REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Anul International al Fermelor Familiale

15/1/2014

0 Comments

 
Picture
2014 a fost declarat de către Organizaţia Naţiunilor Unite anul fermelor familiale. Importanţa şi rolul lor în structura exploataţiilor agricole şi în societate vor fi discutate pe parcursul anului în diverse întâlniri şi forumuri ce vor avea loc la nivel internaţional.

În lume, există 500 de milioane de ferme familiale, ceea ce reprezintă 80% din totalul exploataţiilor agricole. În Uniunea Europeană, fermele de familie au o pondere de 95% şi „sunt fundaţia pe care Europa şi-a construit politica agricolă comună. Ele continuă să rămână în inima agriculturii europene, ca generatoare de competitivitate, creştere şi locuri de muncă, de economii rurale dinamice şi sustenabile”, a afirmat Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, într-o conferinţă de presă organizată la sfârşitul anului trecut la Comisia Europeană. Acesta a mai declarat că lumea este hrănită de fermele familiale.

„Există mai multe tipuri de agricultură familială, de la cea de subzistenţă la cea orientată spre piaţă, intensivă, bazată pe tehnologii moderne. Această diversitate reprezintă un capital. 2014 a fost declarat de către Organizaţia Naţiunilor Unite anul fermelor familiale. Importanţa şi rolul lor în structura exploataţiilor agricole şi în societate vor fi discutate pe parcursul anului în diverse întâlniri şi forumuri ce vor avea loc la nivel internaţional. Fermele de familie joacă un rol economic, în termeni de securitate alimentară, dar au şi o funcţie socială, structurând zonele rurale.”

Jumătate din fermele UE au până în 2 ha
Potrivit Eurostat (Oficiul de Statistică al Comunităţii Europene), în UE sunt 12,2 milioane de ferme, care lucrează o suprafaţă de 174,1 milioane de hectare sau 40% din suprafaţa totală a statelor membre. Dimensiunea medie a fermelor din spaţiul comunitar este de 14,2 hectare. În Europa există un contrast extraordinar al structurii exploataţiilor agricole: pe de o parte, există un număr mare de ferme foarte mici, 6 milioane de ferme sau jumătate din total, ce au o medie de până la 2 ha şi care lucrează o suprafaţă de doar 2,5% din totalul suprafeţei agricole a UE, şi, pe de altă parte, un număr mic de ferme foarte mari (2,7% din totalul exploataţiilor), cu suprafaţă medie de 100 ha, administrează aproape jumătate, 50,2%, din terenul agricol din UE-28. Aproape o treime (31,5% sau 3,9 mil. ha) din totalul fermelor agricole din UE se află în România. Aceste ferme sunt caracterizate ca fiind mici. Trei sferturi din exploataţiile agricole româneşti au o dimensiune medie mai mică de 2 ha. Acest lucru denotă fragmentarea mare a fermelor autohtone, cu consecinţe asupra performanţelor agricole şi economice. La nivelul UE, una din patru ferme este în Italia sau Polonia şi acestea sunt de dimeniuni mici, cu o medie de 10 ha. În UE, există, de asemenea, şi ţări caracterizate ca având ferme mari, cu o medie de peste 20 ha, cum sunt Marea Britanie (61,4%), Irlanda (57,8%), Finlanda (57%), Danemarca (55,1%), Franţa (54,4%) şi Germania (53,9). În Marea Britanie, dimensiunea medie a exploataţiilor agricole este de 90,4 ha, de aproape şase ori mai mare decât media din UE.

Polarizarea agriculturii româneşti
Potrivit datelor Eurostat din 2010, România deţinea 3,8 milioane de ferme, din care 74,3% aveau o medie de până la 2 ha, iar 18,8% de până la 4,9 ha. Ponderea exploataţiilor agricole cu o medie de peste 100 ha este 0,4% din totalul fermelor româneşti, iar ele exploatează 48,9% din suprafaţa agricolă a României. Fermele de până la 2 ha lucrează 12,9% din suprafaţa agricolă a ţării, iar cele de până la 5 ha utilizează 16,7% din terenul agricol. „România are un specific aparte, pentru ca avem 1,1 milioane de fermieri şi doar 1% primesc aproape jumătate din sprijinul pe care îl acordă anual Comisia Europeană. În 2013, pachetul pentru România este de 1,4 miliarde de euro, iar jumătate din aceşti bani, respectiv 700 de milioane de euro, merg către 1% din fermieri. Există, din nefericire pentru noi, o agricultură extrem de polarizată, respectiv câteva ferme foarte mari şi foarte multe ferme mici. Avem circa 850.000 de ferme care au între 1 şi 5 hectare, iar obiectivul meu este să întărim clasa de mijloc, să nu mai avem aceste extreme, care nu sunt benefice pentru clasa de mijloc”, a afirmat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În ideea sprijinirii fermelor familiale, ministrul Agriculturii a lansat la jumătatea anului trecut un program pentru sprijinirea acestor structuri, dar care nu s-a bucurat, din păcate, de foarte mare succes. În cadrul PNDR 2014-2020 există mai multe instrumente de susţinere a fermelor familiale, printre care se numără şi ajutorul de instalare de până la 15.000 de euro.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE