REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Asigurarea trasabilitatii produselor vitivinicole

15/10/2010

0 Comments

 
Picture
_În mod curent, România trebuie să raporteze la Bruxelles situația legată de activitatea vitivinicolă din țară, având obligația ca datele să fie în bună corelație cu cele înregistrate în teren. Din cauza faptului că nu dispunem de un instrument informativ eficient care să permită culegerea tuturor datelor din sector, s-a impus realizarea unui software, mai exact a unui sistem electronic de elaborare a datelor. În realizarea acestui sistem informațional de monitorizare a trasabiltății produselor pe filiera vitivinicolă s-a implicat Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, cu sprijinul Băncii Mondiale, iar beneficiarul soft-ului va fi Ministerul Agriculurii.


_„Proiectul vizează informatizarea trasabilității produselor pe filiera vitivinicolă, este structurat pe patru etape și a fost început la sfârșitul anului 2008, urmând să fie finalizat în decembrie 2010. A fost realizat prin programul MAKIS, care are o valoare de 240 mii de euro, iar beneficiarul proiectului este Ministerul Agriculturii. Ideea proiectului a pornit de la obligativitatea exprimată prin Ordonanța de Urgență emisă de MADR privind necesitatea creării unei baze de date care să preia în mod obiectiv informațiile din teritoriu. Această bază trebuie să fie în bună corelație cu UE, respectiv cu raportările care se fac la Bruxelles. Avem obligația să trimitem date săptămanal și apoi lunar. Or, informarea Comisiei Europene nu se poate face decât printr-un mecanism care să fie asemănător tuturor țărilor care se găsesc în piața comună”, a precizat directorul proiectului, prof. univ. dr. Dan Boboc.

Cu ajutorul acestui sistem se pot culege informații privind solul, plantațiile viticole, structura soiurilor, calitatea strugurilor, producțiile obținute, procesul de vinificație, de îmbuteliere sau de distribuție, numărul producătorilor etc. Aceste date, culese de pe întreaga filieră vitivinicolă, vor fi de folos pentru toți actorii implicați, deoarece se vor cunoaște, printre altele, producțiile reale și cerințele pieței vizavi de sortimentul de vinuri.

„Acest soft ne va permite cunoașterea producțiilor reale înregistrate la hectar, pentru că, în funcție de acestea, cunoaștem nivelul de randament, ne va oferi date legate de starea de sănătatea plantațiilor vitivinicole, de regionalitatea lor, de calitatea strugurilor care se folosesc în vinificație, de partea de procesare, îmbuteliere și distribuție. Ultima fază este foarte importantă, pentru că putem urmări condițiile de păstrare a produselor vitivinicole înainte de a fi livrate către consumatorul final. Și pentru că am vorbit de consumator, ciclul trasabilității se încheie la consumator, căruia îi putem oferi informații cu privire la modul de producție, de obținere și păstrare a vinurilor. În acest fel, se susține conceptul de siguranță alimentară”, a afirmat dl Boboc.

În opinia directorului programului, sistemul informațional de monitorizare a trasabilității produselor din sectorul vitivinicol va putea putea face ordine pe piața de profil și va putea fi folosit  împotriva evaziunii fiscale. „Producătorii noștri se află în situația privilegiată de a plasa marfa absorbită de piață. Producem mai puțin decât necesarul de consumul pe cap de locuitor, iar în acest gol pot pătrunde vinuri de import, fie îmbuteliate, fie vrac, și, atenție!, pot să intre și vinuri false, cele evazioniste, care nu se regăsesc pe factură. De aceea, acest gol trebuie foarte bine manageriat, supravegheat, pentru a nu se înregistra efecte negative. Dorința noastră, prin sistemul trasabilității, este de a reuși să fixăm pe piață producătorii autohtoni și să luptăm împotriva evaziunii și a pieței negre. Totodată, prin asigurarea trasabilității și a bunei organizări, producătorii vor reuși să se impună mai bine pe piață”, a spus dl Boboc.

Parteneri la acest proiect au fost unii dintre cei mai mari producători de vin din România, respectiv Murfatlar, Cotnari și Recaș. „Am luat trei mari unități din țară, iar răspunsul, firește, a fost unul pozitiv, pentru că producătorii doresc să existe ordine pe piață, astfel încât să putem lupta împotriva evaziunii fiscale, a substituenților de vinuri și chiar a fraudei înregistrate prin producția neevidențiată”, a mai adăugat directorului programului. Un mesaj pe care dl Boboc a vrut să-l transmită a fost acela că proporția de vinuri ar trebui modificată, în favoarea celor roșii.

„Peste 75% din suprafața ocupată cu plantații viticole este ocupată cu struguri din care obținem vinuri albe, iar 25% cu struguri din care se obțin vinuri roșii. Trebuie să ne gândim la o schimbare a acestui raport, în sensul de a crește suprafața de vie producătoare de struguri roșii în defavoarea celor albi. Vinurile roșii au un potențial mai bun de sănătate, conțin mai puțini sulfiți și sunt mai bine percepute de consumatori. Pe de altă parte, vrem să transmitem și mesajul de vin-aliment.”

Sistemul informațional de monitorizare a trasabilității produselor vitivinicole va fi pus la dispoziția MADR, ca beneficiar al acestui proiect, iar această instituție se va ocupa de implementarea sa. „Sperăm ca acest proiect să se finalizeze printr-o implementare. Cu această ocazie, am invitat și am purtat discuții și cu cei de la Oficiul Național al Viei și Vinului, cărora vrem să le transmitem oferta noastră de colaborare, de a face un demers de continuare și de analiză practică a acestui efort financiar”, a spus dl Boboc.

Ana MUSTĂȚEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE