REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

BASF dă dovadă de rezistență într-un mediu de piață complicat

1/3/2023

0 Comments

 
Picture
​Grupul BASF a dat dovadă de rezistență în anul financiar 2022, într-un mediu de piață complicat, dominat de consecințele războiului din Ucraina și în special de creșterea prețurilor la materiile prime și la energie. După cum au explicat Dr. Martin Brudermüller, Președintele Consiliului Directorilor, și Dr. Hans-Ulrich Engel, Director Financiar, în timpul prezentării rezultatelor pentru anul 2022, cifra de afaceri a BASF a crescut cu 11,1%, până la 87,3 miliarde de euro. Creșterea veniturilor din vânzări a fost determinată în principal de prețuri mai mari pe aproape toate segmentele, ca urmare a creșterii prețurilor cu materiile prime și energie. Segmentele Materiale și Produse chimice au implementat cele mai mari creșteri de preț. Per total, însă, volumele semnificativ mai mici au diminuat creșterea vânzărilor în Grupul BASF. Evoluția volumelor a fost influențată în primul rând de volumele mai mici de vânzări în segmentele Tehnologii de suprafață și Produse chimice.
​La o valoare de 6,9 miliarde de euro, profitul înainte de impozite și dobânzi (EBIT) excluzând cheltuielile excepționale a fost cu 11,5% sub cifra anului anterior, dar în intervalul prognozat. Evoluția veniturilor a fost atribuită unei scăderi puternice a contribuțiilor la venituri a segmentelor Produse Chimice și Materiale. Ambele segmente au înregistrat marje și volume mai mici, precum și costuri fixe mai ridicate.
În schimb, EBIT excluzând cheltuielile excepționale a crescut în toate celelalte segmente, în special în cel de Soluții Agricole, ca urmare a performanței pozitive a vânzărilor, cu creșteri de volume și prețuri. Segmentul Nutriție și îngrijire a înregistrat, de asemenea, o creștere considerabilă, în principal datorită creșterii marjei determinate de preț. Segmentul Tehnologii de Suprafață a înregistrat venituri considerabil mai mari, în special datorită contribuțiilor sporite ale diviziilor de catalizatori auto și materiale pentru baterii, dar și datorită prețurilor și volumelor mai mari ale diviziei de Coatings. Segmentul Soluții Industriale a crescut ușor EBIT excluzând cheltuielile excepționale, ca urmare a creșterii marjei determinate de preț. EBIT excluzând cheltuielile excepționale aferent diviziei Altele s-a îmbunătățit ușor.
În 2022, veniturile operaționale ale Grupului BASF au fost afectate de costurile suplimentare cu energia, în valoare de 3,2 miliarde de euro, la nivel global. Europa a înregistrat aproximativ 84% din această creștere, ceea ce a afectat, în mare parte, platforma de producție chimică Verbund din Ludwigshafen. Costurile mai mari cu gazele naturale au reprezentat 69% din creșterea globală a costurilor cu energia, la nivel global.
Cheltuielile excepționale din EBIT s-au ridicat la minus 330 milioane euro în 2022, comparativ cu minus 91 milioane euro în anul precedent. La o valoare de 6,5 miliarde euro, EBIT pentru Grupul BASF, în 2022, a fost considerabil mai mic decât în anul precedent. Această valoare include veniturile din companiile integrale, contabilizate prin metoda punerii în echivalență, care au scăzut cu 289 milioane euro, până la 386 milioane euro.
Deprecierea excepțional de mare a participației Wintershall Dea AG a afectat negativ venitul net al Grupului BASF provenit din participații. În 2022, venitul net din participații s-a ridicat la minus 4,9 miliarde euro, după 207 milioane euro în 2021. Scăderea semnificativă s-a datorat cheltuielilor speciale de aproximativ 6,3 miliarde euro, provenite în principal din pierderile din depreciere non-cash ale participației la Wintershall Dea AG. Acestea s-au datorat mai ales deconsolidării activităților rusești de explorare și producție ale Wintershall Dea, care a condus, ulterior, la o reevaluare a acțiunilor rusești ale Wintershall Dea. Ulterior, s-au înregistrat scăderi ale activității europene de transport de gaze ale Wintershall Dea, inclusiv o depreciere totală a participațiilor în Nord Stream AG și a finanțării proiectului Nord Stream 2. Contribuția Wintershall Dea la veniturile operaționale pentru 2022 a crescut la aproximativ 1,5 miliarde de euro, după 335 milioane de euro în anul precedent.
Ca urmare a venitului net semnificativ mai mic din participațiuni, venitul net pentru Grupul BASF a fost de minus 627 milioane euro, comparativ cu 5,5 miliarde euro în 2021.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE