REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Atlantis Flex - cea mai recentă inovaţie Bayer în controlul gramineelor la cereale

15/3/2018

0 Comments

 
Picture
La data de 8 martie a.c., Bayer România a organizat la Bucureşti evenimentul de lansare al erbicidului Atlantis Flex, ce face parte din noua generaţie de produse sulfonilureice care controlează buruienile graminee şi unele dicotiledonate în postemergenţă la culturile de cereale păioase.
Manifestarea s-a bucurat de prezenţa a peste 300 de persoane, parteneri ai companiei germane: utilizatori de produse fitosanitare şi distribuitori de inputuri pentru agricultură, atât la nivel naţional, cât şi regional. Pascal Cassecuelle, director general al Bayer CropScience România, le-a vorbit participanţilor despre problema securităţii alimentare pe fondul creşterii populaţiei globale şi implicarea companiei în creşterea randamentelor agricole cu ajutorul tehnologiilor pe care aceasta le dezvoltă. Nevoia crescândă de hrană la nivel global nu este proiectată într-un orizont de timp atât de îndepărtat, obţinerea de producţii agricole având loc într-un spaţiu limitat, ştiindu-se faptul că doar 3% din suprafaţa pământului este pretabilă pentru agricultură. Iar la acest aspect se adaugă şi fenomenul de degradare a solurilor, care anual afectează aproximativ 12 milioane de hectare. „Este nevoie de mai multă inovaţie în agricultură şi de practicarea acesteia într-o manieră durabilă“, este de părere dl Cassecuelle.

„Tehnologiile noastre contribuie la păstrarea randamentelor agricole şi la obţinerea unor producţii de calitate. Produsele de protecţia plantelor ajung în piaţă, în medie, după 11 ani din momentul în care sunt create moleculele respective şi investim 250 milioane de euro pentru ca acestea să corespundă din punct de vedere al siguranţei umane şi mediului. Avem o pasiune comună pentru ştiinţă şi agricultură, credem în agricultura modernă şi durabilă şi investim pentru ca fermierii să facă diferenţa“, a mai afirmat directorul general al companiei.

Combaterea buruienilor, abordată în mod holistic Momentul mult aşteptat de invitaţi a fost prezentarea noului erbicid lansat şi a beneficiilor acestuia. Julio Perez Catalan, director global dezvoltare erbicide, a vorbit mai întâi despre importanţa combaterii buruienilor graminee din culturile de cereale, având în vedere că acestea concurează cu plantele de cultură pentru nutrienţi, apă şi lumină, contaminează recoltele şi pot fi gazde pentru diverşi agenţi patogeni. Spre deosebire de culturile agricole, care sunt adaptate unui anumit tip de mediu, buruienile au o capacitate extraordinară de adaptare şi sunt „setate“ pe perpetuarea speciei, realizând în acest sens seminţe viabile într-un număr foarte mare. Buruienile cauzează pierderi de producţie şi cu cât densitatea lor este mai mare, cu atât eficacitatea erbicidelor trebuie să fie mai mare pentru a le combate.

Potrivit datelor prezentate, pentru a se înregistra un impact de 5% asupra recoltei nu este nevoie de un număr prea mare de buruieni, în cazul Apera spica-venti fiind suficiente între 10 şi 20 plante/mp, la Alopecurus myosuroides între 20 şi 30 plante/ mp, iar la Avena fatua 30 plante/mp. Combaterea buruienilor poate fi efectuată prin metode agrotehnice integrate, ca, de exemplu, respectarea rotaţiei culturilor şi semănatul în epoca optimă, mecanice (lucrări ale solului) şi chimice. Metoda mecanică este mai mult o măsură corectivă în tehnologiile avansate de cultivare, însă experţii Bayer încurajează abordarea holistică, ce presupune combinarea metodelor nonchimice cu cele chimice pentru a combate integrat buruienile şi a preveni apariţia rezistenţei.

„Erbicidul Atlantis Flex lansat astăzi face parte din programul privind managementul integrat al buruienilor (IWM) şi reprezintă o nouă soluţie pentru a creşte productivitatea agricolă, dar şi pentru a împiedica fenomenele de apariţie a rezistenţei buruienilor la anumite substanţe chimice.“ Potrivit unui studiu din 2013 realizat în Marea Britanie, unde s-a luat în calcul efectul măsurilor nonchimice asupra buruienilor, s-a constat că arătura scade incidenţa buruienilor cu până la 69%, iar lucrarea de erbicidare are un succes de până la 90%, însă combinată cu respectarea lucrărilor nonchimice eficienţa acesteia creşte până la 98%. „Combaterea chimică a buruienilor cu ajutorul erbicidelor ne asigură flexibilitate în aplicare, un control mai bun asupra mai multor specii de buruieni, iar produsele sunt sigure şi eficiente. Cel mai bun moment pentru combaterea buruienilor este aplicarea timpurie, pentru că atunci se obţine un control mai bun, iar buruienile au un impact mai mic asupra producţiei agricole. La cultura de cereale, recomandăm erbicidarea cât mai timpurie în primăvară pentru a limita concurenţa cu plantele de cultură“, a susţinut expertul Bayer.

Mezosulfuron -  o poveste de scucces

Având în vedere că una dintre substanţele chimice din compoziţia produsului Atlantis Flex este mezosulfuron, expertul Bayer a dorit să împărtăşească experienţa companiei în acest sens.

„Povestea substanţei active mezosulfuron în Europa, şi nu numai, este una de succes. Când am lansat-o în România existau buruieni-cheie, precum coada vulpii sau iarba vântului, şi s-a observat o eficienţă extraordinară în combaterea acestora. Am avut succes în Europa, dar ne-am dus şi pe alte pieţe unde existau alte buruieni. De exemplu, în SUA, una dintre buruienile ţintă era Vulpia spp. Mezosulfuron şi-a dovedit eficacitatea în controlul buruienilor graminee şi se foloseşte în majoritatea ţărilor unde acestea reprezintă o problemă. În 2016, aproape jumătate din culturile de cereale din Europa au fost tratate cu mezosulfuron şi aceasta, în special, pentru combaterea speciilor Avena fatua (odos) şi Bromus arvensis (obsigă). Participanţii la eveniment au putut viziona scurte filmuleţe din laborator privind eficienţa erbicidului asupra mai multor specii de buruieni, precum Apera spica-venti, Bromus, Lolium sp, Alopecurus myosuroides. „Testele din laborator sunt susţinute şi de rezultatele obţinute pe teren“, a afirmat dl Catalan.

Culturi curate fără buruieni

Ion Mutafa, director de dezvoltare în cadrul Bayer CropScience România, a prezentat pe larg produsul Atlantis Flex şi modul său de acţiune. Este un erbicid selectiv pentru combaterea în postemergenţă a unei game largi de buruieni monocotiledonate anuale şi perene şi a unor dicotiledonate anuale din culturile de cereale păioase. Cele două substanţe active, mezosulfuron şi propoxicarbazon, acţionează ca inhibitori de sinteză ai enzimei acetil lactat sintetaza (ALS). Este un erbicid sistemic, se absoarbe foarte rapid (maximum 4 ore de la aplicare), atât la nivel foliar, cât şi radicular, şi se transferă în întreaga plantă.

După aplicare, creşterea buruienilor este imediat stopată, astfel încât acestea nu mai concurează planta de cultură. Simptomele vizibile ale acţiunii erbicide se observă în primele zile după aplicare prin apariţia unor pete clorotice, prin stoparea creşterii, urmată de necroze şi deformări ale frunzelor şi lăstarilor, buruienile fiind distruse complet în 4-6 săptămâni de la aplicare în funcţie de condiţiile de creştere locale. Pentru asigurarea selectivităţii faţă de cerealele pe care trebuie să le protejeze - grâul de toamnă şi primavară, grâul durum, triticale, secară -, formularea conţine safenerul (antidot) mefenpir-dietil. Pentru completarea spectrului de buruieni cu frunză lată, specialiştii Bayer recomandă amestecul cu produsul Sekator OD.

Mod de utilizare

Produsul se aplică în postemergenţă, între fenofaza de trei frunze (BBCH 13) până la apariţia celui de al doilea nod (când acesta este la cel mult 2 cm deasupra nodului 1 - BBCH 32). Momentul optim de aplicare în relaţie cu dezvoltarea buruienilor: dicotilele sunt în faza de 2-4 frunze, iar monocotilele anuale şi Apera spica-venti (iarba vântului) sunt înainte de înfrăţire. Volumul de soluţie recomandat este de 200-400 l/ha. Pentru creşterea eficacităţii produsului, mai ales asupra speciilor dificil de combătut (Bromus sterilis), se recomandă utilizarea produsului împreună cu un adjuvant, cum este Biopower - 1 l/ha). Într-o rotaţie normală, după cereale erbicidate cu Atlantis Flex se poate semăna orice cultură succesivă necerealieră. În general, se recomandă arătură adâncă înainte de înfiinţarea culturilor ca muştar sau rapiţă de toamnă, în special după o perioada prelungită de secetă dintre momentul aplicării şi cel al înfiinţării următoarei culturi. În situaţia unor accidente în care cultura erbicidată cu Atlantis Flex trebuie întoarsă, se pot semăna cereale de primăvară, mazăre, porumb sau cartof, după o arătură adâncă. În cadrul evenimentului au luat cuvântul şi dnii Mihai Gheorghe, director comercial Bayer România, care a prezentat portofoliul de produse pentru culturile de cereale păioase, şi Sorin Daraban, director de marketing, care a susţinut o prezentare despre agricultura digitală: tendinţe şi contribuţia Bayer în acest domeniu.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE