REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) - bilanţ anual!

15/2/2014

0 Comments

 
Picture
Antonia IVAŞCU, secretar general AISR

Acum un an, lua fiinţă o nouă asociaţie profesională, care încă de la început a dorit să sprijine agricultura românească. Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR), asociaţie privată, profesională, independentă, nonguvernamentală şi apolitică, şi-a propus încă de la debut câteva obiective majore, prin care în scurtul răstimp de la înfiinţare s-a afirmat în agricultura României.

Pe parcursul anului trecut, AlianţaIndustriei Seminţelor din România (AISR) a purtat un dialog permanent cu toate asociaţiile profesionale şi patronale din agricultura românească şi a furnizat date autorităţilor competente în consultările publice iniţiate de acestea. Întreţinerea dialogului constructiv cu autorităţile implicate în procesul de reglementare a seminţelor certificate şi colaborarea cu instituţiile statului (MADR, INCS, LCCSMS, ISTIS), precum şi iniţierea unor acţiuni de informare la nivelul publicului larg şi al autorităţilor publice cu scopul de a populariza beneficiile utilizării seminţelor certificate, au fost câteva dintre primele proiecte ale AISR.

Pe o piaţă marcată în ultimii ani de emergenţa multor companii de seminţe, AISR reuşeşte prin membrii săi să-şi păstreze poziţia în topul asociaţiilor din agricultură, bazându-se pe parteneri reputaţi la nivel mondial şi pe inovaţiile tehnologice ale companiilor. AISR a evoluat constant, ajungând să aibă în ultima perioadă 11 membri, cu o cotă de piaţă de aproximativ 80%. Alianţa Industriei Seminţelor din România a fost mereu preocupată de inovare şi soluţii tehnice perfomante, pe care, prin diverse articole în presa de specialitate, a promovat calitatea seminţelor. În anul în care s-a înfiinţat AISR, exista nevoia pe piaţa din România a unei asociaţii care să poată oferi soluţii integrate fermierilor, bazate pe cele mai moderne tehnologii, personalizate în funcţie de nevoile fermelor. În acest sens, AISR a iniţiat loturi demonstrative (ex. SCDA Caracal), în scopul demonstrării fermierilor a avantajelor seminţelor certificate, în comparaţie cu seminţele din hambar.

AISR a fost primită în anul 2013 în rândul asociaţiilor europene în cadrul ESA (European Seed Association). În cadrul meetingului anual al ESA din octombrie 2013, AISR a stabilit relaţii de colaborare cu alte asociaţii de seminţe, cu care se află permanent în contact. Începând de atunci, AISR a susţinut permanent poziţia ESA pentru un cadru legislativ european modern şi armonizat, pentru sănătatea plantelor şi piaţa seminţelor, programele ESTA privind implementarea sistemului de asigurare a calităţii pentru tratamentul seminţelor în UE, precum şi alte acţiuni publice ale ESA la nivel naţional şi prin europarlamentarii români. În cele peste 27 de întâlniri în grupurile de lucru ale AISR s-au discutat problemele industriei seminţelor şi ale agriculturii, în general. La iniţiativa MADR, asociaţia a fost invitată de numeroase ori să participe în scopuri lucrative la programele iniţiate de minister, marcându-se astfel pozitiv începutul activităţii noii asociaţii.

Astfel, printre problemele discutate şi susţinute de AISR s-au aflat: susţinerea dreptului de efectuare a tratamentului cu neonicotinoide în România; prezentarea poziţiei asociaţiei pentru adoptarea unor soluţii tehnice privind prezenţa materialului modificat genetic în alimente şi seminţe convenţionale (AP şi LLP); discutarea proiectului de lege privind aprobarea OUG nr. 164/2008 pentru completarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, modificarea art. 52 alineatul 4; discutarea proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu; completări la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 141/2002 privind reglementarea depozitării seminţelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea şi constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit; completări la Legea Apiculturii; prezentarea ariilor de intervenţie ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală în perioada 2014-2020 şi alocările financiare prevăzute de noua Politică Agricolă Comună.

Pe agenda de lucru a asociaţiei s-au aflat propunerilor companiilor privind exporturile de sămânţă către ţări non-UE, precum şi a stocurilor cu sămânţă tratată existente pe piaţa românească. Alte acţiuni întreprinse de AISR s-au referit la: informarea membrilor privind aderarea PRO AGRO la COPA COGECA şi participarea la Conferinţa PRO AGRO; participarea la sesiunea de informare „Animale, plante, controale oficiale: norme mai inteligente pentru produse mai sigure”, organizată de DG Sanco la Bucureşti; colaborarea cu Grupul de Lucru Agricol şi Agroalimentar din cadrul CCIFER, în parteneriat cu Serviciul Economic al Ambasadei Franţei la elaborarea Cărţii Albe a Agriculturii Româneşti; participarea la Conferinţa anuală LAPAR; colaborarea cu APROM în cadrul diverselor proiecte de interes comun; informări permanente şi schimburi de opinii cu FNPSMS.

Prin prezenţa la numeroase întâlniri cu fermierii (seminar organizat de Asociaţia Producătorilor de Porumb din Regiunea de Sud), târguri (IndAgra, AgriPlanta), conferinţe (ARCPA - Asociatia Romană a Comercianţilor de Produse Agricole, Mediafax - Poziţionarea agriculturii româneşti în 2013), asociaţia şi-a făcut simţită prezenţa în peisajul agriculturii romaneşti. Trebuie menţionate invitaţiile permanente ale asociaţiei la dezbaterile organizate de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) - Prevenirea şi diminuarea efectelor secetei; Viitorul lucrărilor de irigaţii) şi ale Academiei Oamenilor de Ştiinţă Români (AOSR), precum şi la al V-lea Congres AOSR Bucureşti: Pământul - Casa noastră comună, la care asociaţia a participat cu lucrări ştiinţifice. În cadrul acţiunilor de comunicare şi de creare a imaginii AISR au fost publicate 10 articole în presa de specialitate, cu referinţă specială la avantajele seminţelor certificate versus seminţe necertificate. Asociaţia promovează imaginea sa pe site-ul AISR (www.aliantasemintelor.ro), prin comunicate de presă sau direct prin întâlniri cu presa şi alte asociaţii. Prin membrii săi, AISR şi-a propus să susţină dezvoltarea industriei seminţelor certificate şi mai ales să promoveze în rândul fermierilor români necesitatea utilizării acestora, în scopul obţinerii unei producţii mari şi de calitate.

Pentru anul 2014, preşedinţia AISR este asigurată de Limagrain România (Alina Creţu), iar din Consiliul Director fac parte Monsanto, Pioneer, Syngenta. Acesta este doar un scurt bilanţ al numeroaselor acţiuni şi proiecte pe care AISR le-a avut în anul 2013 şi pe care le va continua şi în 2014.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE