Avantajele utilizarii generalizate a semintelor certificate in agricultura moderna romaneasca15/3/2013 Antonia IVAŞCU, Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) Opt companii de renume, româneşti şi internaţionale, cu activitate şi expertiză îndelungată în domeniul cercetării, ameliorării, producerii şi comercializării seminţelor cu genetică superioară au hotărât să promoveze în comun şi să susţină utilizarea seminţelor certificate, în scopul creşterii producţiei agricole din România. Aceste companii (Biocrop, Caussade, Euralis, KWS, Limagrain, Monsanto, Pioneer, Syngenta) îşi propun să vină alături de fermierii români şi să demonstreze practic, prin loturi demonstrative, capacitatea productivă ridicată a seminţelor certificate, în comparaţie cu „sămânţa din hambar”. Astfel, în luna octombrie 2012, ele au fondat Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR).
Oamenii de ştiinţă, dar şi fermierii din ţări cu agricultură avansată au constatat şi au arătat că sporirea producţiei agricole este determinată, în mare măsură, de calitatea seminţelor utilizate la însămânţarea suprafeţelor destinate producţiei. Cercetătorii, dar şi cultivatorii români s-au convins în ultimi ani, pe baze ştiinţifice, că sămânţa de calitate, care posedă valoare genetică şi biologică, puritate varietală şi fizică, indici ridicaţi de germinaţie, sănătate şi vigoare, contribuie nemijlocit la sporirea producţiei agricole. Obţinerea unor seminţe cu însuşiri calitative superioare este condiţionată de cercetarea ştiinţifică asiduă în domeniul seminţelor, care constă în cunoaşterea bazelor teoretice ale geneticii vegetale, ameliorării plantelor şi producerii de seminţe, dar şi în cunoaşterea aprofundată şi aplicarea în această activitate a unor metode moderne de selecţie conservativă. În acest sens, este necesară menţinerea permanentă a structurii genetice şi valorii biologice la nivelul iniţial al soiurilor, liniilor parentale şi hibrizilor de plante agricole, precum şi aplicarea de tehnologii specifice procesului de producere, prelucrare şi păstrare a seminţelor. Şi Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) susţine ideea că aceste cunoştinţe ştiinţifice trebuie aplicate la nivel optim pe întregul proces de producere a seminţelor, atât pentru soiuri, în cazul plantelor autogame, cât şi în cazul hibrizilor obţinuţi prin încrucişarea liniilor parentale valoroase, în cazul plantelor cu multiplicare alogamă. Demersul începe cu selecţionarea liniilor parentale valoroase în cadrul varietăţilor şi studiul acestora în câmpurile de selecţie conservativă din care se obţine sămânţa amelioratorului, până la asigurarea necesarului de sămânţă certificată (C1), cu care se însămânţează culturile pentru consum. Acest proces durează, de regulă, 5-6 ani, timp în care se organizează loturile semincere: câmpurile de menţinere (1-3 ani), câmpurile de prebază (1-2 ani), loturile pentru producerea de sămânţă de bază (1 an) şi cele pentru obţinerea de sămânţă certificată (C1). Pe întregul parcurs al acestui proces, genotipurile pot fi supuse permanent influenţei unor factori biotici sau abiotici, cum ar fi: factorii genetici, biologici, ecologici şi de cultură, dar şi altor factori, cum ar fi amestecurile mecanice în diferitele faze ale acestui proces etc., cauze care pot contribui la diminuarea valorii iniţiale a soiurilor, ducând, în cele din urmă, la scăderea calităţii seminţelor, precum şi la deprecierea capacităţii de producţie a soiurilor. Aceste influenţe pot fi însă preîntâmpinate sau chiar înlăturate dacă sunt cunoscute cauzele care le generează, precum şi cele care apar inerent în cursul procesului de producere, prelucrare şi comercializare a seminţelor. Aplicarea acestui complex de măsuri specifice poate face din sămânţă un factor real de creştere a producţiei agricole şi, în acelaşi timp, de asigurare a calităţii acesteia. Este clar că în cazul nerespectării uneia sau mai multor cerinţe din acest proces se diminuează, mai mult sau mai puţin, efectul benefic al influenţei pozitive a seminţelor ca factor important de producţie. Cunoştinţele acumulate de amelioratorii profesionişti, cu tradiţie în acest domeniu, sunt deosebit de utile multiplicatorilor care se ocupă nemijlocit de producerea, prelucrarea şi comerţul cu seminţe, dar şi fermierilor, că le folosesc direct pentru semănat în câmpurile comerciale. În acest sens, AISR doreşte să canalizeze şi să faciliteze transmiterea informaţiilor despre calitatea seminţelor certificate la fermieri, pentru a contribui la perfecţionarea permanentă a acestora. S-a constatat că, prin creşterea producţiilor obţinute din seminţe certificate de calitate, se rentabilizează implicit şi costul seminţelor, deci şi investiţia efectuată la începutul anului, iar prin utilizarea de varietăţi noi cu potenţial genetic superior fermierii beneficiază rapid de avantajele noiilor tehnologii, precum şi de utilizarea optimizată a celorlalte inputuri din agricultură. Conform Legii 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi testarea şi înregistrarea soiurilor de plante, republicată în 2011, sămânţa certificată înseamnă categoria de sămânţă standard care se supune unui control oficial în postcontrol pentru verificarea identităţii şi purităţii varietale. În fapt, sămânţa certificată se referă la: - în cazul hibrizilor, sămânţa produsă în loturi de hibridare din sămânţa de bază şi care este destinată producerii de recoltă pentru consum uman, animal sau pentru industrializare; - în cazul soiurilor, sămânţa produsă direct din sămânţa de bază pentru reînmulţiri sau pentru consum şi care satisface cerinţele impuse de reglementările în vigoare specificate pentru seminţele certificate; - sămânţa care, la cererea autorului sau a menţinătorului, poate fi obţinută dintr-o sămânţă de prebază. Toţi fermierii trebuie să fie conştienţi şi siguri că prin utilizarea seminţelor certificate îşi asigură cele mai bune şanse de a obţine producţia scontată, folosind în acest fel mult mai bine suprafeţele arabile disponibile. Când vorbim despre seminţe certificate, trebuie în fapt să ne gândim la un întreg lanţ de proceduri oficiale, cum sunt testarea soiurilor în condiţiile pedoclimatice ale României, înregistrarea acestora în Catalogul Naţional Oficial şi/sau în Catalogul UE, urmate de certificarea în sine a seminţelor de-a lungul procesului de multiplicare. Înregistrarea varietăţilor vegetale se referă la proceduri standard acreditate pe întreg teritoriul Europei, care se aplică începând cu anul 2007 şi în ţara noastră. Seminţele de varietăţi ameliorate de firme specializate, soiuri şi hibrizi, fac sistematic obiectul unui proces de testare oficială, multianuală şi multilocaţii, a originalităţii şi identităţii varietale (testul DUS - distinctibilitate, uniformitate, stabilitate) şi a valorii tehnico-agronomice, prin depăşirea relevantă a „martorilor”, care sunt varietăţi consacrate în plan comercial în piaţa respectivă (testul VAU - valoare agronomică şi de utilizare). După trecerea cu succes prin acest proces complex de testare, derulat sub supravegherea organismelor naţionale abilitate în acest sens, varietăţile valoroase sunt înscrise în Catalogul Naţional Oficial, fapt ce dă dreptul, pentru ţările din UE, deci şi României, ca varietatea respectivă să fie înregistrată direct şi în Catalogul Comun European al Varietăţilor Vegetale, ceea ce deschide posibilitatea comercializării în toate cele 27 de ţări ale Uniunii. Această înregistrare garantează dreptul intelectual al amelioratorului asupra varietăţii respective. În ceea ce priveşte certificarea seminţelor, este vorba de procesul tehnologic prin care seminţele varietăţilor valoroase înregistrate în Catalogul Naţional Oficial sunt controlate de oficialităţi în timpul producţiei agronomice, precum şi ulterior în uzinele de condiţionare, pentru garantarea purităţii genetice şi purităţii varietale. Certificarea purităţii genetice înseamnă garanţia, pentru fermierul cultivator, că doza de seminţe achiziţionată de la furnizorul producător de seminţe conţine în proporţie covârşitoare doar seminţele varietăţii înregistrate oficial şi menţionate de producător pe sac (ex.: la porumb, nu sub minimum de 95%). Certificarea purităţii varietale garantează cultivatorului faptul că doza de seminţe nu conţine în nici un caz seminţe de alte plante, cum ar fi buruienile şi paraziţii, peste dozele maxime admise, care sunt foarte stricte (ex.: valoarea maximă admisă la grâu - 0,2%). În procesul de certificare, un alt parametru calitativ deosebit de important determinat şi garantat de oficialităţile abilitate este nivelul de germinaţie, care trebuie să se situeze întotdeauna peste limitele minime admise (ex.: germinaţia minimă legală la floarea-soarelui - sub 85%). Toţi parametrii procesului de certificare sunt menţionaţi într-un certificat de calitate, care trebuie transmis cultivatorului. Atât înregistrarea oficială a varietăţilor, cât şi certificarea seminţelor acestora sunt procese interdependente care garantează cultivatorilor că seminţele însămânţate de ei întrunesc în realitate toţi parametrii calitativi necesari pentru înfiinţarea unei culturi cu şanse garantate de succes. Sămânţa certificată reprezintă o sămânţă de calitate superioară, care are o serie de avantaje clare, comparativ cu sămânţa necertificată. Sămânţa certificată trebuie să fie însoţită de un certificat de calitate, unde fermierul poate găsi valori exacte ale germinaţiei, purităţii, MMB. În cazul seminţei certificate, germinaţia boabelor este la nivel optim, putând fi astfel precalculată cu precizie densitatea necesară. Sămânţa certificată dă siguranţa obţinerii unor producţii stabile din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Trebuie să amintim câteva dintre obiectivele către care AISR doreşte să orienteze atenţia cultivatorilor români: - utilizarea seminţelor certificate asigură premisele obţinerii unor producţii crescute şi stabile în condiţii climatice tot mai dificile din ultimii ani din ţara noastră; - prin utilizarea seminţei certificate se garanteză menţinerea structurii genetice şi biologice iniţiale a varietăţii şi astfel se asigură şi semănarea unor seminţe cu capacitate foarte bună de germinare; - seminţele certificate au indici ridicaţi de puritate varietală, valoare culturală şi stare sanitară, care concură la sporirea producţiei şi, implicit, la creşterea calităţii producţiei; - folosirea seminţelor certificate permite raţionalizarea folosirii inputurilor în agricultură şi a celor mai eficiente tehnologii de înfiinţare şi întreţinere a culturilor; - folosirea seminţelor certificate duce în mod implicit la un control mai bun împotriva bolilor şi al buruienilor, prin utilizarea varietăţilor cu genetică superioară, tot mai rezistentă şi mai adaptată; - prin folosirea seminţei certificate fermierii au de fapt acces la un sistem internaţional standardizat de calitate, prin controlul şi inspecţia oficială a seminţelor; - seminţele certificate sunt urmărite pe tot traseul de multiplicare, în acest mod reducându-se mult riscurile de achiziţionare de sămânţă contrafăcută; - o dată cu sămânţa certificată, sunt oferite de către companii şi servicii de consultanţă tehnologică gratuite, prin specialişti de înaltă calificare. Este de la sine înţeles că dezvoltarea unei economii agrare moderne în România este bazată pe tehnologii competitive, de ultimă oră, majoritatea beneficiilor urmând a fi aduse agriculturii în următorii ani, inclusiv prin utilizarea generalizată a seminţelor certificate, ceea ce va duce în mod direct şi la creşterea veniturilor agricultorilor români. Vor apărea astfel noi oportunităţi pentru România de a concura pe piaţa internaţională, prin obţinerea unor producţii definite prin parametri calitativi deosebiţi (ex: uleiuri oleice) sau superiori (ex: grâu panificabil). AISR susţine ideea că utilizarea seminţelor certificate, cu un înalt standard de calitate şi potenţial productiv, va reconforta încrederea fermierilor în posibilităţile reale ale agriculturii noastre de a aduce profit şi va contribui la recunoaşterea ţării noastre pe pieţele materiilor prime şi produselor agricole transformate din regiune şi la nivel mondial. Vă invităm să participaţi la vizionarea loturilor demonstrative de porumb hibrid ale AISR de la SCDA Caracal şi Dulceşti - Tg. Neamţ de-a lungul întregului ciclul vegetativ, de la însămânţare şi până la recoltare, în septembrie 2013. În aceste loturi vor sta faţă în faţă „sămânţa certificată” şi „sămânţa din hambar”.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|