REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Aplicaţii digitale pentru horticultori

1/6/2021

0 Comments

 
Picture
Pe 14 mai, în cadrul atelierelor Hortus Flower Show găzduite de USAMV Bucureşti, s-a desfăşurat conferinţa VIRAL - Aplicaţii digitale în sprijinul fermierilor horticultori. Companiile care şi-au prezentat soluţiile digitale cu aplicare în horticultură au venit cu metode foarte precise de monitorizare şi interpretare a datelor colectate, specifice culturilor acestui sector.
Folosite de mult timp în culturile protejate sau alte sectoare agroalimentare, soluţiile digitale din culturile horticole din câmp deschis au fost o provocare mai mare din cauza multitudinii de factori şi specificităţii lor, a datelor ce trebuie colectate, analizate şi interpretate. Proiectul VIRAL (Vitalising ICT Relevance in Agricultural Learning) este un proiect amplu, la care participă mai multe universităţi europene, la iniţiativa şi coordonarea centrului din Banja Luka.
​

„Ne dorim ca aceste tehnologii pe care unele companii deja le-au implementat la nivel de fermă să pătrundă şi în pregătirea universitară. Învăţarea cadrelor didactice este prima verigă a proiectului, tehnicienii să fie mai familiarizaţi şi să le introducă în cursuri şi activitate de cercetare. La fel şi studenţii să capete competenţe şi să-şi mărească potenţialul profesional. În acelaşi timp, universităţile trebuie să fie dotate din punct de vedere tehnologic.

Un alt obiectiv este stimularea colaborării mediului academic cu companiile private cu scopul de a realiza o platformă regională pentru creşterea sustenabilităţii producţiei agricole, pentru că nu avem bază de date despre producţii şi producători“, a spus prof. Florin Stănică, coordonatorul proiectului pentru USAMV Bucureşti.

Răzvan Ungurelu, de la Syswin Solutions, a vorbit despre sistemul Sysagria care monitorizează permanent plantele şi se montează în cultură: o „staţie meteo“ cu senzori ce colectează date ce pot fi vizualizate în timp real şi ajută fermierul să ia decizii în timp real. Senzorii înregistrază practic microclimatul culturii (umiditate, pH, PK, estimarea randammet şi pierderi de producţie etc.). Este configurabilă pentru orice tip de cultură, pentru mai mulţi utilizatori.

Compania Bayer, reprezentată de directorul pentru culturi horticole Sorin Petrache, a pus la dispoziţia fermierilor aplicaţia BayerAgroSolution, care să poată suplini lipsa specialiştilor. Simplu de identificat, instalat şi de folosit, este disponibilă prin Google Play, atât online, cât şi offline.

Are 6 mari categorii de servicii: Produse, Culturi, Hibrizi, Buruieni, Boli şi dăunători, plus alte câteva opţiuni care ajută fermierul să ajungă la cea mai corectă decizie.



O companie relativ nouă, Drontek Service asigură servicii de monitorizare cu precizie foarte mare a culturilor. Aplicaţia analizează în timp real plantele, oferind şi posibilitatea de aplicare de tratamente ţintite. Colectează şi procesează date cu ajutorul dronelor, sateliţilor şi a senzorilor.

În cultura mare folosesc drone cu aripă fixă, colectând informaţii de la distanţe mici. „Interpretarea datelor poate duce către o estimare cât mai precisă a recoltei, pe parcele, în funcţie şi de obiective; identificarea zonelor de risc, planificarea irigării, tratamente efectuate cu drone pe zone restrâse. Acest sistem ajută la o folosire 
mai judicioasă a forţei de muncă, ţintit“, a precizat reprezentantul în România, Constantin Popa. „Ne-am axat pe drone de 10 litri, datorită legislaţiei care nu permite zborul cu mai mult de 25 kg în anumite condiţii. Poate avea mai multe duze, se poate controla debitul, are sistem de operare foarte facil, senzori pentru evitare obstacole, tratare ţintită, economie foarte mare de apă şi pesticide, lucrând la o viteză de 4 ha/h“, a mai adăugat el. Adrian Moldovan, de la Terrasigna, a prezentat un sistem tomografic de monitorizare a culturilor ce foloseşte o tehnologie radar.

„Suntem prima ţară care beneficiază de acest proiect de studiere a acestei tehnologii cu aplicabilitate în agricultură: tomografie radar pe culturi agricole. Sistemul are ca produs un set de imagini tridimensionale (o hologramă a culturii), culegând informaţii despre stadiul de dezvoltare, conţinut relativ de apă, umiditate a solului. Caracteristicile principale: scanare automată astfel încât imaginile să fie preluate în funcţie de interes; este operabil de la distanţă, preia imagini video cu scop de supraveghere. Informaţiile radar sunt corelate cu informaţii meteo, senzori de la sol şi alte date complementare“, a explicat inginerul de la Terrasigna.

Roxana DRĂGHICI


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE