REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

«Atunci când asculţi pământul rezultatele nu întârzie să apară»

1/5/2020

0 Comments

 
Picture
Cristian Grecu, category manager pesticide în cadrul companiei AGRII România, consideră că la această dată (n.r. - 27 aprilie) cea mai mare problemă în agricultură este seceta. În aceste condiţii, eforturile agricultorilor sunt îndreptate spre salvarea şi protecţia culturilor, acolo unde ele continuă să prezinte potenţial de producţie.
În rândurile care urmează regăsiţi câteva recomandări făcute de specialistul AGRII, precum şi informaţii cu privire la noutăţile din portofoliul companiei pentru acest an.

Cum apreciaţi la acest moment situaţia din agricultură?

În momentul de faţă provocarea cea mai mare este seceta şi cred că pandemia de COVID-19 nu a afectat atât de mult fermierii pe cât o face lipsa precipitaţiilor. Există sole cu cereale păioase care, probabil, nu îşi vor mai reveni, dar cred că dacă ploile vor veni şi vom avea 20 l/mp, chiar şi acolo unde lucrurile par grave este posibil ca situaţia să se îmbunătăţească şi culturile să fie salvate. Până când nu vin precipitaţiile nu ne este clar unde plantele sunt pierdute şi unde nu. Prognoza meteorologică anunţă ploi şi vestea bună este că vor fi pe întreg teritoriul ţării, însă mai puţin îmbucurător este faptul ca nu sunt preconizate cantităţi atât de mari pe cât ne-am dori. Este important ca în următoarele două săptămâni să vină ploile mult aşteptate. Referitor la culturile speciale, cele pomicole, seceta le-a afectat mai puţin, însă şi ele au avut de suferit pentru că după o iarnă blândă s-a înregistrat la începutul lunii martie un îngheţ timpuriu.

Ce recomandări le puteţi face fermierilor pentru a avea o bună dezvoltare a plantelor de cultură? 

Recomandăm ca produsele să fie aplicate acolo unde culturile agricole le suportă. Câteodată tratamentele care trebuie să ajute mai mult strică deoarece adaugă un stres suplimentar plantelor de cultură.

În al doilea rând, tratamentele nu trebuie să se limiteze numai la produsele de protecţia plantelor de genul fungicidelor, insecticidelor şi erbicidelor, ci ar trebui să cuprindă şi produse de tipul fertilizanţilor foliari şi adjuvanţilor - ce îmbunătăţesc preluarea substanţelor active în plante. Fertilizanţii foliari împreună cu îngrăşămintele chimice de bază asigură plantelor hrana, iar biostimulatorii le provoacă foame de substanţe nutritive. Întotdeauna trebuie să existe un echilibru, în sensul că dacă aplicăm biostimulatori trebuie să avem grijă să le asigurăm plantelor hrana necesară, altfel le supunem unui stres suplimentar. Foarte important este să nu se renunţe la aplicarea erbicidelor preemergente în culturile de porumb şi floarea-soarelui. La porumb, în condiţiile în care erbicidul îşi face efectul, cultura va avea capacitatea de a creşte producţia, cunoscându-se faptul că este sensibil la îmburuienare încă din primul stadiu de dezvoltare. Aşadar, este important să menţinem culturile curate de buruieni. Erbicidarea preemergentă şi postemergentă reprezintă reţeta de succes pentru obţinerea profitului.

În urma acestor lucrări se obţin atât avantaje economice, cât şi de producţie. Erbicidele pe care noi le recomandăm conţin diferite substanţe active, precum S-metolaclor, pendimetalin etc. Sunt produse cu denumiri comerciale ca Dual Gold 960 EC, Gardoprim Plus 
Gold 500 SC sau Sharpen 40 SC - un produs pe care noi îl promovăm.

Un erbicid nou în portofoliul nostru este Falstar, ce conţine mesotrione şi poate fi aplicat la porumb atât în preemergenţă, cât şi în postemergenţă. Are flexibilitate atât în ce priveşte perioada de aplicare, cât şi la asocierea cu alte produse. De exemplu, se poate utiliza împreună cu un produs pe bază de dicamba sau nicosulfuron, în funcţie de spectrul 
de buruieni. Consider că acest erbicid nu ar trebui să lipsească din fermă.

O altă noutate este erbicidul Kaltor, ce conţine substanţele active dicamba şi nicosulfuron. Se aplică în postemergenţă şi combate atât buruienile dicotiledonate, cât şi pe cele graminee, cum este costreiul. Are însă o limitare în privinţa aplicării - porumbul trebuie să fie până în faza de şase frunze. Având în vedere că este un erbicid solid, se aplică cu un adjuvant - se vinde împreună cu Anngro.


Ce ne puteţi spune despre protecţia culturii de floarea-soarelui?

În următoarea perioadă sunt foarte importante tratamentele cu produse fungice, iar acestea trebuie să se facă din timp pentru a fi mai uşor de aplicat, când talia plantelor nu este foarte mare. Dacă la culturile de cereale majoritatea echipamentelor permit aplicarea tratamentelor fitosanitare până înainte de recoltare, în cazul florii-soarelui există o limitare deoarece aceasta creşte destul de mult. Sunt foarte multe boli specifice acestei culturi: putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), mana (Plasmopara helianthi), putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea), septorioza (Septoria helianthi) etc.

Ce nevoi au în această perioadă culturile de toamnă? 

În iarnă spuneam că la cultura de cereale păioase va fi necesară aplicarea unui fungicid suplimentar pentru că iarna a fost blândă. Aşadar, mă aşteptam la efectuarea a patru tratamente cu fungicide. Este posibil ca în aceasta perioadă de o lună de stagnare să se fi sărit un tratament din cele patru. Chiar şi aşa tot mai rămân destule de efectuat. Primul tratament s-a aplicat cu siguranţă, iar acum ne gândim la cel de-al doilea, când trebuie avută în vedere combaterea unui spectru mai larg de boli. De aceea, noi recomandăm folosirea unor produse de protecţia plantelor care conţin o combinaţie de substanţe active. De exemplu, fungicidul poate să conţină triazoli şi strobilurine pentru a acţiona asupra întregului complex de boli foliare şi ale spicului. Un produs care a dat rezultate foarte bune în loturile noastre de testare este Mollis 450 SC.

În cazul culturii de rapiţă mă aştept să avem probleme cu dăunătorii pentru că în anii secetoşi este câteodată invazie de dăunători. Uniunea Europeană a eliminat o serie de substanţe active care acţionau asupra insectelor dăunătoare, reducând considerabil soluţiile aflate la dispoziţia fermierilor, putând fi utilizate doar produse pe bază de piretroizi. Produsele comerciale au diferite formulări şi conţin diverse substanţe active, care însă fac parte din aceeaşi grupă chimică. Tratamentele cu produse ce conţin substanţe piretroide trebuie aplicate 
în anumite condiţii, ştiindu-se faptul că umiditatea scăzută, razele solare şi temperatura ridicată pot afecta eficienţa acestora, fie direct, fie indirect prin faptul că insecta stă ascunsă. Produsele din grupa piretroizilor au acţiune de contact şi atunci este important ca în momentul în care se efectuează tratamentul dăunătorul să fie activ.

Portofoliul AGRII conţine o gamă variată de fertilizanţi foliari şi biostimulatori. Ce recomandări faceţi pentru utilizarea acestora?

Avem fertilizanţi foliari din gama FoliQ dedicaţi fiecărei culturi în parte şi sfatul nostru este să fie folosiţi la fiecare tratament. De asemenea, este bine ca de fiecare dată să se adauge în soluţia de stropit şi adjuvanţi, chiar dacă condiţiile climatice sunt perfecte, întrucât pot exista şi erori de aplicare, de pildă de natură tehnică, care pot limita eficienţa produselor utilizate. Dacă situaţia din câmp o cere este bine să se folosească şi un biostimulator, cum ar fi Comcat. În gama fertilizanţilor foliari avem şi noutăţi: Megafert şi Megasol. Aceste produse conţin în diferite procente macroelemente (azot, fosfor, potasiu) şi microelemente esenţiale (cupru, sulf, zinc, bor etc.).

Ştim că în această perioadă aţi venit în sprijinul agricultorilor prin oferirea gratuită a serviciului digital RHIZA. Despre ce este vorba?

Pe lângă comercializarea de inputuri pentru agricultură, AGRII vine în întâmpinarea fermierilor cu câteva instrumente suplimentare. Nimeni nu are produse secrete sau surse unice de a obţine anumite produse. Motivul pentru care un fermier obţine producţii mai mari şi altul mai mici, excluzând condiţiile pedoclimatice specifice zonei unde îşi desfăşoară activitatea, este modul în care sunt aplicate produsele de protecţia plantelor şi fertilizanţii. Succesul depinde de cunoaşterea exactă la un anumit moment a situaţiei din sola cultivată. Noi oferim serviciul digital RHIZA care permite, chiar şi pe suprafeţe mari, o vedere atât de ansamblu, cât şi în detaliu a ceea ce se întâmplă în timp real în câmp. Problemele produse de secetă, băltirile, carenţele de nutriţie, diferite fenomene biotice şi abiotice etc care afectează cultura sunt acum uşor de urmărit. Fermierii pot sta în faţa computerului şi pot avea acces la nişte informaţii pe care înainte ori nu le puteau culege, ori trebuia să străbată cu piciorul sute de hectare pentru a le obţine. Noi oferim acces gratuit la serviciul RHIZA tocmai pentru a ajuta fermierii în această perioada în care libertatea de mişcare este redusă. Scopul este obţinerea de recolte bune şi profit. Fermierii încep să înţeleagă valoarea serviciului atunci când îl folosesc. El poate fi folosit în luarea unor decizii imediate şi practice. Dacă înainte, cu ajutorul sistemelor GPS, urmăreau modul în care lucrează tractoarele (viteza, consumul de combustibil etc.), acum fermierii încep să se intereseze şi de alte aspecte: carenţele plantelor, estimări de producţii etc.

În agricultură, de-a lungul timpului, ne-am întâlnit cu multe situaţii însă atunci când „asculţi“ pământul şi nevoile culturilor rezultatele nu întârzie să apără. Pentru fermierii care au acţionat corect şi au investit rezultatele au fost bune sau mai bune comparativ cu cei care nu au făcut ce a trebuit, când a trebuit. Nu spun că trebuie să riscăm, ci să ne asumăm unele lucruri astfel încât să avem şansa să facem producţii şi profit. Nu am cum să câştig dintr-o cultură dacă nu o înfiinţez, nu am cum să obţin profit dacă nu fac tratamente. Contează foarte mult să ştim ce aplicăm, când aplicăm. Pentru asta există specialiştii Agrii care au fost şi sunt în permanent contact cu fermierii şi le oferă consultanţa de care au nevoie.

Ana IONIŢĂ


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE