REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Aplicarea tehnologiilor corecte cu NATUREVO

15/8/2018

0 Comments

 
Picture
La sfârşitul lunii trecute, am avut ocazia să-l intervievăm pe Ioan Enoiu, administratorul firmei NATUREVO, pentru a ne face cunoscute acţiunile pe care le întreprinde, noutăţile din portofoliu şi, nu în ultimul rând, valorile după care se ghidează, potrivit cărora fermierii români trebuie să beneficieze de tehnologii moderne şi adecvate condiţiilor specifice.
În această vară aţi organizat mai multe evenimente în câmp pentru a le arăta fermierilor eficienţa programelor NATUREVO. Cum au decurs aceste manifestări?

Într-adevăr, am organizat atât evenimente proprii, cât şi în colaborare cu alţi parteneri, cum a fost, de exemplu, cel desfăşurat cu Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi, unde am prezentat latura ştiinţifică a programelor integrate referitorare la prezervarea, conservarea şi utilizarea raţională a energiei în producţia pomicolă. Invitaţii au văzut culturi de cireş, vişin, măr şi nuc ecologic la care au fost aplicate programele noastre. La SCDA Secuieni, le-am aplicat la soia, floarea-soarelui, porumb şi cânepă. „Aplicând o tehnologie corectă, genetica românească poate să performeze.“ La SCDA Secuieni, toate programele NATUREVO au fost aplicate pe soiuri şi hibrizi autohtoni şi ce este mai important este că am demonstrat foarte clar că genetica românească, dacă se aplică o tehnologie corectă, poate să performeze precum cea internaţională. Cu tehnologiile noastre producţia este mai mare cu 30-50% faţă de potenţialul de producţie menţionat de ameliorator şi astfel genetica autohtonă poate să intre foarte repede în competitie cu cea a oricărei companii multinaţionale. Vă dau două exemple: hibridul Performer la floarea-soarelui şi hibridul Olt la porumb. Cu toate că hibridul de porumb nu are gena de „stay green“ şi capacitatea de a pierde rapid apa din boabe, se pot obţine rezultate bune dacă se intervine cu o tehnologie corectă, cu o rotaţie corespunzătoare şi cu o nutriţie echilibrată, în care nu se exagerează cu administrările de azot. Munca amelioratorului este importantă pentru că acesta urmăreşte până la un anumit punct ceva, dar şi mai importantă este cea a tehnologului, pentru că trebuie să stabilească pentru fiecare soi sau hibrid o tehnologie specifică astfel încât să obţină ceea ce are nevoie fermierul, şi anume o producţie mai bună, mai timpurie şi mai sigură. Referitor la evenimentele organizate, au fost două şi în Ardeal, dintre care unul s-a desfăşurat la Agro Turdean,  o fermă importantă şi cu capacitate de influenţă în zonă, iar culturile tratate au fost sfecla de zahăr, porumb şi floarea-soarelui. Credem că i-am demonstrat administratorului fermei că, dacă se aplică tehnologiile corecte, producţiile de sfeclă de zahăr pot tinde către 100 t/ha, chiar şi în condiţiile în care, în primăvară, a trebuit să reînsămânţeze din cauza secetei. Convins fiind că a semănat târziu şi că nu are cultura suficient timp să se dezvolte, noi i-am promis că va avea o cultură care va evolua mult mai rapid - ceea ce s-a şi întâmplat, aceasta în timp ce va reduce de trei ori cantitatea de îngrăşăminte chimice de bază utilizate, trecând de la cele clasice la cele cu eliberare controlată. Iar la porumb şi floarea-soarelui, cu o singură aplicare de îngrăşăminte chimice la semănat, i-am demonstrat că poate face producţii bune şi că poate fi competitiv.

Despre ce produse este vorba?

În primul rând, despre Novatec Classic, care, pe lângă conţinutul său în macro- şi microelemente, conţine şi oligoelemente. Produsul asigură, prin activarea inhibitorului de nitrificare, o eliberare treptată a nutrienţilor, pe măsură ce planta are nevoie, iar aceasta consumă din toate elementele, nu doar dintr-unul. Prin acest lucru se asigură o rezistenţă mai bună la secetă şi la alţi factori de stres. În practica fermelor din România se utilizează foarte mult azot, în circa 60% din cazuri, însă macroelementul este doar factor de creştere. De exemplu, anul acesta a venit destul azot şi din ploaie, asigurând creşterea, însă în cazul unui exces de umiditate se blochează metabolismul şi azotul nu ajută cu nimic pentru că în acest caz creşte mult aparatul foliar, dar rădăcinile nu se dezvoltă mai mult. De aceea noi acordăm atenţie şi acestora, prin programul de stimulare a seminţei. În situaţii dificile, după anumite perioade de băltire, a trebuit să refacem aparatul radicular cu produse ca Rootip, Energevo şi combinaţii de produse care să vină şi să protejeze plantele ca să iasă din faza de stres major. Prin stimularea seminţei rezultă un aparat radicular mult mai bine dezvoltat şi se asigură o mai bună capacitate de reţinere a apei în sol.

La evenimentele pe care le-aţi desfăşurat aţi vorbit despre adaptarea programelor de protecţie la cerinţele legislaţiei europene. De ce această procupare?

Pentru că legislaţia actuală ridică multe provocări, în contextul reducerii numărului de substanţe active permise în agricultură şi a necesităţii înlocuirii lor cu alte produse mai prietenoase cu mediul şi nu numai. Teoria este frumoasă, noile produse nu vin atât de repede pe piaţă, însă NATUREVO s-a pregătit, având în panoplie o seamă de substanţe active cu un impact mult mai redus sau practic nul asupra mediului şi care le pot înlocui cu succes pe cele interzise. Spre această direcţie s-a îndreptat NATUREVO, ceea ce înseamnă prin definiţie Evocare, Evoluţie şi Revoluţie în natură. Încă de la începutul activităţii, am spus că trebuie să venim cu soluţii curate în agricultură. Am lansat conceptul „0,00 Reziduuri“ şi am demonstrat că se pot face protecţie şi nutriţie cu reziduuri foarte puţine sau deloc chiar în contextul unei agriculturi apropiate de cea convenţională. „Încă de la începutul activităţii am spus că trebuie să venim cu soluţii curate în agricultură.“

Aveţi ocazia să mergeţi prin ţară. Care este situaţia culturilor agricole?

Situaţia este tristă, în primul rând la culturile de toamnă, care nu au fost recoltate nici până acum, iar producţiile de grâu şi rapiţă s-au redus din cauza bolilor, precipitaţiilor etc. La porumb şi floarea-soarelui, deşi creşterile plantelor sunt mari, ele nu sunt neapărat încurajatoare. Dacă va continua să plouă, aparatul radicular va fi în mare parte axfixiat. La floarea-soarelui au apărut deja putregaiurile, iar cei care nu au făcut tratamente pentru combaterea Phomopsis se află în situaţia ca la cel mai mic vânt plantele să cadă. Pe fondul ploilor, porumbul nu şi-a dezvoltat bine sistemul radicular, pot să apară chiar şi boli în această cultură, iar dăunătorii sunt prezenţi, atacul de sfredelitor şi de buhă se întâlneşte în multe părţi şi ne vom trezi cu pericolul ca în toamnă să vedem boabe fuzariate. Este o situaţie destul de dificilă, dar dacă se intervine de la început cu o nutriţie echilibrată, cu produse care să pondereze creşterea şi se asigură o combatere eficientă a bolilor şi dăunătorilor, atunci sunt evitate aceste pericole.

În aceste condiţii, ce produse aţi recomandat?

De exemplu, la cultura de porumb am promovat tratamentul seminţei cu trei produse de bază, respectiv Rootip, Kerafol şi Fighter Phos. În perioada de vegetaţie a porumbului, când a fost secetă, am intervenit pentru a asigura necesarul de fosfor pentru a trece de acele faze de şoc. Fosforul joacă un rol important deoarece în lipsa lui nu au loc celelalte procese vitale. Am mai recomandat produse ca Energevo, Maturevo sau Finalevo etc. Avem o gamă foarte largă de produse. Am lansat cu mare succes produsul Evo Right 5, folosit pentru corectarea calităţii apei utilizate la tratamente şi, mai nou, Wetcit, un surfactant de ultimă generaţie, ecologic. În portofoliu mai avem şi două produse care asigură translocarea soluţiei şi către baza plantelor, pentru acolo se instalează bolile, mai ales pe fondul excesului de umiditate. Cu aceste produse oferim fermierilor soluţii mai bune. Am observat că în mod curent apare grindina. Pentru refacerea plantelor după acest eveniment avem soluţii ce presupun utilizarea produselor Copfort, Kerafol şi a unui îngrăşământ. Am salvat multe culturi cu acest program. Să nu uităm şi de arsurile solare pe plante. Mulţi nu înţeleg ce sunt acele pete brune pe fructe sau legume şi până identifică posibila cauză pot suferi mari pierderi. Noi recomandăm o combinaţie de produse care poate să includă Copfort, Kerafol, Keramin şi fertilizanţi foliari, pe bază de alge marine, care favorizează creşterile.

Cum răspund fermierii la noutăţi?

Sunt mai sceptici, dar după ce le încearcă se conving de eficienţa lor. De exemplu, fermierul Turdean a fost neîncrezător când i-am propus să aplice îngrăşământul cu eliberare controlată Novatec Classic în cantitatea de 250-300 kg/ha la cultura de sfeclă de zahăr şi de 150 kg/ha la porumb şi floarea-soarelui, comparativ cu norma de îngrăşământ clasic pe care o utiliza, de 1.500 kg/ha la sfecla de zahăr, respectiv 600-700 kg/ha la porumb şi floarea-soarelui. Acesta a văzut ca i s-a simplificat viaţa foarte mult, mai ales că la culturile prăşitoare îngrăşământul se aplică o singură dată, la semănat. Nicăieri în lume fermierii nu sunt foarte deschişi la nou, excepţie făcând poate cei din SUA, unde tehnologia o face consultanţii, specialiştii, iar ei sunt proprietari şi eventual o aplică, dar de multe ori se întâmplă s-o aplice firmele specializate şi acolo este mai uşor să se implementeze noutăţile. Pot să spun că în Europa îngrăşămintele cu eliberare controlată au pătruns mai greu deoarece fermierilor le era mai comod să aplice îngrăşăminte clasice. În Japonia, de exemplu, printr-o hotărâre de guvern din 1995 s-a stabilit să se folosească numai îngrăşăminte cu eliberare controlată şi/sau treptată pentru a reduce poluarea. În Europa, abia acum se vine cu viteză foarte mare către acest tip de îngrăşăminte, tot din nevoia de reducere a poluării şi a cantităţii de îngrăşăminte chimice. Astăzi sunt foarte multe metode pentru a reduce cantitatea de îngrăşăminte chimice, folosirea fertilizanţilor foliari şi a biostimulatorilor fiind una foarte eficientă. Acestea fac să scadă cantitatea de îngrăşăminte utilizată pe unitatea de suprafaţă şi să mărească randamentul fotosintetic, iar NATUREVO are în vedere acest lucru de mulţi ani pentru că, de fapt, planta îşi poate asigura singură hrana dacă o ajuţi să aibă un randament energetic mai bun. În ceea ce priveşte protecţia împotriva agenţilor dăunători, tendinţa este să ne ducem înapoi să învăţăm planta să reziste mai mult la infecţii decât să-i combatem chimic pe toţi. Şi să nu uităm că tehnologiile trebuie să le adaptăm şi în funcţie de schimbările climatice.

Cu ce produse noi veniţi anul acesta?

În portofoliu am introdus mai multe produse noi, iar în gama îngrăşămintelor de sol speciale aş aminti: Best Starter Maximum C+, un îngrăşământ microgranulat pe bază de humofolaţi care îmbunătăţesc calitatea solului, refac structura acestuia şi îi dublează capacitatea de reţinere a apei; Calciprill S14, un îngrăşământ şi amendament pe bază de sulfat şi carbonat de calciu granulat; Magprill, un îngrăşământ şi amendament pe bază de carbonat de magneziu şi calciu granulat. La categoria produselor ecologice avem mai multe noutăţi: Algasil, un stimulator şi inductor de autoapărare cu activitate multiplă (fungicid, insecticid, acaricid), pe bază de extract de alge; Algobor, un îngrăşământ foliar lichid pe bază de bor micronizat din borat de sodiu; Almar, un biostimulator care reglează înflorirea, fecundarea şi formarea fructelor; Garex B, un fertilizant cu bor, cu efect fungicid, bactericid, insecticid repelent, nematocid şi stimulator de fructificare, pe bază de extract concentrat de usturoi şi bor; Omyapro Calcium, un produs ce conţine carbonat de calciu natural de puritate ridicată; Ovipron Top, un produs pe bază de ulei parafinic înalt rafinat ce poate fi folosit ca insecticid, acaricid şi adjuvant pentru pregătirea soluţiilor de stropit; Prev-Am, un produs de contact cu efect insecticid şi fungicid. În paleta de produse am mai introdus şi un condiţionator de sol care ajută la crearea unui echilibru aerohidric al solului  mult mai bun, precum şi un fertilizant foliar - Alsupre S, un produs unic multifuncţional pe bază de sulf cu acţiune sistemică.

Cum aţi descrie evoluţia firmei NATUREVO pe piaţa românească de profil?

Firească, conform ideii de dezvoltare. De la început ne-am stabilit viziunea, iar apoi misiunea de a putea oferi fermierilor soluţii tehnologice moderne şi adecvate condiţiilor specifice. Ne străduim să le asigurăm agricultorilor liniştea că vor obţine producţii satisfăcătoare astfel încât să poată să-şi acopere cheltuielile, să fim flexibili, să ne adaptăm la toate condiţiile care apar, de exemplu să renunţăm la anumite tratamente care erau planificate, dar care nu se mai impun. Consider că suntem un partener de încredere. În continuare, suntem cu ochii deschişi la ceea se întâmplă în lume şi urmărim produsele noi care apar pentru a le integra în programele noastre. În următoarea perioadă, 1-2 ani, vom veni cu elemente-surpriză, pentru că avem produse în testare care promit foarte mult.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE