REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Aviz adoptat referitor la propunerea Comisiei de stabilire a unor dispoziţii tranzitorii

15/3/2020

0 Comments

 
Picture
Avizul nr. 1/2020 referitor la propunerea Comisiei de regulament de stabilire a unor dispoziţii tranzitorii privind Politica Agricolă Comună în anul 2021. Prezentul aviz a fost adoptat de Camera I, condusă de domnul Nikolaos Milionis, membru al Curţii de Conturi, la Luxemburg, în şedinţa sa din 26 februarie 2020. Pentru Curtea de Conturi avizul a fost semnat de preşedintele Klaus-Heiner Lehne.

Acestea se referă la Drepturile la plată

21. Articolul 19 alineatul (2) din propunerea de regulament privind planurile strategice PAC oferă statelor membre posibilitatea de a înceta acordarea sprijinului de bază pentru venit pe baza drepturilor la plată şi de a permite ca acestea să expire la 31 decembrie 2020. În evaluarea impactului propunerilor sale privind PAC în perioada de după 2020, Comisia a afirmat că dispariţia drepturilor la plată va permite o reducere a sarcinii administrative. În opinia Curţii, aceasta va aduce o simplificare semnificativă. Regulamentul de tranziţie propus amână această posibilitate, însă la art. 10 alin. (4) propune o reducere sau o majorare lineară a valorii tuturor drepturilor la plată şi/sau a rezervei, cu scopul de a permite ajustarea la noul plafon pentru schema de plată de bază.

22. De la publicarea propunerilor privind PAC pentru perioada de după 2020, s-a acordat o atenţie tot mai mare plăţilor către persoane care nu sunt „fermieri veritabili“ şi care achiziţionează terenuri agricole pentru a primi plăţi în cadrul PAC. Comisia şi legiuitorii ar putea utiliza anul suplimentar pentru a evalua dacă cerinţele prevăzute în definiţiile termenilor „fermier veritabil“, „hectar eligibil“ şi „activitate agricolă“ minimă care figurează în propunerile PAC pentru perioada de după 2020 trebuie să fie revizuite pentru a se aborda acest risc, inclusiv clarificându-se conceptul de „teren aflat la dispoziţia fermierului“, fără a mări însă în mod disproporţionat sarcina administrativă pentru fermieri.

Rezerva pentru situaţii de criză

23. Art. 9 din regulamentul de tranziţie propus ar prelungi cu un an rezerva actuală de criză şi mecanismul de disciplină financiară aferent. Având în vedere propunerile pentru PAC post2020, aceasta ar însemna că orice sumă neutilizată pentru măsuri de criză până la sfârşitul exerciţiului financiar 2020 va fi returnată fermierilor ale căror plăţi directe au fost reduse în cadrul mecanismului de disciplină financiară. Sumele neutilizate pentru măsuri de criză până la sfârşitul exerciţiului financiar 2021 nu vor fi returnate fermierilor, având în vedere faptul că regulamentul orizontal va crea o rezervă pentru agricultură cu o reportare anuală a rezervei neutilizate.

Programe sectoriale de ajutoare

24. Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede norme cu privire la organizarea comună a pieţelor agricole. Art. 7 din regulamentul de tranziţie propus modifică durata anumitor scheme de ajutoare care ar trebui să fie integrate în viitoarele planuri strategice PAC ale statelor membre ca intervenţii sectoriale menţionate la articolul 39 literele (a)-(e) din regulamentul propus referitor la planurile strategice PAC.

25. Curtea remarcă faptul că există diferite reguli care se aplică la prelungirea programelor de ajutoare sectoriale. În ceea ce priveşte uleiul de măsline şi măslinele de masă, programele de lucru prevăzute a se desfăşura până la 31 martie 2021 vor continua până la 31 decembrie 2021. Organizaţiile de producători vor trebui să îşi modifice programele de lucru pentru a ţine seama de această prelungire şi vor trebui să notifice Comisiei, până la 31 decembrie 2020, programele de lucru modificate. În ceea ce priveşte sectorul vitivinicol şi sectorul apicol, programele de sprijin actuale se vor derula până la sfârşitul acestora, şi anume 15 octombrie 2023 şi, respectiv, 31 iulie 2022. Prin urmare, operatorii nu sunt obligaţi să ia vreo măsură specială. În sectorul fructelor şi legumelor, în cazul unui program operaţional aprobat pentru o durată care depăşeşte data de 31 decembrie 2021, organizaţia producătorilor va trebui să prezinte statului membru respectiv, până la 15 septembrie 2021, o cerere prin care solicită modificarea sau înlocuirea programului său operaţional. În caz contrar, programul operaţional ar urma să se încheie la 31 decembrie 2021.

În concluzie

26. Regulamentul de tranziţie propus de Comisie îndeplineşte obiectivul de a continua finanţarea PAC în perioada de tranziţie, pe baza sumelor prevăzute în propunerile pentru PAC post-2020. Curtea observă faptul că regulamentul propus afectează mai multe aspecte ale PAC. Prelungirea programelor de dezvoltare rurală afectează, în special, angajamentele multianuale aferente, nivelul de ambiţie în domeniul mediului şi al climei, modalităţile de evaluare şi calendarul creditelor de plată.

27. Adoptarea tardivă a cadrului legislativ pentru perioada de după 2020 întârzie cu cel puţin un an implementarea unei PAC care ar putea fi mai ambiţioase. Comisia şi legiuitorii ar putea utiliza timpul suplimentar pentru a aborda atât aspectele semnalate în prezentul aviz şi cu alte ocazii, în special în ceea ce priveşte provocările legate de climă şi de mediu prezentate în Pactul ecologic, cât şi necesitatea de a se asigura sisteme solide de guvernanţă pentru viitoarea PAC şi de a se îmbunătăţi măsurarea performanţei.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE