REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Avantajele utilizarii semintei certificate - momentul recoltarii

15/11/2013

0 Comments

 
Picture
Faţă în faţă, sămânţa certificată cu sămânţa din hambar! Momentul adevărului! Octombrie, luna de recoltat porumbul şi de pus în balanţă rezultatele producţiei în loturile demonstrative!

Încă de la înfiinţarea asociaţiei Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR), în anul 2012, cele nouă companii de renume internaţional (Biocrop, Caussade Semences, Euralis, KWS, Limagrain, Maisadour, Monsanto, Pioneer, Syngenta) cu activitate şi expertiză îndelungată în domeniul cercetării, ameliorării, producerii şi comercializării seminţelor cu genetică superioară au hotărât să aibă ca scop principal promovarea şi susţinerea utilizării seminţelor certificate, în scopul creşterii producţiei agricole din România, ne explică Antonia Ivaşcu, secretar general al AISR. În acest sens, AISR a înfiinţat loturi demonstrative, unde s-a putut vedea capacitatea productivă ridicată a „seminţei certificate”, în comparaţie cu „sămânţa din hambar”.

Asociaţia, ne informează Antonia Ivaşcu, susţine şi promovează în rândul fermierilor români necesitatea utilizării seminţelor certificate, în scopul obţinerii unei producţii mari şi de calitate, cunoscut fiind faptul că soiul, dar mai ales calitatea seminţei, influenţează într-o măsură foarte mare productivitatea şi calitatea producţiei. Mai mulţi fermieri au asistat, în luna octombrie, la prelevarea probelor şi cântăriri în unul dintre aceste loturi, în localitatea Luica, judeţul Călăraşi. „Am discutat împreună cu fermierii prezenţi şi am evidenţiat faptul că sămânţa de calitate posedă valoare genetică şi biologică, puritate varietală şi fizică, indici ridicaţi de germinaţie, MMB şi MH, sănătate şi vigoare, caracteristici care contribuie la sporirea producţiei agricole”, comentează Antonia Ivaşcu rezultatele din teren.

Diferenţele mari între lotul înfiinţat cu „sămânţă certificată” în comparaţie cu „sămânţa din hambar” au fost înregistrate în cazul producţiei, care la sămânţă certificată a fost de 8.392 kg/ha. Producţia pe lotul cu sămânţă necertificată a fost doar de 1.070 kg/ha, deci de aproape opt ori mai mică. În ceea ce priveşte umiditatea, nu au fost înregistrare diferenţe semnificative (16,5 la sămânţă certificată şi 16,7 la cea necertificată). Secretarul general al AISR menţionează că încă de la semănare au existat diferenţe în ceea ce priveşte calitatea seminţelor, cele certificate fiind produse, prelucrate şi păstrate conform procedurilor de certificare, pe când cele din hambar au fost neselectate, cu spărturi, practic un amestec de seminţe.

Tehnologia de cultură aplicată a fost aceeaşi pentru ambele categorii de sămânţă, deci diferenţele de producţie s-au datorat doar calităţii seminţelor în sine. Loturile nu a fost irigate. Informarea fermierilor despre calitatea seminţelor certificate a avut scopul de a contribui la perfecţionarea permanentă a tehnologiei de cultivare a seminţelor de calitate. În acest sens, AISR sprijină recunoaşterea certificării oficiale a seminţelor şi utilizarea lor în producţie. S-a constatat că prin creşterea producţiilor obţinute (aşa cum este cazul lotului de la Luica, unde producţia este de opt ori mai mare în cazul seminţelor certificate faţă de seminţele necertificate) se acoperă implicit şi costul seminţelor, deci şi investiţia efectuată la începutul anului.

„Fermierii trebuie să fie conştienţi şi siguri că prin utilizarea seminţelor certificate îşi asigură calitatea seminţei şi în mod clar şi producţia scontată, folosind în acest fel mult mai bine suprafeţele arabile disponibile”, ne informează Ivaşcu. „La porumb, cultivarea din hambar presupune utilizarea automată de material genetic degradat, fiind vorba de generaţia a doua (minimum) a unui hibrid, afectată puternic de segregarea caracterelor valoroase, deci randamente diferite şi neomogene de la plantă la plantă”, ne relatează Florin Constantin, preşedinte AISR.

Un alt lot a fost înfiinţat la SCDA Caracal, unde în momentul recoltării, din cauza condiţiilor climatice defavorabile, lotul nu a mai putut fi prezentat. Diferenţele s-au observat încă înainte de semănare, seminţele necertificate fiind netratate, neuniforme, cu boabe sparte şi multe impurităţi. Nu au fost făcute intervenţii tehnice pentru a dezavantaja lotul cu sămânţă necertificată. Ambele loturi au fost semănate după floarea-soarelui. Încă de la răsărire s-a observat o diferenţă considerabilă, lotul cu sămânţă necertificată având o densitate foarte mică. Ca lucrări tehnologice, au fost executate arătura de toamnă, la 27-30 cm, două discuiri şi o trecere cu combinatorul. La pregătirea solului s-au încorporat 250 kg/ha îngrăşăminte complexe (20.20.0).

Semănatul s-a efectuat la data de 25 aprilie, iar răsărirea s-a înregistrat pe 4 mai. Apariţia paniculului a fost semnalată la data de 24 iunie la sămânţa certificată şi doar în 30 iunie la cea necertificată. În vegetaţie s-au aplicat 250 kg/ha azot şi un îngrăşământ foliar - Bombardier 2 l/ha. Pentru păstrerea curată a loturilor, s-au aplicat după semănat o erbicidare cu Guardian 2 l/ha, iar în vegetaţie un complex pe bază de 2,4 D-1,0 l/ha + Nicogan 1,25 l/ha + Bromotril 1 l/ha + Roller 0,4 l/ha (adjuvant). Pe parcursul perioadei de vegetaţie a fost efectuat un prăşit mecanic. Nu au fost aplicate irigări.

Recoltarea a avut loc la SCDA Caracal la data de 31 august, dar, din cauza secetei atmosferice deosebit de intense din perioada 28 iulie-10 august, rezultatele înregistrate nu au fost pe măsura aşteptărilor. Astfel, la lotul cu sămânţă certificată producţia STAS de boabe înregistrată a fost de 5.806 kg/ha, faţă de doar 2.203 kg/ha la varianta cu sămânţă necertificată. S-a putut observa totuşi că, în ciuda stresului hidric puternic, la varianta certificată s-a înregistrat un spor de producţie faţă de varianta necertificată de 163,55%, creşterea producţiei justificând pe deplin utilizarea seminţei certificate. Umiditatea la recoltare nu a înregistrat diferenţe semnificative, fiind de 12,4 la sămânţa certificată şi 12,8 la cea necertificată, pe când MH a fost de 66,7 la varianta necertificată şi de 68,3 la cea certificată.

Antonia Ivaşcu explică faptul că puritatea genetică a seminţelor înseamnă garanţia pentru fermierul cultivator, şi anume că doza de seminţe achiziţionată de la furnizorul producător de seminţe conţine în proporţie covârşitoare doar seminţele varietăţii înregistrate oficial şi menţionate de producător pe sac şi mai ales faptul că doza de seminţe nu conţine în nici un caz seminţe de alte plante, cum ar fi buruienile şi paraziţii, peste dozele maxime admise, care sunt foarte stricte, iar nivelul de germinaţie se situează întotdeauna peste limitele minime admise. Iată de ce fermierii sunt sfătuiţi permanent să cumpere seminţe certificate şi nu să cumpere seminţe contrafăcute de la diverşi furnizori necunoscuţi sau să utilizeze sămânţa păstrată ani de zile în hambar şi reutilizată la infinit, până la degenerarea soiului/hibridului.

„Sămânţa certificată este întotdeauna însoţită de un certificat de calitate, unde fermierul poate găsi valori exacte ale germinaţiei, purităţii, MMB. În cazul seminţei certificate, germinaţia boabelor este la nivel optim, fiind asigurată o densitate optimă şi prin urmare o producţie stabilă din punct de vedere calitativ şi cantitativ”, ne-a asigurat Antonia Ivaşcu.

„Vorbind despre sămânţa certificată, pe care o recomandăm permanent fermierilor, ne gândim la unele aspecte care nu trebuie scăpate din vedere de aceştia, specifică Antonia Ivaşcu, şi anume:

  • utilizarea seminţelor certificate asigură obţinerea unor producţii crescute şi stabile în condiţiile climatice tot mai dificile din ultimii ani din ţara noastră;
  • prin utilizarea seminţei certificate se garanteză menţinerea structurii genetice şi biologice iniţiale a soiului şi se asigură totodată şi seminţe cu capacitate foarte bună de germinare;
  • seminţele certificate au indici ridicaţi de puritate varietală, valoare culturală şi stare sanitară, care concură la sporirea producţiei şi, implicit, la creşterea calităţii producţiei;
  • folosirea seminţelor certificate permite raţionalizarea folosirii inputurilor în agricultură (îngrăşăminte, produse de protecţia plantelor), precum şi utilizarea celor mai eficiente tehnologii de înfiinţare şi întreţinere a culturilor (lucrări minime);
  • doar în acest mod se asigură menţinerea seminţelor din categoriile biologice superioare la speciile de bază, care ocupă suprafeţele cele mai mari din agricultura României (circa 70%);
  • folosirea seminţelor certificate duce în mod implicit la un control mai bun împotriva bolilor şi al buruienilor, prin utilizarea soiurilor cu genetică superioară;
  • prin folosirea seminţei certificate, fermierii au acces la un sistem internaţional standardizat de calitate, prin controlul şi inspecţia oficială de stat a seminţelor;
  • seminţele certificate sunt urmărite pe tot traseul lor, în acest mod reducânduse mult riscurile de achiziţionare de sămânţă contrafăcută.

Pentru evitarea folosirii unor seminţe depreciate din punctul de vedere al valorii biologice şi culturale şi implicit al capacităţii reduse de producţie a acestora, AISR le recomandă fermierilor reînnoirea anuală a stocurilor cu sămânţă din categoriile biologice care asigură producţii ridicate şi de calitate.

În fapt, avantajele pe care le aduce fermierilor utilizarea seminţelor certificate se referă la creşterea producţiilor obţinute cu peste 45% şi asigurarea trasabilităţii producţiei conform cerinţelor normelor europene. În acelaşi timp, se reduce riscul de contrafacere a seminţelor apărute din ce în ce mai mult pe piaţa românească în ultimul timp.
revista, agricultura, tehnologie, vegetal, seminte certificate, aisr
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE