REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Aspecte tehnice privind pregătirea patului germinativ în primăvară

15/11/2020

0 Comments

 
Picture
Pentru a obţine o răsărire uniformă a culturilor agricole fermierii trebuie să ţină seama de mai multe aspecte tehnice privind pregătirea terenului agricol în vederea semănării. Modul în care este lucrat pământul pentru înfiinţarea culturilor prăşitoare este important deoarece influenţează performanţa acestora.
„Se spune că este necesar «pat tare şi plapumă moale» pentru a asigura o bună germinare a seminţelor. Prin «plapumă moale» înţelegem faptul că solul trebuie să fie afânat şi mărunţit în partea superioară a acestuia, până la adâncimea de semănat, iar prin «pat tare» înţelegem că solul trebuie să fie aşezat pe adâncime astfel încât sămânţa să fie în contact cât mai strâns cu solul pentru o bună dezvoltare a sistemului radicular şi o absorbţie eficientă a apei şi nutrienţilor“, a afirmat Lucian Stănescu, director de vânzări Cesivo Agricultura. Potrivit acestuia, prin pregătirea necorespunzătoare a patului germinativ germinarea seminţelor este afectată, iar acest lucru conduce la o răsărire eşalonată a tinerelor plăntuţe şi o densitate neuniformă a culturii agricole. Efectele negative se vor putea observa pe tot parcursul perioadei de vegetaţie şi, în final, în producţiile realizate. În practică se întâlnesc situaţii foarte diferite în pregătirea patului germinativ, în funcţie de: umiditatea solului (atât la suprafaţă, cât şi în adâncime); tipul de sol lucrat (argilos, nisipos, etc.); sistemul de lucrări a solului utilizat (clasic sau minimum tillage).

„Cele două combinatoare pe care le prezint acoperă cu succes toate situaţiile prezentate. Astfel, combinatorul Cultirapid R-Line este un utilaj extrem de inovativ pentru prelucrarea solului şi pentru pregătirea patului germinativ. Acesta se prezintă ca un utilaj foarte versatil, modular şi perfect adaptabil la multiplele exigenţe ale clienţilor. Posibilitatea schimbării diferitelor elemente de lucru garantează o versatilitate foarte ridicată, permiţând ca acest utilaj să fie ideal atât pentru lucrările de toamnă, cât şi pentru cele de primăvară. Unic în felul său, în versiunea semipurtată, este o alternativă foarte bună la grapa rotativă, deoarece asigură o reducere substanţială a costurilor de lucru, precum şi un rezultat agronomic excelent. Viteza de lucru variază între 5 şi 15 km/h. Configuraţia acestuia satisface cele mai exigente nevoi, astfel: bară de nivelare frontală, tăvălug frontal cu discuri plane şi dinţate cu diametrul de 510 mm pentru mărunţire, 2 sau 3 rânduri de organe active (în funcţie de dimensiuni: 25 x 25 sau 32 x 12), tăvălug dublu stelat pentru mărunţire. Tăvălugul stabilizator posterior este present în variante multiple (colivie -packer - inelar - cu colţi sau neted), fiind ales în funcţie de caracteristicile solului. Reglarea 
adâncimii de lucru (patent MA/AG) se face prin intermediul unui tirant central acţionat mecanic sau hidraulic. Este disponibil în varianta tractată, cu lăţimi de lucru cuprinse între 4 şi 6 m.“

Un alt utilaj care poate fi folosit cu succes în pregătirea de precizie a patului germinativ este combinatorul Cultiflex. Această maşină inovatoare şi versatilă este configurată cu diverse elemente de lucru pentru a se adapta cel mai bine diferitelor tipuri de sol şi răspunde exigenţelor clienţilor. Disponibil în ambele variante, tractat sau purtat, cu lăţimi de lucru între 4 şi 6 m, utilajul este rabatabil hidraulic şi este compus din tăvalug frontal cu bare, 4 rânduri de organe active drepte sau în formă de „S“ şi tăvălug de finisare dublu bară-şină. Este prevăzut cu sistem de prindere semănătoare în trei puncte. Bara de nivelare frontală este disponibilă pentru versiunea tractată. Acelaşi sistem, patent MA/AG, asigură reglarea adâncimii de lucru până la 20 cm, ca şi la Cultirapid R-line. „Folosirea acestor maşini asigură toate cerinţele agrotehnice la pregătirea patului germinativ, iar printre acestea se numără obţinerea unui sol afânat şi mărunţit, realizat prin puţine treceri şi pierderi reduse de apă.“ Pe piaţa autohtonă, produsele marca MA-AG din care fac parte combinatoarele Cultirapid R-line şi Cultiflex sunt puse la dispoziţia fermierilor de către dealer-ul autorizat Cesivo Agricultura.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE