REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Arahidele - cultură de nișă, rentabilă pentru zone cu soluri nisipoase

1/10/2022

0 Comments

 
Picture
​Datorită conţinutului ridicat în proteină şi grăsimi al boabelor, arahidele au utilizări variate. Prezenţa proteinelor şi în celelalte organe ale plantei, le conferă şi o mare valoare furajeră. Cercetările efectuate pe psamosolurile din sudul Olteniei au evidenţiat importanţa agrotehnică: se remarcă prin consum redus de apă şi îngrăşăminte, prin producţiile ce se obţin pe psamosolurile sărace, cu un conţinut în humus mai mic de 1,2%, prin îmbogăţirea solului în azot fixat pe cale simbiotică şi în alți nutrienți  din resturile vegetale rămase pe sol.
Fiind plante de origine tropicală, arahidele sunt pretenţioase faţă de căldură, factor limitativ în extinderea arealului de cultivare, având nevoie în cursul perioadei de vegetaţie de circa 3.0000C. Temperatura minimă de germinaţie a seminţelor este de 120C. În perioada înfloririi şi fructificării au cele mai mari cerinţe privind căldura, fiind sensibile la variaţiile de temperatură de la o zi la alta. În perioada de maturare arahidele au cerinţe mai reduse de temperatură, aceasta putând scădea până la 10-120C, optima fiind de 250C. La umiditate, arahidele sunt mai puţin pretenţioase în primele 15 zile de la răsărire, apoi pretenţiile cresc ajungând la valori maxime în perioada înfloririi şi fructificării după care nevoile de apă scad din nou. Arahidele necesită soluri profunde, uşoare care înlesnesc pătrunderea în sol a ginoforilor și creşterea păstăilor.
 
Cultura de arahide este  una dintre cele mai profitabile, reușind să asigure rentabilitatea de la producții care depășesc 1.800 – 2.000 kg/ha și care se pot realiza relativ ușor în condițiile respectării unei tehnologii adecvate de cultivare. În februarie - martie se face decorticarea (desprinderea boabelor din păstaie) manual sau cu mașina de decapsulat ricin, apoi alegerea la masă a seminţelor. Boabele întregi, sănătoase se păstrează în locuri uscate, ferite de rozătoare.
Lucrările solului trebuie să asigure un teren bine afânat pe cât posibil pe tot parcursul perioadei de vegetaţie, deoarece fructificarea are loc în sol. Se recomandă o arătură la adâncimea de 25 cm nivelată prin 1-2 lucrări cu grapa cu discuri prevăzută cu o lamă nivelatoare, în agregat cu grapa reglabilă. Pregătirea patului germinativ se va realiza în preziua semănatului cu discuri în agregat cu grapa cu colţi reglabili sau, dacă terenul este curat de resturi organice, cu combinatorul, la adâncimea de 6 - 8 cm. La semănat se va folosi sămânţă decojită cu câteva zile înainte de semănat şi aleasă la masă. Cantitatea de sămânță (boabe) folosită este de 40-50 kg /ha.
Pentru prevenirea atacului ciupercilor patogene se vor trata fungicidele: Vitavax 200 PUS (0,2-0,3 kg /100 kg sămânţă) sau Tiramet 60 PTS (0,3-0,4 kg/100 kg sămânţă).
Densitate: 80.000 plante/ha, distanţa între rânduri de 70 cm, iar adâncimea de semănat 6-8 cm.
Epoca de semănat: în sol la adâncimea de 6-8 cm să se atingă 12-14oC, cu tendinţă de încălzire. Calendaristic, se realizează în perioada 25 aprilie - 10 mai.
Cultura de arahide este pretenţioasă la îmburuienare, de aceea trebuie menţinută curată de buruieni. Se folosesc Stomp 4l/ha sau Dual Gold 1,5 l/ha aplicate imediat după semănat (dar înainte de răsărirea arahidelor) şi în vegetaţie Pantera 2 l/ha sau Fusilade 2 l/ha(pentru buruienile monocotiledonate) sau Corum+adjuvant Dash HC 1,25 l/ha pentru combaterea dicotilelor și în special a Ambroziei artemisifolia, care predomina în zona solurilor nisipoase.
O lucrare de întreţinere deosebit de importantă este bilonarea, de care depinde în mare măsură nivelul producţiilor. Se face la începutul înfloritului şi înlesneşte atât formarea păstăilor în sol, cât şi creşterea şi dezvoltarea lor în bune condiţii.
Pe întreaga perioadă de vegetaţie, umiditatea în sol trebuie menţinută la peste 50% din IUA, pentru aceasta fiind necesare 6- 8 udări (în funcţie de precipitaţiile căzute) cu o normă de udare de 350 - 400 m3/ha. Atacul de boli s-a semnalat sporadic, ca şi cel de dăunători, în afară de cel produs de ciori, pentru care se asigură paza culturii.
Recoltarea arahidelor se începe când cca. 80% din păstăi sunt mature şi nu au apărut păstăi încolţite. Calendaristic aceste condiţii se realizează la sfârşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie. Recoltarea se face în două faze: 1.smulgerea tufelor, manual sau cu maşina de scos cartofi MSC-2; 2. recoltarea manuală a păstăilor mature de pe tufele smulse. Pentru a preveni mucegăirea păstăilor, care în momentul recoltării au umiditate ridicată, este necesară uscarea acestora, fie natural, prin întindere la soare în strat subţire, fie artificial, în uscătorii. Păstrarea se face în spaţii uscate şi bine aerisite.
 
Soiuri românești. Rentabilitate
Plecând de la cerințele pe care le au aceste plante față de factorii climatici, la SCDCPN Dăbuleni s-au obţinut prin selecţie două soiuri de arahide omologate în 1997 - Dăbuleni şi Viorica. Ulterior s-au mai obținut 2 soiuri: Viviana (2015) și Brâncoveana (2021).
Viviana este un soi semitimpuriu, ajunge la maturitate la 130 de zile de la răsărire, poate atinge 21,5 cm cu 5,5 lăstari/ plantă. Boabele sunt mari, roz închis, conținut de proteină de 28%, MMB de 875 g și randament la decojire de 70%, potențial de până la 2.835 kg/ha și o producții stabile.
Soiul Brâncoveana este semitimpuriu, de 135 zile, creștere erectă care poate ajunge până la 28 cm cu 7,5 lăstari/plantă. Are boabe mari, roz închis, conținut de proteină de 31,2%, MMB de 1.050 g cu un randament la decojire de 75%, potențial de producție ridicat, realizând o producție medie de păstăi de până la 2.955 kg/ha, cu o stabilitate bună.
Cultivarea arahidelor (alunelor de pământ) este o idee de afacere cu profit mulțumitor. Ușor de cultivat și fără mari pretenții pentru tehnologia care trebuie aplicată, ele ar putea fi considerate o cultură de nișă, una dintre cele mai avantajoase şi mai rentabile, ţinând seama de rezultatele de producţie ce se pot obţine, de multiplele domenii de folosinţă și de concurența aproape inexistentă în țară. Cerinţele tot mai mari faţă de diversitatea de produse ce se pot obţine de la această plantă şi faţă de calitatea acestora vor contribui în viitorul apropiat la extinderea suprafeţelor ce se vor cultiva cu arahide, în limitele unei eficienţe economice profitabile.
La o producție de 2.835 kg/ha, cu o cheltuială de 17.020 lei/ha se poate obține un profit de 19.835 lei/ha la un preț de cost de 6 lei/kg. (dr.ing. Diaconu Aurelia, dr.ing. Dima Milica).

​Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE