REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Asocierea are un rol important în eficientizarea activităţii agricole

15/4/2017

0 Comments

 
Picture
În cadrul evenimentului organizat de CCIFER la începutul lunii martie s-a desfăşurat un atelier de lucru privind sistemele de producţie în agricultură pentru a descoperi cum pot fermierii să producă mai bine şi să vândă mai eficient producţia primă.


Evenimentul a reunit reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, ai fermierilor, procesatorilor, băncilor comerciale şi ai firmelor furnizoare de inputuri pentru agricultură. Workshop-ul dedicat sectorului de cultură mare a fost moderat de dna Alina Creţu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), care a făcut apel la unitate pentru obţinerea unui scop comun, acela de progres în agricultură. „Pentru noi, ca organizaţie profesională, este foarte important ca dialogul între diferiţii parteneri să fie cât mai frecvent şi cât mai constructiv. Este foarte uşor să ne plângem unii de alţii, fermier vs procesator sau fermier vs trader sau de partea cealaltă vs furnizori de diferite inputuri. Cazul ideal este atunci când găsim o cale de comunicare şi când realizăm că doar împreună avem de câştigat.

Fermierii au nevoie de informaţie. Noi oferim informaţie şi consultanţă pentru membrii noştri. Încercăm să testăm tot ceea ce înseamnă inputuri agricole. Am început cu partea de genetică şi sperăm să continuăm această activitate deoarece membrii fondatori ai acestei organizaţii au considerat că au ajuns la un nivel la care vor să vadă cum se comportă produsele pe care le achiziţionează şi le testăm într-un mediu, spunem noi, aproape ştiintific, pentru că ne interesează cercetarea aplicată. Dacă vorbim despre a produce mai bine cu scopul de a vinde mai bine, la nivel european avem astăzi foarte multe resurse, avem facilităţi şi avem şi restricţii. Fiecare dintre jucătorii din această piaţă, fie că vorbim despre fermieri, fie că vorbim despre partenerii acestora sau instituţiile publice au la dispoziţie aceste instrumente pe care ni le oferă UE şi de foarte multe ori depinde de noi dacă ştim să căutăm performanţa acolo unde trebuie, dacă ştim să ne organizăm şi dacă ştim să căutăm soluţiile cât mai aproape de noi“, a afirmat dna Creţu.

Beneficii economice şi agronomice Referitor la asocierea agricultorilor şi beneficiile organizării în comun, cu precădere la cumpărarea de inputuri agricole, a vorbit şi dl Nicolae Sitaru, fermier şi preşedinte al unei forme asociative. „Fermierul poate să se asocieze şi poate să facă împreună cu ceilalţi ca lucrurile să meargă mult mai bine. Unii au făcut cooperative care funcţionează, alţii au vrut să îşi păstreze independenţa decizională şi au făcut asociaţii, care unele funcţionează, dar altele nu şi ar trebui să se gândească la ce avantaje au dacă sunt asociaţi cu adevărat. Punctul meu de vedere, ca membru fondator al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa şi al APPR, este că ambele asociaţii mă ajută foarte mult în fermă. Ca să producem mai bine trebuie mai întâi să ne uităm nu numai la partea de venituri, dar şi la cheltuieli, pentru că, dacă produc scump se poate să nu vând scump şi atunci trebuie să mă gândesc cum să produc ca să fiu eligibil la vânzare şi să obţin profit. Noi am făcut o asociaţie la nivelul judeţului Ialomiţa, care s-a întins şi prin judeţele vecine şi facem lucruri împreună, în sensul că cumpărăm împreună inputurile necesare.

Anul acesta am obţinut un discount mediu de 47,7% la produsele fitosanitare şi de 37,6% la seminţe. Prin asociere şi cumpărarea în comun, cheltuiala unui fermier pe hectar este mult mai mică decât a unuia care nu face parte dintr-o asociaţie“, a declarat acesta. Potrivit dlui Sitaru, asocierea este benefică şi atunci când aceasta are un scop tehnic, de testare a diferitelor produse agricole astfel încât să alegi cele mai potrivite soluţii pentru ferma agricolă. „Un grup de 26 de membri fondatori au pus bazele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România pentru că am vrut să avem un instrument bun prin care să ştim care sunt cei mai productivi hibrizi de porumb pe care putem să-i cultivăm în condiţiile din fermele noastre. Prin asociere reuşeşti să cumperi mai ieftin inputurile necesare şi poţi afla ce hibrizi poţi să alegi pentru a produce mai bine. Cu privire la o mai bună valorificare a producţiei agricole, dl Sitaru a declarat: „Deşi mulţi fermieri se plâng că traderii sunt răul agricultorilor, mie mi-ar plăcea să avem cât mai mulţi în piaţă pentru că atunci libertatea noastră de alegere ar fi mai mare, competiţia între ei ar creşte şi am avea posibilitatea de a obţine un preţ mai bun. Uneori am reuşit ca asociaţie să vindem împreună, aşa cum şi cumpărăm împreună, dar la vânzare este puţin mai greu pentru că sunt situaţii total diferite de la fermier la fermier legate de calitate şi de momentul în care alegi să vinzi. Unii dispun de spaţii de stocare, iar alţii nu şi atunci intervine o problemă legată de vânzarea în comun, dar se pot face multe lucruri împreună în beneficiul nostru“, a mai afirmat dl Sitaru.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE