REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

BASF: «AGROCONNECT 2014 - Impreuna stabilim directia»

15/6/2014

0 Comments

 
Picture
AgroConnect 2014, un eveniment BASF cu tradiţie ce contribuie an de an la consolidarea parteneriatului cu fermierii, pentru ca aceştia să obţină rezultatele dorite, prezintă în 11 locaţii din întreaga ţară soluţii de ultimă oră, menite să asigure protecţia culturilor şi sporirea recoltelor, astfel: la data de 19 mai, în localitatea Vlad Ţepeş, judeţul Călăraşi; la 21 mai, la Slobozia de Giurgiu, judeţul Giurgiu; la 23 mai, la SCDA Caracal, judeţul Olt; la 26 mai, la Iazu, judeţul Ialomiţa; la 28 mai, la Castelu, judeţul Constanţa; 30 mai, la Silistraru, judeţul Brăila; 3 iunie, la Comloşu Mare, judeţul Timiş; 5 iunie, la Diosig, judeţul Bihor; 9 iunie, la Miron Costin, judeţul Neamţ; 11 iunie, în sat Albeşti, comuna Costeşti, judeţul Vaslui şi, în final, la data de 19 iunie, la INCDCSZ Stupini, judeţul Braşov.

Una dintre cele mai importante manifestări cu caracter ştiinţific din luna mai de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Caracal a fost prezentarea companiei BASF, care a detaliat cele mai importante verigi ale tehnologiilor de protecţie pentru culturile de floarea-soarelui, cereale păioase, porumb şi rapiţă, de fapt, cele mai importante culturi agricole semănate în Câmpia Română sub deviza „AGROCONNECT 2014 - Împreună stabilim direcţia”. Manifestarea a reunit numeroşi participanţi, ingineri agronomi, fermieri, cadre didactice, reprezentanţi ai forurilor locale, în general oameni interesaţi de noile rezultate ale cercetărilor întreprinse de firma BASF. Datorită numărului mare de participanţi, organizatorii au preluat participanţii în cadrul a patru sectoare de lucru, unde s-au prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor agricole la cele patru culturi amintite.

Evenimentul a început la cultura de floarea-soarelui, unde s-a prezentat ultima variantă a tehnologiei Clearfield, care rezolvă, printr-o singură aplicare, problemele legate de combaterea buruienilor anuale mono- şi dicotiledonate, combaterea pentru Xanthium spp. şi Cirsium spp., buruieni monocotiledonate anuale şi perene (inclusiv Sorghum halepense) şi Orobanche cumana. Pentru combaterea bolilor (Sclerotinia sclerotiorum, Botrytis cinerea, Phomopsis helianthi, Alternaria helianthi) şi pentru combaterea stresului provocat de secetă, boli, grindină, dificultăţi de asimilare a nutrienţilor se poate folosi cu mare succes produsul Pictor.

Produsul PICTOR (200 g/boscalid + 200 g/l dimoxistrobin) este un fungicid din categoria Agcelence, care are o puternică acţiune asupra bolilor florii-soarelui, reduce efectul stresului cauzat de secetă şi asigură efecte fiziologice pentru recolte ridicate şi de calitate. Acest produs se poate aplica în doză de 0,5 l/ha, iar tratamentele se pot aplica începând din faza de opt frunze, până la înflorit deplin, în funcţie de evoluţia bolilor, ca rezultantă a condiţiilor climatice specifice arealului de cultivare. Pentru combaterea buruienilor monoşi dicotiledonate din cultura de floarea-soarelui a fost prezentat produsul PULSAR 40 (40 g/l imazamox). Prezentatorii au insistat pe faptul că acest erbicid se poate folosi numai pentru hibrizi de floarea-soarelui de tip Clearfield, deoarece aceştia sunt hibrizi toleranţi la erbicidul Pulsar.

Unul dintre avantajele majore pentru aplicarea acestui produs îl reprezintă faptul că el combate Orobanche în zonele predispuse la aceasta şi, de asemenea, reprezintă o soluţie în combaterea buruienilor printr-o singură trecere, lăsând terenul curat de buruieni până la recoltare. O problemă este însă obligatorie, şi anume respectarea intervalului de semănat menţionat în recomandările de utilizare a produsului în cauzul unei rotaţii. Erbicidul Pulsar se aplică postemergent, în doză de 1,2 l/ha, în faza de 4-6 frunze ale culturii de floarea-soarelui (maximum opt frunze, când se urmăreşte combaterea Orobanche), iar ca fază de creştere a buruienilor 2-4 frunze în cazul buruienilor dicotiledonate şi de 1-3 frunze în cazul buruienilor monocotiledonate.

Un alt erbicid prezentat a fost produsul STRATOS ULTRA (100 g/cicloxidim), care combate buruienile graminee anuale şi perene (inclusiv costreiul din rizomi). Acest produs prezintă unele avantaje, dintre care amintim: combate buruienile monocotiledonate (chiar la un grad ridicat de infestare); stopează creşterea rădăcinii buruienilor; selectivitate bună pentru floarea-soarelui; posibilitate de aplicare de la stadiul doi până la opt frunze ale culturii de floarea-soarelui. Doza recomandată este cuprinsă între 1 şi 2 l/ha, deoarece aplicarea acestui erbicid se face împreună cu adjuvantul DASH. Indiferent de doza în care se aplică erbicidul, în funcţie de spectrul de buruieni, erbicidul se poate aplica în postemergenţă, diferenţiat, în funcţie de buruieni, respectiv: pentru combaterea gramineelor anuale şi a costreiului din seminţe (faza de 3-4 frunze a buruienilor); pentru buruienile graminee perene (buruienile au 15-29 cm înălţime). Este recomandat că aplicarea erbicidului să se facă după o ploaie sau după-amiaza.

În continuare a fost prezentată tehnologia de protecţie a culturii de cereale. Pentru combaterea complexului de boli foliare: făinare (Erysiphe spp.), septorioza (Septoria spp.) fuzarioza (Fusariunm spp.) şi rugina (Puccinia spp.) se pot folosi substanţele: Tango Super + Allegro sau Tango Super + Duett Ultra, ceea ce poate asigura, printr-o tehnologie intensivă, rezistenţă crescută la stres şi o calitate bună a producţiei. Dacă se aplică tehnologia inovatoare cu produsele Capato şi Osiris, se poate obţine o flexibiltate, o siguranţă şi o protecţie îndelungate, dar în acelaşi timp şi o îmbunătăţire a însuşirilor de panificaţie. Tango Super asigură, prin aplicarea unei tehnologii performante, o protecţie complexă şi un spor de producţie. Produsul Duett Ultra asigură o protecţie completă. Ceea ce este dominant la acest produs este faptul că are o combinaţie de substanţe active cu mod diferit de acţiune pentru controlul celor mai importante boli. Firma BASF asigură şi un tratament la sămânţă înainte de semănat prin folosirea substanţelor Kinto Duo/Alios, care controlează un spectru larg de boli ce se pot transmite prin sămânţă şi sol. Împotriva dăunătorilor, firma BASF recomandă aplicarea produsului Fastac 10 EC.

DUETT ULTRA (187 g/l epoxiconazol + 310 g/l tiofanat metil) este un fungicid cu acţiune sistemică, destinat combaterii în vegetaţie a bolilor foliare şi ale spicului la cerealele păioase. Acest produs conţine două substanţe active cu mod diferit de acţiune pentru un control foarte bun al bolilor şi pentru a asigura obţinerea unor producţii mai mari. Şi are cel mai bun raport performanţă/cost pentru profitabilitate mai bună. Doza recomandată este de 0,5 l/ha. Aplicarea produsului la cultura de grâu se face când acesta se află în faza de la începutul alungirii celui de-al doilea internod până la faza de burduf; la cultura de orz, produsul se aplică de la începutul alungirii paiului până în faza de burduf. Duett Ultra se poate include în tehnologia BASF cu două tratamente, împreună cu Tango Super, ca prim tratament.

TANGO SUPER (84 g/l epoxiconazol + 250 g/l fenpropimorf) este un important fungicid pentru cerealele păioase, având două substanţe active, cu mod diferit de acţiune, fiind transportat acropetal în plante. De asemenea, are un spectru larg de acţiune împotriva tuturor bolilor foliare, este flexibil în aplicare şi faţă de condiţiile climatice (extrem de important) şi are o activitate prelungită, în special pentru Septoria. Doza recomandată este de 0,75 l/ha şi se aplică diferenţiat, după cum urmează: dacă se aplică un singur tratament, pentru cultura de grâu faza de aplicare este de la începutul fazei de burduf până la începutul înspicării sau la primele simptome de făinare, rugină, iar pentru cultura de orz, de la începutul fazei de burduf până la apariţia primelor simptome de făinare. Dacă se aplică două tratamente pentru cultura de grâu, primul tratament se face de la sfârşitul înfrăţirii până la apariţia celui de-al doilea internod, iar al doilea tratament, de la mijlocul fazei de burduf până la începutul înspicării; pentru cultura de orz, primul tratament se efectuează de la sfârşitul înfrăţirii până la apariţia celui de-al doilea internod şi cel de-al doilea tratament, de la apariţia celui de-al treilea internod până la înspicare.

ALLEGRO (125 g/l kresoxim metil + 125 g/l epoxiconazol) este un fungicid cu eficacitate puternică împotriva celor mai importante boli foliare şi ale spicului. Prin aplicarea sa, plantele rămân verzi mai mult timp (green effect), determinând şi implicaţii în creşterea producţiei şi a calităţii seminţelor. Allegro reprezintă o clasă superioară de fungicide pentru controlul total al bolilor, are o eficacitate îndelungată, îmbunătăţeşte preluarea apei şi a nutrienţilor, stimulează activitatea fotosintetică, protejează cultura împotriva stresului şi previne coacerea prematură. Doza recomandată este: pentru grâu - 0,75ml/ha; pentru orz - 1 l/ha şi se aplică la apariţia primelor simptome ale atacului agenţilor patogeni. Se pot aplica maximum două tratamente pe sezon până la faza cea mai târzie (mijlocul înfloritului).

CAPALO ( 62,5 g/l epoxiconazol + 200 g/l fenpropimorf + 75 g/l metrafenonă) este unul dintre fungicidele cu formulare din noua generaţie (Stick and stay), care garantează o eficacitate foarte bună împotriva bolilor (în mod special făinarea), ceea ce asigură protecţie bună încă de la început. Are un spectru larg de combatere, o eficacitate foarte bună împotriva făinării şi a tuturor bolilor foliare, un efect de lungă durată. Doza recomandată este de 1-1,5 l/ha pentru grâu şi 1 l/ha pentru orz. Aplicarea produsului se face în funcţie de momentul şi intensitatea atacului; se pot aplica unul sau două tratamente. Când se aplică un singur tratament, la grâu se va aplica de la startul atacului bolilor şi până la sfârşitul înfloritului, iar la orz până la înspicat. Tehnologia de protecţie a culturii de porumb presupune rezolvarea problemei combaterii Sorghum halepense, a buruienilor monocotiledonate anuale şi dicotiledonate, asimilarea dificilă a substanţelor nutritive, rezistenţa la secetă, grindină şi boli, combaterea Cirsum arvense, Xanthium spp. şi a buruienilor monocotiledonate anuale şi perene. A reţinut atenţia folosirea pachetului Rekord, compus din Kelvin Top + Cambio + Dash, care asigură combaterea tuturor buruienilor-problemă printr-o singură aplicare. Pentru combaterea Sorghum halepense se poate folosi cu bune rezultate Stellar.

FRONTIER FORŢE (720 g/l dimetenamid - P) este un erbicid cu acţiune sistemică, destinat combaterii buruienilor monocotiledonate anuale şi a unor buruieni dicotiledonate din cultura de porumb. Are o selectivitate bună, reprezintă soluţia cea mai eficientă în preemergenţă în condiţii de infestare cu buruieni graminee anuale, permite răsărirea porumbului fără a avea buruieni şi poate combate şi cel de-al doilea val de buruieni. În funcţie de conţinutul în humus al solului, se folosesc următoarele doze: 0,9 l/ha (soluri uşoare cu 2% humus); 1,2 l/ha (soluri medii, cu 2-3% humus); 1,4 l/ha (soluri bogate, cu humus mai mare de 3%). Produsul se poate aplica şi cu încorporare la 3-4 cm (în condiţii de secetă) şi preemergent, după semănat, înainte de răsărirea culturii şi a buruienilor.

CALLAM (12,5% tritosulfuron + 60% dicamba) este un erbicid postemergent cu acţiune sistemică, destinat combaterii buruienilor dicotiledonate anuale şi perene din cultura de porumb. Prin aplicarea sa, avem avantajul combaterii eficiente a buruienilor, selectivitate pentru cultura porumbului şi posibilitatea asocierii cu alte produse. Doza recomandată este de 0,3-0,4 kg/ha + 1 l/ha adjuvant, aplicate postemergent, când porumbul are între 4 şi 6 frunze (BBCH 14-16, buruienile anuale să se afle în stadiul de 2-4 frunze, iar cele perene maximum 10 cm).

PACHETUL REKORD (Kelvin Top 40 g/l nicosulfuron, Cambio 320 g/l bentazon + 90 g/l dicamba, Dash adjuvant) este o soluţie unică şi eficientă: o singură aplicare pentru controlul buruienilor mono- şi dicotiledonate anuale şi perene din cultura de porumb. Prin asocierea a trei substanţe rezultă trei moduri de acţiune diferită, ceea ce conduce la combaterea unui spectru larg de buruieni printr-o singură aplicare, combaterea buruienilor perene (Sorghum, Cirsium) ca investiţie pe termen lung. Ceea ce este important, de asemenea, este faptul că acţiunea produsului nu poate fi influenţată de umiditatea din sol. Doza recomandată, de Kelvin Top = 1 l/ha; Cambio = 2 l/ha şi Dash = 0,6 l/ha, se aplică în postemergenţă, de la 2 la 6 frunze ale culturii de porumb şi în funcţie de gradul de dezvoltare a buruienilor: monocotiledonate - din stadiul de 2-3 frunze până la începutul înfrăţirii; Sorghum halepense - până la 15-20 cm înălţime; Agropyron repens - până la 10-15 cm înălţime; buruieni cu frunză lată - din stadiul de 2-4 frunze până la maximum 6 frunze.

OPERA (133 g/l piraclostrobin + 50 g/l epoxiconazol) este un fungicid care are efecte fiziologice interne, ce contribuie la obţinerea de producţii mari de porumb. Are însă o mare restricţie: dacă s-a instalat seceta, nu se va mai aplica produsul. Altfel, permite o asimilare îmbunătăţită a nutrienţilor, permite dezvoltarea rădăcinilor şi asigură o rezistenţă mărită la factorii de stres, o recuperare mai bună după grindină. Doza recomandată este de 1-1,5 l/ha, care se poate aplica în două faze: aplicare timpurie (BBCH 34-37), când porumbul are 1-1,2 m - până se poate efectua ultima trecere cu echipamentul clasic de stropire (doza = 1 l/ha); aplicare - la înflorit (BBCH 51-65), cu echipamente speciale, în doză de 1,5 l/ha.

STRATOS ULTRA (100 g/l cicloxidim) este un erbicid care combate buruienile anuale şi perene (inclusiv costreiul din rizomi) în cultura de hibrizi de porumb DUO, care sunt rezistenţi la acest erbicid. Tratamentul este eficace din prima săptămână după aplicare, când are loc stoparea creşterii rădăcinilor porumbului şi are o flexibilitate mare de aplicare, de la stadiul de doi până la opt frunze ale culturii de porumb. Doza recomandată este următoarea: pentru graminee anuale şi costreiul din seminţe = 1,5 l/ha Stratos Ultra + 1,5 l/ha Dash; pentru graminee perene (din rizomi) = 2 l/ha Stratos Ultra + 2 l/ha Dash. Aplicarea produsului pentru combaterea gramineelor anuale şi a costreiului din seminţe se face în faza de 3-4 frunze a buruienilor; pentru buruienile graminee perene, aplicarea se face când au circa 20 cm înălţime. Aplicarea este de preferat să se facă după o ploaie sau după irigare şi obligatoriu nu se va aplica la hibrizii obişnuiţi de porumb. Ultima cultură vizitată a fost cea de rapiţă de toamnă, unde au fost prezentate, ca şi la celelalte culturi, variante ale tehnologiei de cultură în vederea combaterii buruienilor şi a bolilor şi dăunătorilor. Produsele prezentate au asigurat o cultură deosebită de rapiţă de toamnă, uniformă, cu înălţime mare, număr mare de silicve, în general o cultură pe care toţi fermierii şi-ar dori-o.

BUTISAN 400 SC (400g/l metazaclor) este un erbicid care combate un număr mare de buruieni mono- şi dicotiledonate anuale din cultura rapiţei. Aplicarea acestui produs în condiţii de umiditate a solului are o eficienţă mai mare în combaterea buruienilor, iar alături de aceasta, buna pregătire a patului germinativ, fără bulgări, este importantă. Produsul asigură combaterea unui spectru larg de buruieni, are o utilizare uşoară pre- şi postemergent, nu are restricţii în rotaţie. Doza recomandată este de: preemergent - 1,5-2 l/ha (se aplică imediat după semănat sau până la răsărirea culturii); postemergent: 2-2,5 l/ha (se aplică când buruienile au două frunze adevărate). O altă restricţie la acest produs este aceea că nu se aplică în momentul răsării culturii de rapiţă de toamnă.

STRATOR ULTRA (100 g/l cicloxidim) se poate aplica şi la cultura de rapiţă pentru combaterea samulastrei de cereale şi a altor buruieni graminee în următoarele doze: 1 l/ha Stratos Ultra + 1 l/ha Dash (până în faza de înfrăţire a samulastrei); 1,5 l/ha Stratos ultra + 1,5 l/ha Dash (începând cu faza de înfrăţire); 2 l/ha Stratos Ultra + 2,0 l/ha (pentru graminee perene).

CLERANDA (375 g/l metazaclor + 17,5 g/l imazamox) este un erbicid special creat pentru hibrizii de rapiţă de toamnă Clearfield, toleranţi la această substanţă. Este un erbicid postemergent, cu o singură aplicare pentru combaterea buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate, inclusiv crucifere. Are un mod combinat de acţiune, prin frunze şi sol, o fereastră mare de aplicare şi presupune o singură aplicare. Doza recomandată este de 2 l/ha Cleranda + 1 l/ha Dash, aplicată în funcţie de stadiul de dezvoltare a buruienilor (2-6 frunze pentru buruienile dicotile şi înainte de înfrăţit în cazul buruienilor monocotile, iar rapiţa de toamnă să fie în stadiul de 2-8 frunze).

CARAMBA TURBO (30 g/l metconazol + 210 g/l mepiquat clorură) este primul produs destinat culturii de rapiţă care combină substanţa activă a unui fungicid cu cea a unui regulator de creştere, ceea ce asigură un control complet, eficient şi de durată al bolilor. Produsul îmbunătăţeşte rezistenţa la iernare a rapiţei de toamnă, prin dezvoltarea optimă a rădăcinilor şi a coletului, combate principalele boli, îmbunătăţeşte arhitectura plantei, are flexibilitate în aplicare. Doza recomandată este de 0,7 l/ha toamna (rapiţa are 4-6 frunze) şi 1 l/ha primăvara devreme (de la începutul alungirii tijei florale până în faza de buton galben - BBCH 21-59).

PICTOR (200 g/l boscalid + 200 g/l dimoxystrobin) poate fi folosit şi pentru cultura de rapiţă de toamnă, având o puternică acţiune fiziologică prin care plantele sunt mai viguroase, au o fotosinteză mai eficientă, o toleranţă mai ridicată la secetă şi stres, care conduc în final la creşterea producţiei de seminţe. Doza recomandată este de 0,5 l/ha şi se aplică de la faza de buton galben până la stadiul de sfârşit de înflorit. Acestea au fost cele mai importante momente ale prezentării de la Caracal, unde toţi fermierii au avut posibilitatea de a se întâlni cu numeroşi specialişti de marcă, aşa cum sunt cei de la BASF. O notă deosebită pentru colectivul de cercetători de la SCDA Caracal, care şi-a dat toată silinţa şi priceperea în obţinerea unor culturi de excepţie.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE