REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Bani FEADR pentru fermierii care vor să investească în producţia agricolă

15/4/2015

0 Comments

 
Picture
Începând cu data de 25 martie 2015, toţi cei interesaţi vor putea depune cereri de finanţare nerambursabilă pentru proiectele de „Investiţii în exploataţii agricole” (subMăsura 4.1) şi pentru proiectele de „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” (subMăsura 6.1) din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Tot atunci, o a treia submăsură a fost şi ea lansată concomitent cu cele două - 19.1 - Sprijin pregătitor pentru LEADER, în acest caz finanţarea disponibilă urmând să fie de 2,4 milioane de euro, bani puşi la dispoziţia grupurilor de acţiune locală.
Guvernanţii mărturisesc că au decis să deschidă aceste două submăsuri, în primul rând, pentru că se simţea în continuare nevoia de investiţii în zona de producţie şi, în al doilea rând, pentru că încă sunt foarte mulţi tineri care n-au avut ocazia să depună proiecte pe vechiul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013. Vor avea şansa s-o facă în exerciţiul 2014-2020, de această dată cu o alocare financiară ceva mai mare. „Dacă pe vechea măsură am avut 350 de milioane de euro pentru tineri, acum avem 440 de milioane de euro, dar şi o alocare pe tânăr ceva mai mare decât în trecut. Aceasta poate ajunge pentru anumite proiecte de dimensiuni mai mici chiar şi la 40.000 de euro, în timp ce pentru proiectele de dimensiuni mai mari poate fi de 50.000 de euro, 100% nerambursabili, pentru a începe o activitate agricolă”, a precizat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, cu ocazia conferinţei Mediafax Talks about Agriculture, care a avut loc la data de 31 martie 2015, la Bucureşti.

În opinia şefului MADR, submăsura cea mai importantă se referă la investiţiile în ferme. Alocarea financiară deschisă la data de 25 martie 2015, o dată cu cele două submăsuri PNDR 2014-2020, cuprinde fondurile pe care le Guvernul României le are disponibile atât pentru anul 2014, cât şi pentru jumătate din fondurile pentru 2015, toate disponibile printr-un sistem deschis de depunere a proiectelor. „Asta nu înseamnă că nu putem să suplimentăm dacă vor fi cereri mai mari; eu estimez că vor fi. Şi asta pentru că am schimbat sistemul de depunere a proiectelor; am deschis în 25 martie şi vom avea o sesiune deschisă până la începutul lunii octombrie. Înseamnă că fermierii pot depune în această perioadă proiecte, înseamnă că introducem un prag de calitate, astfel încât să putem să facem o evaluare după fiecare lună - s-a închis luna aprilie, vom începe evaluările pentru proiectele care s-au depus în luna aprilie şi după aceea vom merge mai departe”, a continuat ministrul Agriculturii.

Concret, pragurile de calitate înseamnă că proiectele care depăşesc 85 de puncte în prima lună (aprilie) vor intra automat la finanţare. A doua lună, pragurile de calitate scad la 75 la sută şi, după aceea, cu câte cinci sau zece puncte procentuale până la sfârşitul lunii octombrie, astfel încât toţi cei care vor depune, vor avea garanţia că mai devreme sau mai târziu vor avea finanţare pentru investiţia pe care şi-au propus-o. „Noi estimăm, sper să ne ţinem de cuvânt - colegii de la AFIR nu ştiu dacă vor fi fericiţi că dau acest termen, dar s-au angajat - în 37 de zile lucrătoare, plus/minus zece zile, beneficiarii vor avea răspunsul la proiectul pe care l-au depus”, a mai punctat Constantin. „Un alt element de noutate este legat de faptul că toate proiectele se vor depune online şi, în felul acesta, «rupem» legătura dintre angajaţii de la stat şi beneficiari.” Conform spuselor şefului MADR, sistemul online este deja experimentat pe câteva luni la Agenţia pentru Finanaţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Mai mult, va fi redus numărul de controale - maximum două anual, pentru că majoritatea se vor face în sistem online.

PNDR 2014-2020 are alocată o sumă de aproape 9,5 miliarde de euro

Deja Comisia Europeană şi-a dat acordul de principiu pentru lansarea acestor două submăsuri din PNDR 2014-2020. Pentru celelalte, România va avea scrisoarea de conformitate, aşa cum s-a şi angajat comisarul european Phil Hogan, cu ocazia vizitei sale la Bucureşti, la jumătatea lunii martie. PNDR 2014-2020 are alocată o sumă de 8,128 miliarde de euro, la care se adaugă cofinanţarea naţională de aproximativ 1,3 miliarde. Practic, 9,5 miliarde de euro vor fi puse la dispoziţia fermierilor în perioada următoare pentru a continua trendul de dezvoltare pe care se află agricultura românească în ultimii ani, trend certificat şi de balanţa comercială şi de multe alte cifre regăsite, spun membrii Executivului, la nivelul producătorilor agricoli. Contribuţia publică totală aferentă sesiunii anuale 2015 pentru M 4.1 este de 205.776.952 de euro (finanţarea Uniunii Europene şi cofinanţarea Guvernului României).

Prin subMăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Măsurii 4 „Investiţii în active fizice”, vor primi sprijin financiar nerambursabil investiţiile pentru creşterea competitivităţii exploataţilor agricole, prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor (în special cele de dimensiuni medii şi asocieri de ferme mici şi medii) şi îmbunătăţirea calităţii activelor fixe. Beneficiarii acestei submăsuri pot fi fermieri (cu excepţia persoanelor fizice neautorizate), cooperative şi grupuri de producători (constituite în baza legislaţiei naţionale, care deservesc interesele membrilor). Finanţarea nerambursabilă pentru aceste categorii de beneficiari este de 50% (30% pentru fermele mari de peste 500.000 SO). Contribuţia publică totală pentru anul 2015 aferentă celeilalte submăsuri (6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”) este în valoare totală de 111.209.889 de euro, incluzând finanţarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană şi contribuţia de la Bugetul Naţional.

În cadrul Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Măsurii 6 „Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor”, principalul obiectiv este acela de a oferi sprijin tinerilor fermieri să se instaleze ca şefi unici ai unei exploataţii agricole pentru prima dată. Astfel, tinerii fermieri sunt încurajaţi să devină competitivi, să se asocieze şi să participe activ la dezvoltarea lanţurilor alimentare integrate. Beneficiarii eligibili pentru a primi finanţare nerambursabilă prin sM 6.1 sunt tinerii fermieri (PFA) care se instalează ca şefi unici ai exploataţiei agricole, dar şi persoanele juridice (SRL şi IMM) în care se instalează un tânăr fermier ca asociat unic sau majoritar. Finanţarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană pentru proiectele de investiţii realizate în cadrul acestei submăsuri este de 100%. Sprijinul nerambursabil acordat va fi de maximum 50.000 de euro şi va fi acordat tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară, în două tranşe. În primă instanţă, tranşa I este de 75% din valoarea totală a sprijinului - se acordă la instalare, iar cea de-a doua tranşă este de 25% şi se acordă în maximum 3/5 ani de la primirea deciziei de finanţare (perioada de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol), doar dacă se constată că a fost implementat corect planul de afaceri până la acel moment şi dacă a fost asigurată îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploataţiei (comercializare a producţiei proprii de minimum 20% din valoarea tranşei I).

Ionel VĂDUVA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE