REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Amendamentele îmbunătăţesc calitatea solului

15/9/2016

0 Comments

 
Picture
Grupul belgian Carmeuse este unul dintre cei mai mari producători de var şi calcar la nivel mondial, iar produsele sale sunt utilizate în mai multe domenii de activitate, printre care şi cel agricol. Carbonatul de calciu şi varul sunt utilizate la scară largă ca stabilizatori de soluri, îmbunătăţind calitatea acestora, în special prin corectarea pH-ului până la nivelul optim pentru obţinerea unor producţii mărite.


Aciditatea naturală a solurilor limitează obţinerea unor performanţe agricole însemnate, fapt ce impune aplicarea de îngrăşăminte chimice în cantităţi mărite. Cum însă fertilizanţii chimici se numără printre principalii factori care conduc la acidifierea solului, specialiştii recomandă aplicarea de amendamente, cum sunt cele pe bază de calciu, pentru îmbunătăţirea calităţii solului. În portofoliul companiei Carmeuse sunt două produse cu aplicabilitate în agricultură, Terracalco 95 şi Terracalco 50, despre care ne-a vorbit dl Bogdan Costea, reprezentant zonal, în cadrul unui eveniment organizat în luna iulie la sediul firmei Maisadour. „În ceea ce priveşte produsele pe bază de calciu, Carmeuse este unul dintre liderii la nivel mondial, activând în acest domeniu de aproximativ 150 de ani. Terracalco 95 şi Terracalco 50 sunt fabricate în România şi au un preţ accesibil. Aceste produse acţionează în mod benefic asupra însuşirilor fizice şi chimice ale solului, dar şi asupra producţiilor. Sunt foarte mulţi fermieri care se confruntă cu băltiri, au soluri grele, compacte, care se lucrează greu şi nu dau randamentele aşteptate. Produsul Terracalco 95 acţionează rapid, ceea ce constituie un avantaj“, a afirmat dl Costea. Prin aplicarea amendamentelor pe bază de calciu, eficienţa îngrăşămintelor chimice este mult îmbunătăţită. Fertilizanţii chimici sunt mai bine absorbiţi de către plantele de cultură atunci când pH-ul solului este aproape de cel neutru (pH7). Potrivit datelor furnizate de Carmeuse, într-un sol acid (pH 4,5) doar 30% din nitrogen (N), 23% din fosfor (P) şi 33% din potasiul (K) aplicat pe sol va fi absorbit de plante. Plantele care cresc pe solurile acide absorb mai uşor elementele toxice (aluminiu, cadmiu), limitând potenţialul de producţie şi calitatea recoltelor. „În România, în anul 1991 erau aproximativ 1,5 milioane de hectare cu soluri acide, iar astăzi vorbim despre circa 6,5 milioane de hectare. Este un proces de acidifiere artificială accentuat, ca urmare a diverselor tipuri de îngrăşăminte chimice folosite. La un pH de sub 6,5, respectiv 5,5, apar fenomene de blocare a macro- şi microelementelor nutritive – esenţiale pentru dezvoltarea plantelor, care duc practic la probleme de ordin financiar. De exemplu, dacă pe un sol cu pH 5,5 aplicaţi 100 kg de fosfor, doar 33% din cantitate se absoarbe. Pentru a deveni accesibil plantelor, este nevoie să aplicăm produse pe bază de calciu“, a mai spus dl Costea.

Terracalco 95 conţine oxid de calciu de înaltă calitate, sub formă de granule de dimensiuni cuprinse între 2 şi 8 mm, având o solubilitate rapidă şi ridicată în apă. Este o soluţie inovativă, uşor de aplicat, fără a produce praf şi cu o reacţie rapidă în sol. Produsul acţionează la nivelul solului, echilibrând aciditatea acestuia, şi îi îmbunătăţeşte structura. În luna mai 2016, acest produs a fost premiat în Ungaria, în cadrul Expoziţiei Naţionale Agricole, cu Locul 1 la categoria de produse destinate creşterii recoltelor. Cel de-al doilea produs din portofoliul companiei este Terracalco 50,  pe bază de carbonat de calciu. „Terracalco 95 are un pH de 12,5, ceea ce înseamnă că dozele pe unitatea de suprafaţă sunt mai mici, fiind cuprinse între 0,3 şi maximum 2 tone. Se aplică de la aproximativ două luni până la o săptămână, înainte de semănat, şi acţionează foarte rapid. În două luni avem primele rezultate şi, dacă avem şi umiditate în sol rezultatele, se obţin şi mai repede. Am aplicat produsele noastre cu succes la foarte mulţi fermieri din toate zonele ţării. Rezultate excepţionale am avut la cultura de grâu, în judeţul Botoşani, unde am aplicat pe o suprafaţă de 1.000 ha. Pe o solă de 500 ha, de la un pH de aproximativ 5,2 am ajuns la 6,7. Cantitatea folosită a fost de 1 t/ha. Cel mai important aspect este că am ajuns la acest rezultat după doar două luni de la aplicare. Acest lucru s-a văzut şi în producţie. Ferma respectivă a obţinut la cultura de grâu, pe parcela respectivă, o producţie de 7,5 t/ha, faţă de 4 t/ha cât obţinea în mod constant. Calciul îmbunătăţeşte calităţile solului, dar şi dezvoltarea plantelor. Solul devine mai permeabil pentru aer şi apă şi se lucrează mai uşor, reducându-se şi cheltuielile cu motorina şi gradul de uzură al utilajelor agricole“, a susţinut dl Costea. Potrivit reprezentantului companiei, dozele de aplicare se stabilesc în funcţie de pH-ul solului din ferma respectivă şi, la cerere, se efectuează şi această analiză. Produsele dedicate amendării solului contribuie la consolidarea structurii acestuia şi la îmbunătăţirea circulaţiei de aer şi de apă, permiţând astfel o mai bună dezvoltare a radăcinii plantelor.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE