REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

APRIL solicită TVA de 9% pentru lapte materie primă şi produse lactate

15/3/2015

0 Comments

 
Picture
Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) susţine şi face demersuri către toţi factorii decizionali - Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Agriculturii şi Parlamentul României - pentru reducerea cotei TVA la 9 la sută la lapte şi produse lactate.
Dorin Cojocaru, preşedinte Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL)

APRIL supune atenţiei şi solicită completarea proiectului de Cod Fiscal, la pagina 292, articolul 284, lit. g, pct. 6, ce va cuprinde următoarea precizare: (3) litera g - Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri: Punctul 6: lapte crud, lapte pasteurizat, produse şi subproduse lactate, precum şi derivatele acestora. Prin ordin comun al ministrului Finanţelor Publice şi ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se prevăd codurile NC ale produselor care se încadrează în această categorie.

APRIL, ca reprezentant al industriei de procesare a laptelui, consideră că introducerea laptelui şi a produselor lactate între alimentele care vor beneficia de reducerea la 9% a cotei TVA va corecta o mare eroare care s-ar putea reflecta negativ asupra viitorului industriei laptelui din România şi al consumatorilor. Excluderea lactatelor din măsurile de reducere semnificativă a TVA poate crea premisele unei discriminări pentru consumatorii de produse lactate, în special copii, adolescenţi şi populaţie de vârsta a treia, care au cea mai mare nevoie de beneficiile nutriţionale ale lactatelor într-o alimentaţie echilibrată. În condiţiile în care lactatele nu fac obiectul reducerii TVA, s-ar descuraja consumul acestor alimente esenţiale, având în vedere că sunt principala sursă alimentară naturală de calciu, situaţie de natură a cauza afectarea sănătăţii individuale şi publice. Totodată, excluderea laptelui şi a lactatelor din măsurile de reducere a TVA va perpetua concurenţa inegală între produsele din UE şi produsele româneşti comercializate pe piaţa românescă, concurenţă accentuată după instituirea embargoului impus de Rusia. În prezent, consumul scăzut de produse lactate din România, aflat sub media europeană, şi condiţiile dificile ale pieţei fac ca numărul de fabrici de procesare a laptelui din ţara noastră să scadă continuu. Situaţia dificilă în care se află producţia primară de lapte şi industria lactatelor din România va fi supusă unui nou şoc odată cu desfiinţarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015. În condiţiile în care se menţine TVA de 24% pentru lapte, fermierii români vor fi dezavantajaţi în comparaţie cu cei din alte ţări europene, care aplică taxe mai mici, şi acest lucru poate avea consecinţe severe asupra exploataţiilor producătoare de lapte din România, la nivel economic şi social. Acelaşi lucru este valabil şi pentru achiziţiile intracomunitare de produse finite, deci reducerea TVA ar creşte competitivitatea produselor româneşti pe piaţa naţională, intracomunitară şi la export. Scăderea numărului de fabrici de procesare a laptelui din România duce la un dezechilibru grav între cererea şi oferta de lapte produs în fermele româneşti, ferme în care statul român a investit mulţi bani prin diverse instrumente financiare (ajutoare de minimis, subvenţii şi cofinanţare în proiecte de dezvoltare). Să nu uităm, şi acesta este un lucru foarte important, că procesarea creează valoare adăugată materiilor prime produse în agricultura românească. O agricultură fără industrie este o agricultură retrogradă. Reducerea TVA la lapte şi produse lactate va diminua comerţul cu produse lactate nefiscalizate, va creşte calitatea nutritivă şi siguranţa alimentară pe filiera laptelui, având un beneficiu final semnificativ asupra coşului zilnic al consumatorului român. În concluzie, reafirmăm poziţia noastră care pledează pentru un nivel scăzut al TVA, de 9%, pentru lapte materie primă şi produse lactate şi eliminarea, prin acest mod, a oricărei discriminări între alimente de bază şi, implicit, între consumatori, în condiţiile în care fiecare dintre acestea trebuie să-şi găsească locul într-o nutriţie echilibrată şi să contribuie la starea de sănătate a populaţiei.

APRIL este singura asociaţie din industria laptelui din România şi reprezintă peste 75% din cifra de afaceri din această industrie, la nivel naţional (aproximativ 1 miliard de euro). Membrii APRIL colectează şi procesează peste 80% din laptele produs în fermele din România şi vândut prin Cota de procesare lapte deţinută de România la nivel UE (peste 1 milion de tone de lapte/an).
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE