REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Angajament pentru dezvoltarea culturii de floarea-soarelui în Europa

15/1/2018

0 Comments

 
Picture
Pe fondul creşterii cererii de ulei de floarea-soarelui la nivel mondial, suprafeţele cultivate cu floarea-soarelui cresc, iar în ţările cu tradiţie continuă să ocupe o pondere însemnată în structura culturilor. Floarea-soarelui este o cultură strategică pentru DuPont Pioneer, căreia îi alocă resurse importante pentru a mări productivitatea hibrizilor.
Compania ocupă o poziţie puternică pe piaţa europeană de seminţe pentru culturi oleaginoase şi investeşte în cercetare, laboratoare şi oameni de ştiinţă pentru a şi-o menţine. O investiţie majoră, finalizată în urmă cu mai puţin de un an şi jumătate, în valoare de 10 milioane de euro, constă în construcţia Centrului tehnologic multiculturi din Sevilla (Spania), unde este studiată floarea-soarelui, pe o suprafaţă de un hectar de seră. „Ne-am luat un angajament în ceea ce priveşte dezvoltarea culturii de floarea-soarelui în Europa. Este dificil de explicat cum dezvoltăm noi varietăţi care să se adapteze la anumite condiţii de mediu, însă trebuie să ţinem seama de faptul că diferitele regiuni influenţează performanţa hibrizilor. De exemplu, dacă luăm 10 hibrizi şi îi testăm în medii diverse, aceştia se vor comporta diferit. Pentru a ne asigura că selectăm cei mai buni hibrizi pentru anumite tipuri de sol şi mediu şi că aceştia au o stabilitate bună, trebuie să evaluăm mai întâi mediul în care lucrăm. În timpul evaluărilor însă s-a constatat şi o dificultate de adaptare a hibrizilor. Avem mai multe tipuri de sol în Europa şi creăm hibrizi în funcţie de zonele respective pentru a se adapta cu uşurinţă. Avem diferite programe de ameliorare la culturile oleaginoase, cum sunt cele din Spania, Turcia, Franţa, Ungaria etc. Pentru a gestiona zona Mării Negre, am dezvoltat un program şi în România, în localitatea Afumaţi.

Reţeaua de testare în Europa include foarte multe locaţii amplasate în cele trei zone: continentală, mediteraneană şi zona Mării Negre. Zonele le împărţim şi în segmente de piaţă. În cadrul reţelei de evaluare testăm mii de hibrizi pentru a vedea, pe o perioadă de 5 ani, care sunt cei mai buni. Putem fi siguri de precizia selecţiei datorită reţelei noastre de testare“, a susţinut dr. ing. Abelardo de la Vega, director de cercetare DuPont Pioneer Europa, prezent la cea de-a doua ediţie a evenimentului internaţional RALF. Pioneer analizează hibrizii din punct de vedere al productivităţii, stabilităţii, toleranţei la anumiţi factori precum stresul termic, excesul de umiditate, atacul bolilor, buruienilor şi dăunătorilor, dar urmăreşte şi conţinutul de ulei. Adaptarea hibrizilor de floarea-soarelui la zonele cu climat arid şi semiarid şi toleranţa acestora la erbicide sunt alte aspecte studiate. Pe piaţă, Dupont Pioneer a lansat hibrizi care fac parte din tehnologiile Express Sun, Clearfield, iar pe viitor, potrivit directorului departamentului de cercetare pentru Europa, va prezenta o nouă gamă de hibrizi cu stabilitate ridicată şi cu un nivel înalt de rezistenţă la mană. „Suntem încrezători în viitor, iar aspiraţiile noastre implică să fim pe primul loc în regiune şi în România.“ Cercetătorul Abelardo de la Vega a afirmat că progresul în domeniul geneticii a permis ameliorarea hibrizilor, prin adoptarea unor tehnologii noi, moleculare sau de analiză a ADN-ului, care permit cercetătorilor să evalueze integrarea anumitor gene specifice.
 
„În Centrul tehnologic multiculturi din Sevilla se obţin în sere mai multe cicluri de vegetaţie pe întreaga perioadă a anului, unde trebuie să asigurăm o temperatură înaltă şi un mediu însorit tot anul. Avem un hectar de sere dedicat în întregime cercetării florii-soarelui. Aici accelerăm procesul de obţinere a hibrizilor prin două metode: creşterea duratei zilei prin iluminat artificial; recoltarea embrionilor din seminţele imature, după 10 zile de la fecundare, şi obţinerea de noi plante, care sunt transplantate la locul de creştere, unde sunt analizate şi le sunt extrase genele de interes, iar la 10 zile după fecundare procesul reîncepe. Făcând acest lucru putem obţine patru sau cinci generaţii pe an, ceea ce este impresionant dacă ne gândim că dezvoltarea liniei de convergenţă la floarea-soarelui în condiţii normale ar dura 10 ani. Aşadar, putem oferi fermierilor hibrizi mult mai buni într-un timp mult mai scurt. Ca să înţelegeţi cât de angajaţi suntem în industria seminţelor de floarea-soarelui în Europa şi, în special, în ţările din zona Marii Negre, inclusiv România, pot să vă spun că 53 de cercetători se ocupă doar de această cultură. În total, pe continent avem peste 200 de cercetători şi peste 1.000 de angajaţi temporar. Scopul nostru principal este să ajutăm fermierii să dezvolte sectorul agricol în Europa“, a precizat dl Abelardo de la Vega, director de cercetare DuPont Pioneer Europa.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE