REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

APICULTURA - un sector de productie bine organizat

15/7/2010

0 Comments

 
Picture
În data de 22 iunie a.c., a avut loc o conferință de presă susținută de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură, împreună cu Asociația Crecătorilor de Albine din România (ACA), iar temele abordate în cadrul acesteia au fost legate de sectorul apicol național, producții realizate, precum și de volumul destinat importului și exportului din ultimii ani. Un subiect tratat cu interes a fost apicultura ecologică, considerată de președintele asociației, dl Ioan Fetea, o activitate de perspectivă, în condițiile în care sunt piețe europene interesate de acest segment, cum este, de exemplu, cea a Franței.


ACA este considerată a fi cea mai mare organizație de profil din Europa, având un model de organizare care include, pe de-o parte, apicultorii, iar pe de alta, cercetătorii din cadrul ICDA. Asociația are 41 de filiale și unități economice județene și două unități economice la nivel central: Complexul Apicol Veceslav Harnaj SA și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură SA. Prima unitate economică se ocupă cu depozitarea, producerea și comercializarea mierii, producerea de cosmetice pe bază de produse apicole, producerea de instrumente apicole, echipamente și instalații și cu obținerea de produse alimentare și vitalizante bazate pe produse apicole.

ICDA are ca principal obiectiv desfășurarea de activități de cercetare științifică, iar pe plan secundar produce și furnizează material biologic de reproducție, medicamente de uz veterinar apicol, produse apicole și apiterapeutice.

„Avem cea mai mare asociație de profil din Europa, este foarte bine organizată, atât pe orizontală, cât și pe verticală. Fiind cea mai reprezentativă asociație din domeniu, nu înțelegem de ce am fost excluși de la accesarea fondurilor europene pe Măsura 112, unde prioritate au grupurile de producători sau cooperativele. Am sesizat această problemă la MADR și sperăm să se rezolve, așa cum s-a întâmplat și la Măsura 141, unde, inițial, am fost eliminați”, a afirmat dl Ioan Fetea, președinte ACA.

În privința numărului de familii de albine din România, în anul 2009 acesta a fost de 1.101, iar ponderea cea mai mare din acest efectiv este reprezentată de exploatațiile de mici dimiensiuni, de până la 50 de familii. Producția națională de miere înregistrată anul trecut a fost de 21.500 de tone, iar jumătate din aceasta a fost destinată exportului.

„În anul 2009, am obținut producții mari de miere, de circa 21.500 de tone. Este o cantitate asemănătoare celei obținute în Franța, însă diferența constă în aceea că ei o valorifică intern, iar noi nu consumăm nici măcar jumătate din producția totală realizată. Consumul de miere pe cap de locuitor în România este printre cel mai scăzut din Europa, de aproximativ 400 g/an”, a spus dl Fetea.

Cel mai mare consum de miere se înregistrază în Germania, de circa 2 kg/pers./an, urmată de Olanda și Belgia, cu câte 1,5 kg. În ultimii ani, consumul de miere în România a avut un trend crescător, datorat creșterii interesului  consumatorilor pentru produsele naturale și a creșterii numărului de rețele de magazine specializate. Mierea împreună cu alte produse apicole, precum polenul, propolisul, lăptișorul de matcă, ceara de albine, veninul stau la baza realizării unei game largi de suplimente nutritive sau produse cosmetice. Producția de polen este de 50-60 de tone anual, mai ales în zona de centru și de nord, dar poate ajunge și chiar depăși 100 tone/an.

Prognoza producțiilor de miere din acest an nu este una foarte încurajatoare, din cauza condițiilor climatice nefavorabile. „Anul trecut am realizat o producție de miere de salcâm de circa 7.000 de tone, iar în acest an, din cauza condițiilor meteorologice, nu cred că va depăși 2.000 de tone. Tot din aceste motive, producția mierii de tei nu va depăși 17 mii de tone. În privința prețurilor, cele de achiziție au crescut deja cu 10-15%, iar la raft, probabil vor fi cu 25-30% mai mari. Sperăm într-un an destul de bun, pentru a ne acoperi cheltuielile de producție”, a mai afirmat președintele asociației. În cadrul conferinței de presă, s-a discutat și despre cele mai recente investiții derulate de Asociația Crescătorilor de Albine și ICDA. Una dintre acestea se referă la modernizarea unei hale pentru producția de cosmetice pe bază de produse apicole, iar o altă investiție constă în dotarea unor fluxuri tehnologice pentru fiecare produs în parte. Produsele apiterapeutice vor ocupa un loc important în producția asociației.

Valoarea ambelor proiecte de investiții se ridică la suma de 1.260.000 de dolari.

Piețe de desfacere
Principala piață de desfacere este cea externă, peste 60% din producția de miere românească se exportă în țări precum Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, Austria, dar și SUA, Canada, Japonia sau China. Mierea românească este foarte apreciată pe piețele externe, dar este valorificată la preț scăzut deoarece procesatorii de miere oferă prețuri mici. O altă cauză a prețului scăzut este aceea că în exportul de miere românească este preferat sistemul angro.

În 2008, am exportat 7.087 de tone, iar anul trecut 10.654 tone. Importul de produse apicole a scăzut anul trecut, față de 2008, cu circa 262 de tone.

Sectorul ecologic
Scopul acestei ramuri de producție este obținerea unor produse apicole pure și de cea mai bună calitate, fără utilizarea de substanțe chimice de sinteză. Calitatea mierii și a produselor apicole certificate în agricultura ecologică este strâns legată de tratamentele aplicate stupilor, de calitatea mediului, dar în egală măsură și de condițiile de extracție, de prelucrare și depozitare a produselor apicole. În România, apicultura ecologică este un sector dinamic. Primii producători certificați în apicultura ecologică s-au înregistrat în anul 2000. De atunci, în fiecare an numărul producătorilor crește, ajungând ca în 2009 să existe 1.018, față de 132 înregistrați în 2005. De asemenea, producția de miere ecologică a înregistrat un trend crescător. Astfel, în anul 2000, România producea 6 tone de miere certificată ecologic, în 2005 realiza 610 tone, iar în 2008 se situa la o cantitate de 2.357 de tone. Pentru anul 2010, se estimează o cantitate de 3.300 de tone. Mierea și produsele apicole certificate ecologic sunt comercializate atât pe piața internă, cât și pe cea externă. În anul 2006, peste 65% din mierea ecologică a fost destinată exportului, iar în 2008 o cantitate de 1.100 de tone a fost exportată către piețele UE. În anul 2009, 90% din producția apicolă ecologică a fost destinată piețelor externe. Sistemul de producție ecologic, aflat în perioada de conversie, beneficiează de anumite forme de sprijin, alocat în funcție de dimensiunea exploatației apicole. Sprijinul pornește de la 750 euro/ stupină și poate atinge 950 euro, în cazul exploatațiilor apicole mari, de peste 100 de familii de albine. Singurul dezavantaj al sectorului apicol ecologic este, după părerea dlui Ioan Fetea, președintele ACA, lipsa unei piețe bine organizate.

„Din păcate, nu avem o piață bine organizată pe segmentul de apicultură ecologică, însă noi am inițiat, împreună cu Ambasada Franței, un lanț de distribuție pentru toate produsele ecologice, nu doar a celor apicole. Totodată, vrem să investim, în cadrul combinatului apicol, într-o linie de procesare a produselor apicole ecologice”, a precizat dl Fetea.

Ana MUSTĂȚEA
revista, agricultura, apicultura, stupina, polen, albine, ecologie, piata de desfacere, organizare, aca, icda
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE