REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Azomureş va produce un nou tip de uree granulată

15/6/2015

0 Comments

 
Picture
Ameropa, Azomureş şi Nufarm au dezbătut împreună avantajele aplicării ureei granulate. „Se împiedică pierderea în atmosferă a azotului“, declară Roxana Vidican, USAMV Cluj-Napoca. Prin sistemul de granulare a noului tip de uree, care va fi produs din noiembrie anul acesta de Azomureş, azotul va putea fi preluat şi transformat în azot amoniacal pus la dispoziţia rădăcinilor plantelor şi valorificat astfel în întregime din îngrăşământ, a precizat decanul Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca, profesor doctor Roxana Vidican.
În cadrul dezbaterilor care au avut loc la Hotelul Foişorul cu Flori din Sinaia, la data de 10 iunie 2015, oficialul USAMV Cluj a făcut o paralelă între avantajele utilizării ureei prill şi a celei granulate. În opinia sa, nu numai partea economică este importantă atunci când se va trece la utilizarea granulelor de uree, ci şi cea agronomică, în condiţiile în care marele neajuns al produsului prill este pierderea de azot în atmosferă în condiţii de secetă.

„Avantajul nu e doar economic, ci există un avantaj agronomic. De ce ureea granulată contra clasicei prill? Pentru că marele neajuns al ureei clasice este pierderea de azot în atmosferă în condiţii de secetă, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în ultimii ani. Atunci, ureea granulată, prin sistemul de granulare, împiedică tocmai această pierdere în atmosferă a azotului, iar astfel azotul va putea fi preluat şi transformat în azot amoniacal pus la dispoziţia - prin soluţia solului - rădăcinilor plantelor şi valorificată astfel în întregime din îngrăşământ. Cu alte cuvinte, din punct de vedere al nutriţiei minerale, granularea oferă avantaje faţă de clasicul produs“, a precizat decanul Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca, profesor doctor Roxana Vidican, în cadrul conferinţei de la Sinaia. Prezent atât în prima zi de discuţii, în loturile demo din localitatea Lehliu Gară, cât şi la evenimentul din Sinaia, Lajos Vass, inginer în cadrul Departamentului de cercetare-inovare al Azomureş, a menţionat la rândul său că noul produs nu mai este atât de sensibil la vânt, precizia de aplicare fiind crescută, iar conţinutul de praf, evitat. De asemenea, a continuat Vass, ureea granulată rezistă mai bine la strivire.

„Fracţiunea redusă de praf face ca precizia de aplicare să crească, pentru că produsul nu mai este aşa de sensibil la vânt. Pur şi simplu, orice îngrăşământ cu un conţinut mai mare de praf atunci când se aplică are nevoie de o atmosferă foarte liniştită, pentru că o adiere minimă a vântului deja influenţează uniformitatea. Prin ureea granulată se evită practic conţinutul de praf. În plus, această uree granulată are o rezistenţă mecanică la strivire - rezistă la o presiune mai mare până se sparge, adică nu se sparge, să spunem, în timpul transportului, uniformitatea rămânând constantă“, a precizat Lajos Vass, inginer în cadrul Departamentului de cercetare-inovare al Azomureş. Totodată, specialistul Azomureş a mai adăugat că ureea granulată are încă două caracteristici importante: creşte precizia de aplicare şi lăţimea de aplicare pe suprafeţe mai mari cu 50% faţă de ureea tradiţională, prill. „Deci, avem un coeficient cost-eficienţă mai bun - precizia creşte, suprafaţa creşte, utilajele sunt folosite mai puţin“, a conchis el.

200 de milioane de euro - investiţii în retehnologizarea instalaţiilor de producţie de la Azomureş

Anterior discuţiilor de la Sinaia, cu ocazia vizitei efectuate în localitatea Lehliu Gară, într-un set de loturi demonstrative în câmp puse la punct de Ameropa şi Azomureş împreună cu Nufarm şi deţinute de Ionuţ Stoian, fermier şi director zonal Ameropa, cei prezenţi au putut vedea la faţa locului ce înseamnă aplicarea corectă a unei tehnologii de cultură moderne, inclusiv nutriţia minerală a plantelor. Prezent la eveniment, Ovidiu Maior, PR manager Azomureş, a vorbit despre investiţiile pe care acţionarul Ameropa le-a realizat în retehnologizarea fabricii de la Târgu Mureş. Potrivit spuselor sale, suma totală cheltuită a fost de circa 200 de milioane de euro. La nivelului anului trecut, mai bine de 70 la sută din ureea prill rămânea în ţară, în timp ce în 2011 Azomureş exporta nu mai puţin de 75-80% din producţie, a precizat oficialul companiei.

„În 2012, moment în care noul acţionar - Ameropa - a preluat fabrica de la Târgu Mureş, a început derularea unui plan de investiţii, de peste 200 de milioane de euro, pentru retehnologizarea instalaţiilor; o parte din această retehnologizare cuprinde fabrica de uree. 85 de milioane de euro a fost contractul pentru modernizare şi, din noiembrie-decembrie anul acesta, fabrica va fi pusă în funcţiune şi va oferi agriculturii româneşti uree granulată, în plus faţă de ureea prill pe care noi o produceam în mod tradiţional. În România, Azomureş a livrat anul trecut 70 la sută din marfa de pe piaţă, faţă de 2011, de exemplu, când în ţara noastră rămânea aproximativ 20-25 la sută din producţie, pentru că restul se exporta. Strategia noului acţionariat este ca îngrăşămintele să rămână în România, pentru că şi agricultura românească a crescut mult în ultimii ani. După ce finalizăm investiţiile la Azomureş, vom putea produce în jur de 1,6 milioane de tone, dacă totul merge bine. De aici, 30 la sută către export, poate mai puţin. Dacă piaţa românească va cere şi va permite acest lucru, putem ajunge 80-90% din producţie pentru aceasta“, a menţionat Ovidiu Maior, PR manager Azomureş. Gazda, Ionuţ Stoian, a menţionat la rândul său că decizia de a produce uree granulată a venit inclusiv la presiunea internă a echipei de vânzări Ameropa, pentru a face faţă afluxului de fertilizanţi tip complexe din import şi pentru stabilitatea sa la desfacerea granulelor în aer liber.

„A fost o presiune a noastră, a echipei de vânzări, privind necesitatea acestui produs, pentru că acesta are o granulaţie foarte apropiată de cea a complexelor (n.r. - din import) şi o stabilitate foarte mare din punct de vedere al desfacerii granulelor în aer liber. Până acum, cu ureea prill aveam mari probleme: n-o puteai folosi decât în primele faze de vegetaţie, iarna. Cum managementul azotului ne împiedică să mai aruncăm îngrăşăminte anapoda, mai ales în zăpadă, a apărut nevoia aceasta de uree stabilizată. Am făcut presiuni şi până la urmă s-a aprobat“, a spus Ionuţ Stoian, fermier, proprietar al unei ferme de 1.000 ha şi coordonator al echipei de vânzări Ameropa pentru judeţele Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Galaţi. Nu în ultimul rând, reprezentantul Nufarm, Daliana Ast, director naţional de vânzări, a vorbit despre oferta pe care compania sa o are pe zona de fertilizanţi, seminţe şi tehnologii de cultură. Cei prezenţi au putut vedea la faţa locului ce înseamnă aplicabilitatea în teren a fertilizanţilor bazaţi pe macro- şi microelemente. În prim-planul discursului său, Ast a vorbit despre cele trei linii de produse ale firmei pe care o reprezită: N'Tech, N'fert şi N'seed.

„Nufarm este o companie australiană fondată în 1957, la Melbourne. Este numărul opt mondial în produse de protecţia plantelor şi este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa mondială în produse pe bază de cupru. În România, Nufarm are subsidiară directă din anul 2007, timp în care a dezvoltat trei linii de produse prezente în lotul demonstrativ de aici. Vorbim în primă instanţă de N'Tech - Tehnologiile Nufarm. În tot acest timp, compania a reuşit să deţină tehnologii complete pentru cele mai importante culturi din agricultura românească: păioase, cultura de porumb, cultura de rapiţă, cultura de cartof şi cultura de viţă-de-vie. A doua linie de produse este N'fert - fertilizanţi Nufarm. Avem doi fertilizanţi N'fert Energy cu conţinut de macroelemente 18-18-18 plus microelemente, iar a treia linie de produse şi baza acestui lot experimental este N'seed, seminţele Nufarm. Din anul 2009, compania vinde şi multiplică în exclusivitate în România trei soiuri de grâu premium - Midas, Bitop şi Peppino, pe care, sunt convinsă, o mare parte din fermieri le-a experimentat“, a declarat Daliana Ast, director naţional de vânzări Nufarm. La finalizarea investiţiei, pe lângă producerea ureei granulate, Azomureş va creşte capacitatea de producţie la uree, de la 900 de tone per zi la peste 1.400 de tone per zi şi va reduce semnificativ poluarea. Conform informaţiilor date publicităţii de Azomureş, prin vocea lui Ovidiu Maior, anul trecut, în România au fost utilizate aproximativ 2,2 milioane de tone de îngrăşăminte, faţă de 2013, când au fost tranzacţionate doar 1,7 milioane de tone.

Ionel VĂDUVA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.







    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE