REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Asociația europeană de semințe - întâlnire anuală la Viena

15/10/2015

0 Comments

 
Picture
Antonia IVAȘCU, director executiv Alianța Industriei Semințelor din România

Alianța Industriei Semințelor din România (AISR) a participat, în perioada 11-13 octombrie 2015, la întâlnirea anuală a ESA (Asociația Europeană de Semințe), organizată în acest an la Viena (Austria).
La meetingul ESA din acest an au participat peste 900 de specialiști, dealeri, multiplicatori, amelioratori, comercianți și invitați de la asociații naționale de semințe, aparținând la 828 de companii, față de 850 de participanți câți au fost înregistrați anul trecut la Lisabona. Alături de reprezentanți din toate statele membre UE, au fost prezente: USA, Argentina, Canada, Chile, Israel, Rusia, Brazilia, India, China, Japonia și Noua Zeelandă.

În program au avut loc diverse acţiuni: întâlniri ale producătorilor şi comercianţilor de seminţe; întâlnirea secretarilor generali; întâlniri cu reprezentanți ai asociațiilor naționale; prezentarea materialelor elaborate de ESA referitoare la strategia de viitor a industriei de semințe din Europa; vizitarea spațiilor expoziționale, dar şi întâlniri în plen pe secțiuni de lucru, care au prezentat diverse materiale:

Secțiunea olaginoase, plante furajere: dezbaterile au fost pe tema noilor tehnici de ameliorare, în triunghiul dintre mediul academic, politică și ameliorare, dar și despre piața globală a oleaginoaselor - Trenduri și competiție. Secțiunea Plantele furajere și ierburi de agreement: GMO din perspectiva  culturilor furajere și ierburilor;  Biodiversitate - Protocolul de la Nagoya, dar și Concentrarea industriei pe prevenirea comerțului ilegal de semințe - Informare din frontul de luptă.
Secțiunea cereale și leguminoase: Producția ecologică - perspectiva și nevoile industriei de morărit; Producția ecologică, legislația semințelor și regulamentele UE și Proprietatea Intelectuală: rolul și experiența poliției spaniole.
Secțiunea Porumb: Biologic, cea mai bună opțiune de cultivare și Tratamentul semințelor și comunicarea către public.
Secțiunea Legume și Plante ornamentale: Protecția intelectuală a plantelor; Perspectiva sănătății plantelor, dar și Evoluția pieței semințelor prin prisma schimbărilor climatice ale mediului.
Secțiunea Cartofi: Colegiul European de ameliorare și Închiderea lucrărilor. Expozanții participanți la meetingul ESA în acest an au fost: AG, ABS, Cimbria, Damas, Germains, Hoopman Equipment, Oliver Manufacturing, Petkus Technologie, Westrup, Satake, Syngenta, Bayer, Crop Protection, Phenome Networks Ltd. Standurile de prezentare ale companiilor Bayer și Syngenta, extrem de bine organizate, au atras în permanență un public larg.

ESA 2020 - privire strategică

Board-ul ESA a discutat și a decis asupra tematicii ca structură, management și comunicare în legătură cu prioritățile anilor ce vin. Secretarul general ESA, Garlich Von Essen, a prezentat cadrul, principalele considerații, rezultatele și deciziile principale ale strategiei revizuite pentru ESA până în anul 2020. ESA dorește îmbunătățirea imaginii și a comunicării prin dezvoltarea politicii mesajelor pentru îmbunătățirea cooperării și sprijinirea sectorului semințe al UE. Membrii ESA vor să creeze o imagine pozitivă a industriei, să prezinte noutățile pe site-ul ESA (ex.: recolta lunii, care este aleasă de publicul larg). Colaborarea cu asociațiile naționale este percepută ca o componentă importantă pentru successul ESA. S-a pus mult accentul pe comunicare-inovare și pe modul de abordare în viitor al acțiunilor ESA, având în vedere faptul că aceasta colaborează cu multe asociații profesionale: ISF, NAS, RAS, CLI, CIOPORA etc. ESA este și trebuie să fie generatoare de idei, colaborând cu toate asociaţiile naționale, trebuie să arate publicului contribuția sa la biodiversitate și totodată să fie transparentă, pentru a ajunge la nivelul fermierilor. Au mai fost discutate noile tehnici de ameliorare a plantelor, reglementările privind agricultura ecologică a UE, importanţa sectorului semințelor în UE. În acest sens, a fost propusă o nouă formulă „Seed ambasador“ (ex.: pentru ierburi de gazon să fie propusă o echipă de fotbal cunoscută), prin care să fie explicată publicului larg noțiunea de Sămânță. Au fost prezentate prioritățile strategice ale ESA pentru perioada până în 2020. În plen, a fost prezentat materialul „Efecte socioeconomice și beneficiul adus de ameliorarea plantelor în Europa“, care a redat rezultatele preliminare ale unui studiu. În cadrul Adunării Generale, Ministerul Agriculturii din Austria a adresat un cuvânt de bun venit participanților. Asociațiile europene de semințe și-au propus să îmbunătățească metodele de comunicare și să contribuie mai eficient pentru o mai bună vizibilitate în UE, dar și la nivel național. Un capitol aparte a avut sectorul de cercetare-inovare, în cadrul căruia au fost prezentate și eforturile de implementare ale proprietății intelectuale.

Un material deosebit de interesant a fost prezentat de Austria, care a evidențiat extinderea atacului de Diabrotica în peste 23% din suprafețele dedicate porumbului. Dăunătorul s-a dovedit deosebit de polifag, putând fi întâlnit pe culturile de floarea-soarelui, flori ornamentale, viță-de-vie, dovlecel, salată. A fost recomandată rotația culturilor de porumb cu soia, sorg, rapiţă. Din România, companiile Probsdorfer, Summit Agro, ITC, Ciproma, Agrosel, Ghesafttarding, Procera au avut participanți la acest eveniment. AISR a avut diverse discuții privind activitatea asociației cu: Assosementi (Italia); Greek Seed Trade Association (Grecia); Union Francaise des Semences - UFS (Franţa); TSUAB (Asociația de semințe) (Turcia); ANSEME - Portuguese Seed Association (Portugalia); ANOVE (Spania).
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE