţinând cont să nu mai semănăm foarte adânc. Trebuie să înţelegem că semănăm boabe germinabile pe metrul pătrat şi sămânţa folosită trebuie să fie pregătită corespunzător - aici mă refer la necesitatea tratamentului seminţelor atât cu un fungicid, cât şi cu un insecticid. Pentru că acum este interzisă utilizarea substanţelor neonicotinoide, trebuie înţeleasă importanţa folosirii unui insecticid pentru protecţia culturilor împotriva dăunătorilor din sol, în special a viermilor-sârmă (în această primăvară am văzut foarte multe sole de porumb şi floarea-soarelui compromise de atacul viermilor-sârmă)“. Insecticidul folosit la tratamentul seminţelor de grâu a fost Langis. Acesta este un insecticid piretroid, destinat tratamentului seminţelor împotriva dăunătorilor din sol. Produsul creează o zonă de protecţie în jurul seminţelor tratate, distrugând sau îndepărtând dăunătorii fără a afecta germinaţia seminţelor. Acţionează prin ingestie şi contact, dar prezintă şi un efect repelent asupra viermilor-sârmă şi a altor dăunători din sol.

Seminţele au beneficiat şi de un tratament cu un fungicid, respectiv Amiral, şi un fertilizant utilizat ca „starter“ - Microfert U. „Microfert U asigură o valoare mai mare a tratamentului deoarece pe anumite soluri piretroizii se descompun rapid. Aşadar, trebuie să dăm valoare tratamentului şi facem aceasta cunoscând foarte bine solul pe care îl lucrăm, astfel încât tratamentul să-şi justifice pe deplin investiţia“, a mai spus Vincenţiu.

În completare, Emilian Tudor - şef laborator de agrochimie Alcedo, a afirmat următoarele: „Pentru că am avut o iarnă şi primăvară secetoase, precum şi îngheţuri târzii, condiţiile de nutriţie au fost vitrege. Din cauza lipsei precipitaţiilor, nutriţia radiculară nu a funcţionat foarte bine, şi în anumite momente-cheie a fost nevoie să intervenim cu tratamente foliare. Primăvara devreme a fost nevoie inclusiv de biostimulatori - o categorie nouă de produse care câştigă rapid teren şi ajută plantele să treacă peste anumite momente de stres. Dacă culturile au avut o plecare atât de dificilă, iată că fertilizările foliare, în special cu azot şi fosfor, le-au îndreptat în direcţia bună. Recomandăm folosirea fertilizanţilor din gama Microfert, inclusiv la tratamentul seminţei, deoarece protejează substanţa activă. De acelaşi avantaj beneficiează şi culturile în vegetaţie, la efectuarea tratamentelor fitosanitare, pentru că ameliorează pH-ul apei şi asigură un plus de nutriţie. Biostimulatorii AlgaMAX conţin extract de alge marine, un cocktail de substanţe organice şi scutesc planta de consumul de energie pentru sinteza de aminoacizi, de proteine ş.a.m.d. şi efectul este vizibil atunci când îi aplicăm“.

Alături de reprezentanţii companiilor partenere, specialiştii Alcedo au furnizat informaţii cu privire la soiurile prezente, produsele de protecţia plantelor, îngrăşămintele chimice administrate şi tehnologiile aplicate. Loturile demonstrative au fost cultivate cu soiuri produse de Caussade Semences România, Donau Saat, Ciproma SEM, LG Seeds România, Probstdorfer Saatzucht România, RAGT, Syngenta România şi UPL România. Eurochem, unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte chimice, a asigurat fertilizarea culturilor de cereale păioase. „Sfaturile pe care le dăm fermierilor au legătură cu tipul de îngrăşământ, momentul de aplicare, cantitatea, cultura la care se aplică etc. Eurochem a adus în România trei branduri: Entec, Utec, Nitrophoska - comercializate prin compania Alcedo. Produsele au fost dezvoltate în urma unor cercetări serioase şi o investiţie enormă cu scopul de a fi la nivelul acestui secol, pentru a obţine o producţie mai mare, o calitate mai bună şi pentru a preveni pierderile“, a spus Angelo Niculescu, consilier tehnic Eurochem România. Pentru înfiinţarea şi întreţinerea microloturilor de la Atelierul Deveselu s-au folosit echipamente puse la dispoziţie de firma Vantage România: „Am dezvoltat parteneriatul cu Alcedo pentru a ajunge la orice categorie de fermieri şi a veni cu un serviciu integrat. Aplicarea îngrăşămintelor chimice s-a făcut cu sisteme de ghidare Trimble, care ne ajută să facem lucrările mai bine, fără greşeli, suprapuneri sau omiteri. Totodată, prezentăm şi platforma Geoscan în care putem vizualiza starea vegetativă a culturilor, datele meteorologice şi lucrăm la integrarea serviciului Farmtrack - un serviciu de monitorizare a flotei şi gestiune a parcelelor din fermă“, a afirmat Nicu Deaconu, din partea companiei Vantage România.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE