REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Asociatia Bio Romania, la IndAgra

15/11/2011

1 Comment

 
Picture
_Ca în fiecare an, la expoziţia IndAgra Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică „Bio România”, condusă de dl Marian Cioceanu, s-a implicat în organizarea pavilionul Eco-Agricultura. Potrivit preşedintelui asociaţiei, prezenţa firmelor din domeniu a fost nu doar una numeroasă, ci şi diversă.

„Avem cel mai mare salon din istoria participării. La expoziţie au venit producători de produse ecologice, de produse cosmetice, procesatori, comercianţi, firme de certificare etc. Sunt circa 45 de firme expozante la această ediţie”, a afirmat dl Cioceanu. Dintre participanţi la expoziţie, amintim Senator Wine, care a prezentat vinurile din gama Omnia obţinute din struguri ecologici. Actualmente, seria cuprinde trei soiuri româneşti: Fetească Neagră, Fetească Albă şi Băbească Neagră, însă pe viitor aceasta se va extinde. Din categoria produselor lactate ecologice, LaDorna a venit cu caşcaval, unt, lapte şi cremă de brânză, iar firma Hofigal a prezentat ceaiuri ecologice de passiflora, echinacee, coacăz negru, roiniţă şi cimbru. Producătorul Alexandru Vulpe a vorbit despre cătina cultivată în sistem ecologic şi desfacerea asigurată pe piaţa Germaniei. În cadrul expoziţiei au participat şi firme de consultanţă, precum Agrofood Consulting, care oferă suport pentru implementarea sistemelor de calitate şi siguranţa alimentelor în agricultura ecologică, precum şi informaţii legate de aplicarea celor mai moderne tehnologii în domeniul agricol, creşterea animalelor şi agricultură ecologică.

Consumul de produse bio rămâne încă mic
În ultimul timp, sectorul ecologic a înregistrat o creştere seminificativă. Datele furnizate de MADR arată că în anul 2010 suprafaţa totală cultivată după modul de producţie ecologic a fost de 260 mii de hectare, ceea ce reprezintă circa 2% din totalul suprafeţei agricole, înregistrându-se o creştere de 78% faţă de anul 2006. În privinţa numărului total al operatorilor înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică, în anul 2010 acesta a fost de 3.155, din care: 2.985 de producători, 88 de procesatori şi 81 de comercianţi. Pentru anul 2011, numărul operatorilor ecologici a crescut la circa 9.750. Cu toate că multe firme au început să producă ecologic, cea mai mare parte a produselor iau calea exportului pentru că nu au căutare pe piaţa internă. „În prezent, consumul de produse ecologice reprezintă numai 1% din totalul consumului de alimente. În România, cererea de produse ecologice este foarte scăzută, iar cauzele sunt multiple, printre care se regăseşte şi necunoaşterea a ceea ce înseamnă un produs ecologic”, a spus dl Cioceanu.

Proiecte privind promovarea agriculturii ecologice
În cadrul interviului, dl Cioceanu, preşedintele Asociaţiei „Bio România”, a vorbit despre programele demarate în cadrul organizaţiei, care au ca scop promovarea produselor ecologice şi sprijinirea înfiinţării de microferme ecologice. „Unul dintre programele noastre, finanţat din fonduri provenite de la Uniunea  Europeană, MADR şi asociaţie, se numeşte «Promovarea produselor ecologice în România şi Germania», are o valoare totală de 1,4 milioane de euro şi se desfăşoară
pe o perioadă de 3 ani. Pe piaţa internă dorim să facem o informare a ceea ce înseamnă un produs ecologic, să nu mai fie considerat doar un moft, ci o necesitate atât pentru sănătatea noastră, cât şi a naturii. Când mâncaţi un produs ecologic să vă gândiţi că undeva o bucăţică de teren este cultivat ecologic, fără aplicare de îngrăşăminte chimice care poluează solul şi apa freatică, unde nu se folosesc pesticide sau insecticide. În privinţa promovării pe piaţa din Germania, cu toate că există deja o tradiţie a produselor româneşti acolo, iar acest lucru se datorează şi prezenţei României la expoziţia BioFach, ne dorim să intrăm pe această piaţă nu doar cu materii prime, dar şi finite. Nu vom promova grâul românesc sau mierea la butoi, care sunt cunoscute pe această piaţă, vom promova acele produse sub brand românesc, cum ar fi laptele LaDorna, cel produs de Camilact, diferite sortimente de miere ambalată la borcane etc. Vrem să promovăm toate produsele membrilor asociaţiei. Dorim să se ştie că România are produse de mare calitate”, a afirmat dl Cioceanu. În opinia preşedintelui asociaţiei, programul va avea succes, iar sfârşitul proiectului va coincide cu noul exerciţiu bugetar al Politicii Agricole Comune, care va aduce o serie de avantaje pentru agricultura ecologică. „Noua PAC este una foarte promiţătoare pentru agricultura verde, pentru că se va orienta mai mult spre o agricultură mai prietenoasă cu mediul înconjurător”, a susţinut dl Cioceanu. Un alt proiect derulat de Asociaţia „Bio România”, finanţat de Banca Mondială prin programul Makis, constă în implementarea a 4 proiecte de microferme ecologice. „Desfăşurăm acest proiect în judeţul Alba, unde vom construi un solar de 100 mp pentru legume crescute în sistem ecologic, o stupină ecologică, un adăpost pentru 149 de găini ouătoare şi o mică fermă zootehnică, pentru 8 vaci de lapte. Ultimul proiect funcţionează şi este rentabil pentru că laptele se procesează la fermă şi tot profitul rămâne la beneficiar, nu se duce la procesator”, a afirmat preşedintele asociaţiei.

Ana MUSTĂŢEA
_
1 Comment
dana sabau link
18/11/2011 10:14:30

cum se poate promova produsele bio si ma intereseaza si vinzarea lor.de preferinta ma refer la produse le care le facem in gospodarie dupa retete traditionale ca la mama acasa.spunind asta ma refer la bulion ,zacusca,dulceturi ,compoturi,muraturi asortate la butoi,si multe altele.astept raspuns.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE