Anul acesta Corteva Agriscience lansează o aplicație digitală și aduce noi produse pentru cereale1/3/2022 Având ca preocupare grija față de mediu și de apă, precum și protejarea biodiversității, compania s-a orientat și către produse biologice, dar asta nu înseamnă că pe viitor se va renunța la cele de sinteză chimică, ne asigură reprezentanții Corteva Agriscience. În acest scop, unul dintre produsele de origine naturală, lansat în Europa la finalul anului trecut, va fi disponibil curând și la noi.
Este vorba de Utrisha (sau BlueN, o doua denumire comercială). Produsul are la bază o tehnologie inovatoare: este unbiostimulator pe bază de bacterii care absoarbe azotul atmosferic și, prin intermediul sistemului fotosintetic, îl introduce în plantă. Utrisha N se bazează pe bacteria endofitică Methylobacterium symbioticum, care lucrează în simbioză cu planta pentru a asigura asimilarea azotului necesar din atmosferă, ceea ce oferă valoare prin eficiența gestionării integrate a nutriției în condiții naturale de câmp, adaptându-se la nevoile de creștere a plantelor și contribuind în mod sustenabil la maximizarea potențialului de producție. Acest produs va fi disponibil pentru o gamă largă de culturi, inclusiv culturi de câmp, legume, livezi, struguri. Cum funcționează: pătrunde în frunze prin stomate și colonizează zona de lângă cloroplaste. Bacetria se hrănește cu metanolul eliberat de plante și favorizează absorbția azotului din aer, și utilizarea lui în ciclul fotosintetic. Datorită învelișului reflectorizant al bacteriei radiația solară este redirecționată către cloroplaste, amplificând procesul de fotosinteză. Beneficii: aduce sporuri de la 300 kg la cereale până la 600 kg la porumb; poate înlocui cantitatea de azot dată plantei prin alte forme cu până la 60%, funcție de cultură și necesar. Deoarece cantitatea de azot permisă s-a redus și pe de altă parte au crescut și prețurile, e nevoie ca aplicarea lui să fie altfel gestionată, astfel încât să nu fie transformat și spălat de la rădăcini, să nu fie pierdut și să ajungă în apa freatică. Aceste pierderi conduc la: eficiența redusă, scăderea producțiilor scontate, creșterea volumului de muncă în primăvară, degajarea de emisii periculoase în mediu. Produsul Instinct împiedică exact acest proces – transformarea din forma amoniacală stabilă în nitrit, datorită tehnologiei Optinyte care face o inhibare temporară a bacteriei Nitrosomonas din sol, răspunzătoare de trecerea azotului spre alte forme levigabile. Astfel, azotul aplicat rămâne stabil o perioadă mult mai lungă , fiind accesibil plantelor când acestea au cea mai mare nevoie de el. Instinct este un stabilizator care se utilizează cu toate tipurile de fertilizanți cu azot, având ca rezultate creșteri de producție la grâu și la porumb de 5% respectiv 7%. Asigură folosirea eficientă a azotului în culturile de cereale, rapiță și porumb. Cum se folosește: Instinct este într-o formulare modernă bazată pe micro-încapsulare care permite aplicarea simplă cu ajutorul mașinilor de erbicidat și are o activitate de până la 12 săptămâni (în funcție de temperatura și umiditatea solului). Necesită 12 mm de precipitații după aplicare, pentru a fi încorporat în sol. În lipsa precipitațiilor sau irigării se recomandă încorporarea printr-o cultivație ușoară. „Recomandarea este ca la culturile de primăvară, dar în special la porumb, pregătirea patului germinativ să se efectueze cu cel puțin 1 lună înainte de semănat (dacă și condițiile permit o lucrare bună a solului) și fertilizarea cu 200 kg/ha uree (substanța comercială). Imediat după semănat, se aplică produsul Instinct™ în doză de 1.7 l/ha, în amestec cu 1 litru Glifosat în 250 litri apă. Dacă veți considera că aceste condiții nu vor fi satisfăcute, vă recomandăm aplicarea Instinct o dată cu fracția de uree (cu o lună înainte de semănat) și încorporarea acestuia în sol. Un alt produs care e deja pe piață din 2020- Ympact pentru fertilizarea semințelor de cereale, care provine din lignina produs reziduu în industria lemnului. Este un stimulator organic optimizat cu acizi humici și fulvici și acționează în trei moduri: la interiorul seminței, interfață dintre sol și sămânță, combinație de microelemente. Penetrează suprafața seminței, ceea ce favorizează procesul de germinare, duce la creșterea ratei de nutrienți și apă absorbite de către semințe și îmbunătățește toleranța la stress prin reducerea stresului oxidativ. În sol determină creșterea activității microorganismelor datorită sporirii nivelului de carbon, prelungirea duratei de viață și activității bacteriilor benefice, retenția apei - substanțele humice din Ympact pot reține până la de 7 ori mai multă apă decât greutatea lor. Practic asigură o stabilitate indiferent de schimbările mediului înconjurător, având un efect de atracție a altor nutrienți. Aplicația digital Granular Link Începând de anul acesta Corteva Agriscience lansează aplicația Granular Link, care își propune să îi ajute pe fermieri să dezvolte planurile de cultură asigurând un acces diferențial la servicii agronomice digitale de mare valoare pe teren. Începând cu imagini stelitare zilnice de mare rezoluție, date care să ajute la semănat diferențiat, fertilizare diferențiată pe parcele, aplicare diferită a fungicidelor etc. Anul acesta se implementează în 12 ferme, iar anul viitor va fi la dispoziția oricărui fermier care dorește să evolueze în managementul fermei ”România este printre primele 5 țări europene unde se implementează. Se lucrează și la un proiect cu analize de sol care să îmbunătățească acest serviciu de aplicare diferențiată a azotului, se va dezvolta și un serviciu de urmărire a datelor meteo, monitorizare a dăunătorilor din principalele culturi, cu servicii de avertizare”, a spus Maria Cîrjă, director marketing. Invitat la eveniment, Costin Iancu, proprietar al fermei SC Picmar, din Grădiștea, Ilfov (1100 ha), a spus că sunt mulți fermieri care se pot încadra în categoria ”vânători de producții”. Iar acum cu noile provocări climatice, au început să apară probleme din punct de vedere al sustenabilității, durabilității afacerilor. Dacă ar fi să trecem în revistă contextul climatic global lucrurile nu s-au ameliorat, ba dimpotrivă. La noi situația este îngrijorătoare, avem deja 3 luni cu precipitații aproape inexistente, ba sunt și zone în care nici în toamnă nu a fost apă. La acestea se adaugă costurile mari la inputuri. Ce se va întâmpla dacă noi producem din ce în ce mai scump în aceste condiții din ce în ce mai vitrege? Cred că firme precum Corteva joacă un rol important în educarea fermierilor și aducerea în piață a produselor care să respecte noile cerințe, un lucru foarte dificil de realizat. Rămânem cu din ce în ce mai puține soluții (și mai scumpe) la probleme din ce în ce mai grave. Securitate alimentară este incertă, din cauza climei coroborat cu scumpirile foarte mari la fertilizanți! Acestea ar trebui să fie semne de îngrijorare atât pentru decidenții politici, cât și pentru producători”, a concluzionat fermierul. Roxana Drăghici
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|